O Εντουάρ Φιλίπ νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας

O Εντουάρ Φιλίπ νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο νέος κεντρώος πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, διόρισε σήμερα στη θέση του πρωθυπουργού τον συντηρητικό Εντουάρ Φιλίπ.

Πρόκειται για μια κίνηση που δεν έχει προηγούμενο στη μεταπολεμική Γαλλία, καθώς ο πρόεδρος επέλεξε οικειοθελώς έναν πρωθυπουργό που δεν ανήκει στο κόμμα του.

Ο Εντουάρ Φιλίπ, 46 ετών, είναι βουλευτής, δήμαρχος της Χάβρης και στενός συνεργάτης του συντηρητικού πρώην πρωθυπουργού Αλέν Ζιπέ. Ανήκει στη μετριοπαθή πτέρυγα του κόμματος «Οι Ρεπουμπλικανοί» και η επιλογή του θα αποτελέσει αντίβαρο στους πρώην σοσιαλιστές βουλευτές που έχουν συσπειρωθεί γύρω από τον Μακρόν.

Με την κίνηση αυτή, ο νεοεκλεγέντας Γάλλος πρόεδρος διευρύνει το πολιτικό του ακροατήριο και δεξιά του κέντρου, προσελκύοντας περισσότερους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους και πολιτευτές, και καταφέρνει ένα σημαντικό πλήγμα στους πολιτικούς αντιπάλους του, πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Σύμφωνα με έναν στενό συνεργάτη του Μακρόν, αυτή ήταν μία δύσκολη επιλογή που έπρεπε να παρθεί, τώρα που η μάχη για την προεδρία στέφθηκε με επιτυχία.

«Στην κυβέρνηση, θα δείτε ότι πολλά μέλη του στενού προεδρικού κύκλου θα παρακαμφθούν», δήλωσε ο εκπρόσωπος της καμπάνιας του Μακρόν, Κριστόφ Καστανέ, αναφερόμενος σε πρόσωπα που παρότι βρίσκονται κοντά στον Μακρόν από την αρχή, παρακάμφθηκαν προς όφελος του κεντροδεξιού Φιλίπ.

«Ήμουν από τους πρώτους που είπαν ''γιατί όχι ένας πρωθυπουργός από τη Δεξιά''΄; Αυτό είναι στη φύση αυτού που θέλουμε να κάνουμε», προσέθεσε ο Καστανέ, υπενθυμίζοντας ότι ο Μακρόν έχει διακηρύξει πως θέλει να προεδρεύσει πάνω σε μία βάση που θα υπερβαίνει τον άξονα Δεξιάς-Αριστεράς.

Ρεπουμπλικάνοι: «Ασαφής η επιλογή Φιλίπ»

Με απάθεια αντέδρασε στην πρωθυπουργοποίηση Μακρόν ο γενικός γραμματέας των Ρεπουμπλικανών, Μπερνάρ Ακογιέ, ο οποίος τη χαρακτήρισε μία ασαφή κίνηση, τονίζοντας ότι δεν είναι ξεκάθαρο τι πολιτική θα ακολουθήσει.

«Αυτή είναι μία προσωπική απόφαση, όχι μία πολιτική συμφωνία», ανέφερε συγκεκριμένα ο Ακογιέ, διευκρινίζοντας ότι δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ του κόμματος του Μακρόν, «Η Δημοκρατία προχωρά μπροστά», και των Ρεπουμπλικανών. 

«Ο νέος αυτός πρωθυπουργός θα στηρίξει τους υποψηφίους του προέδρου ή των Ρεπουμπλικανών, τους υποψηφίους της δικής του πολιτικής οικογένειας;», αναρωτήθηκε.

Ποιός είναι ο νέος πρωθυπουργός

Γεννημένος στη Ρουέν πριν από 46 χρόνια, ο Εντουάρ Φιλίπ ασχολήθηκε για πρώτη φορά με την πολιτική ενώ σπούδαζε στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών (Sciences Po) του Παρισιού, όταν και τάχθηκε στο πλευρό του πρώην Γάλλου σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Μισέλ Ροκάρ, προτού στραφεί τελικώς στη Δεξιά. Στη συνέχεια, φοίτησε στην περίφημη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης ENA και έπειτα εντάχθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.  

Το 2001 γνωρίζει τον Αντουάν Ρούφεναχτ, δήμαρχο της Χάβρης, και εισέρχεται στην ομάδα του. Έπειτα από μία βουλευτική αποτυχία το 2002, εργάζεται για το νέο δεξιό κόμμα, το UMP, το μετέπειτα κόμμα των Ρεπουμπλικάνων, και παράλληλα προσεγγίζει τον Αλέν Ζιπέ.

Στη συνέχεια έρχεται το πρώτο διάλειμμα στον ιδιωτικό τομέα, σε ένα δικηγορικό γραφείο των ΗΠΑ, και η συγγραφή ενός βιβλίου για τα μυστήρια των προεκλογικών εκστρατειών. Έπειτα, επιστρέφει στην αγκαλιά του Ζιπέ και δέχεται τη θέση συμβούλου στο μεγάλο υπουργείο Οικολογίας, μετά την εκλογή Σαρκοζί.

Ωστόσό, δεν καταφέρνει να εκλεγεί στην Εθνοσυνέλευση και ως εκ τούτου οφείλει να παραιτηθεί από την κυβερνητική του θέση, στρεφόμενος πάλι στον κόσμο των επιχειρήσεων. Στη συνέχεια, εκλέγεται στο Γενικό Συμβούλιο του νομού Σεν-Μαριτίμ και το 2010 αναλαμβάνει δήμαρχος της Χάβρης, διαδεχόμενος τον μέντορά του Αντουάν Ρούφεναχτ, ο οποίος παραιτήθηκε.

Από το αξίωμα του δημάρχου το 2012 αποκτά πρόσβαση στην Εθνοσυνέλευση και το 2015 επανεκλέγεται από τον πρώτο γύρο στη Χάβρη και γίνεται εκπρόσωπος του Αλέν Ζιπέ στις προκριματικές της δεξίας τον περασμένο Νοέμβριο. Την επόμενη χρονιά εντάσσεται στην προεδρική καμπάνια του Φρανσουά Φιγιόν, από την οποία όμως αποχωρεί όταν ξεσπά το σκάνδαλο με την σύζυγο του τελευταίου.

(Πηγή: REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή