Αχτσιόγλου: Τα 2/3 των συνταξιούχων δεν θα δουν καμία μεταβολή στις συντάξεις τους

Αχτσιόγλου: Τα 2/3 των συνταξιούχων δεν θα δουν καμία μεταβολή στις συντάξεις τους

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 «Το νομοσχέδιο αποτελεί ένα σημαντικό και καθοριστικό βήμα μιας μεγάλης διαδρομής, δύσκολης γεμάτης εμπόδια αλλά που θα οδηγήσει στο τέλος του προγράμματος επιτροπείας και των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής», υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Έφη Αχτσιόγλου, κατά τη συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, του νομοσχεδίου με τα μέτρα και τα αντίμετρα της συμφωνίας για το κλείσιμο της αξιολόγησης

Η κ. Αχτσιόγλου, αναγνώρισε ότι στο νομοθετικό πλαίσιο υπάρχουν και δυσμενείς όροι, που είναι όμως, όπως είπε, αποτέλεσμα τόσο των αρνητικών συσχετισμών και των δογματικών αντιλήψεων που επικρατούν στην ΕΕ και οι οποίοι φρόντισαν να ενισχύσουν μια αδιέξοδη πολιτική, όσο και ενός παλαιού πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα που εφάρμοσε αποτυχημένες πολιτικές.

Ταυτόχρονα, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση και κυρίως στη ΝΔ, την οποία κατηγόρησε ότι ταυτίζεται με τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών, τονίζοντας ότι ενώ «κραύγαζε πως η κυβέρνηση καθυστερούσε να κλείσει την αξιολόγηση, μιλούσε για ιδεοληψίες και ζητούσε να κλείσει με το όποιο κόστος, τώρα που βρίσκεται ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση, οι κραυγές της συνεχίζονται μιλώντας για καταστροφική συμφωνία».

Η κ. Αχτσιόγλου παραδέχτηκε πως «κάναμε συμβιβασμούς, πολλές φορές με τιμωρητική διάθεση από τους δανειστές. Κάθε μέρα παλεύουμε όμως να δώσουμε τέλος στις αρνητικές συνέπειες που μας επιβάλλουν, και αυτό δεν μπορείτε να το ανεχτείτε ούτε εσείς ούτε οι φίλοι σας», πρόσθεσε απευθυνόμενη στην αντιπολίτευση.

Η κ. Αχτσιόγλου, υπεραμύνθηκε των ρυθμίσεων για το εργασιακό και ασφαλιστικό σύστημα, τονίζοντας ότι «πρέπει να το δούμε σε συνάρτηση με την αγορά εργασίας» και τόνισε ότι, με το νέο θεσμικό πλαίσιο οι ρυθμίσεις είναι ευνοϊκότερες σε ότι αφορά και το ασφαλιστικό σύστημα και τις ελεύθερες συλλογικές συμβάσεις .

Αναφερόμενη στα εργασιακά, μίλησε για επαναρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου των εργασιακών σχέσεων.

«Με τη διάταξη για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις επιχειρείται η αναστροφή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα. Με την προτεινόμενη διάταξη, η αναστολή της αρχής της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης αποσυνδέεται από το ΜΠΔΣ, καθώς προβλέπεται πως αυτή θα ισχύσει έως την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλαδή έως την 20.8.2018.

Επομένως από την 21.8.2018 το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων επανέρχεται στο καθεστώς που όριζε ο νόμος 1876/του 1990», τόνισε η κ. Αχτσιόγλου και πρόσθεσε: «Κριτική για το γεγονός ότι δεν θα επανέλθουν άμεσα, μπορούμε να δεχθούμε από τους εργαζόμενους. Από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που ψήφισαν την απορρύθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων, δεν θα ανεχθούμε».

Για το ασφαλιστικό, επεσήμανε ότι «στην πραγματικότητα, τα 2/3 των συνταξιούχων δεν πρόκειται να δουν καμία μεταβολή στις συντάξεις τους ενώ οι όποιες παρεμβάσεις θα γίνουν, αφορούν το 2019 και όχι το επόμενο διάστημα.

Έμφαση έδωσε η κ. Αχτσιόγλου στα θετικά μέτρα που θεσπίζονται και αφορούν την επιδότηση ενοικίου, τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάν, την αύξηση δικαιούχων για δωρεάν πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, την επέκταση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων και την αύξηση και επέκταση του οικογενειακού επιδόματος.

Κλείνοντας η κ. Αχτσιόγλου επιτέθηκε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Είναι αλήθεια ότι δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να σπάσουμε το ασφυκτικό πλαίσιο της επιτροπείας στο οποίο εγκλωβίσατε την χώρα. Μπορείτε εδώ μέσα να πανηγυρίζετε χαιρέκακα για αυτό το γεγονός, την ίδια στιγμή που μαζί με τους δανειστές πιέζετε για την εφαρμογή των χειρότερων μέτρων. Δεν μπορείτε όμως να σβήσετε τα αποτελέσματα ενός αγώνα που γίνεται καθημερινά και δεν περιορίζεται από τις

Ενοχλείστε που βλέπεται να ξηλώνουμε αργά αλλά σταθερά το κράτος εργολάβο που με τόση συνέπεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ οικοδομήσατε τα προηγούμενα χρόνια. Η Αξιολόγηση τελειώνει και θα έχει μικρές και μεγάλες θετικές αλλαγές που χρειάζονται οι πολίτες».

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή