Μακρόν – Μέρκελ για την Ευρώπη

Μακρόν – Μέρκελ για την Ευρώπη

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Με επευφημίες από πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από την καγκελαρία και με διάθεση στενής συνεργασίας από την Αγκελα Μέρκελ έγινε δεκτός χθες στο Βερολίνο ο νέος Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Ο Μακρόν μετέβη στη γερμανική πρωτεύουσα την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, λίγο αφότου ανακοίνωσε τον διορισμό του συντηρητικού Εντουάρ Φιλίπ στην πρωθυπουργία της Γαλλίας.

Ο Φιλίπ, πολιτικό τέκνο του πρώην πρωθυπουργού Αλέν Ζιπέ, πρώην δήμαρχος της Χάβρης με τον συνδυασμό του συντηρητικού κόμματος Les Republicains και πρώην υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της πυρηνικής βιομηχανίας Areva, αποτελεί δίαυλο επικοινωνίας του Μακρόν με τη γαλλική Δεξιά. Πρόκειται για κρίσιμη στρατηγική επιλογή, καθώς οι μεταρρυθμίσεις που σκοπεύει να προωθήσει ο Μακρόν θα απαιτήσουν κοινοβουλευτικά ερείσματα πέρα από τον χώρο του σπαρασσόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος. Οπως σημείωσαν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ο νέος Γάλλος πρωθυπουργός μιλάει άπταιστα γερμανικά και έχει πάρει Αbitur (απολυτήριο λυκείου) στη Βόννη.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, Μέρκελ και Μακρόν τόνισαν ότι θα εργαστούν για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνεργασίας, ακόμη και αν αυτό απαιτήσει αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών. «Από τη σκοπιά της Γερμανίας, μπορούν να αλλάξουν οι συνθήκες. Πρώτα ας δούμε σε ποια κατεύθυνση και εν συνεχεία είμαι έτοιμη να το κάνω», σημείωσε η Μέρκελ. «Χρειάζεται βαθιά επαναθεμελίωση της Ευρώπης, στη βάση του σεβασμού και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης. H εμπιστοσύνη θα βασιστεί στις βαθιές μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμόσω και οι οποίες είναι σημαντικές και για τη Γαλλία αλλά και για τις σχέσεις μας με τη Γερμανία», δήλωσε ο Μακρόν.

Ερωτηθείς αν είναι υπέρ των ευρωομολόγων, ο Μακρόν είπε ότι «αυτό που χρειάζεται η Ευρωζώνη είναι νέο φρέσκο χρήμα, ώστε να ενισχυθούν οι ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις. Δεν είμαι υπέρ της αμοιβαιοποίησης παλαιών χρεών, γιατί χάνεται η υπευθυνότητα. Αλλά πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει επενδυτικό σχέδιο για το μέλλον, όχι για το παρελθόν». Η Μέρκελ ούτε απέρριψε ούτε καλωσόρισε την πρόταση αυτή. Μετά τη δεινή ήττα των Σοσιαλδημοκρατών στις τοπικές εκλογές της Ρηνανίας και την επισφράγιση της πολιτικής επικυριαρχίας των Χριστιανοδημοκρατών, η Αγκελα Μέρκελ θα έχει όλο τον χρόνο να εξετάσει την απάντησή της.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή