Χειροδικία Κασιδιάρη κατά Δένδια

Χειροδικία Κασιδιάρη κατά Δένδια

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε περαιτέρω κλιμάκωση της γνωστής βίαιης συμπεριφοράς τους, εντός της Ολομέλειας της Βουλής, προχώρησαν χθες οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, με αρνητικό πρωταγωνιστή τον θεωρούμενο «υπ’ αριθμόν 2» του κόμματος: ο Ηλίας Κασιδιάρης χειροδίκησε εις βάρος του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργού Ν. Δένδια, με αποτέλεσμα, μετά το πανδαιμόνιο που ακολούθησε και τις αντιδράσεις του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων, με απόφαση του προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών Μάκη Μπαλαούρα να αποβληθούν από την αίθουσα τόσο ο προαναφερθείς βουλευτής όσο και το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ν. Μιχαλολιάκου, οι οποίοι, πετώντας μπουκάλια με νερό και υβρίζοντας τους πάντες, υποστήριξαν τον Ηλ. Κασιδιάρη.

Για να δοθεί οριστική λύση στο επεισόδιο και να συνεχιστεί η κρίσιμη συνεδρίαση που αφορούσε τα μέτρα της νέας μνημονιακής συμφωνίας, χρειάστηκε, ύστερα από δραματική έκκληση του κ. Μπαλαούρα, να παρέμβει η φρουρά της Βουλής, τα στελέχη της οποίας μάλλον «μουδιασμένα» περιορίστηκαν να συνοδεύσουν τον άκρως επιθετικό βουλευτή της Χ.Α., όσο εκείνος αποχωρούσε με ύβρεις και ανοίκειους χαρακτηρισμούς. Τον δρόμο της εξόδου πήραν και οι βουλευτές της Χ.Α. που είχαν απομείνει στον χώρο της συνεδρίασης (η οποία χρειάστηκε να διακοπεί δύο φορές), αφού είχαν προηγηθεί: πρώτον, η επίσης απειλητική ομιλία του βουλευτή Γ. Λαγού, σύμφωνα με την οποία αν οι βουλευτές της Χ.Α. δεν συγκρατούσαν τον συνάδελφό τους και αν δεν έδειχναν και οι ίδιοι αυτοσυγκράτηση, όλοι οι βουλευτές των άλλων κομμάτων «θα έτρεχαν ακόμα στις πόρτες»· δεύτερον, η καταδίκη της συγκεκριμένης συμπεριφοράς ως φασιστικής και τραμπούκικης, από τους βουλευτές όλων των άλλων κομμάτων, πλην του εκπροσώπου των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ Θ. Παπαχριστόπουλου, η παρέμβαση του οποίου χαρακτηρίστηκε από όλους «ιδιαιτέρως φιλική» προς τον Ηλ. Κασιδιάρη.

Εισήγηση προεδρεύοντος

Τούτων δοθέντων, ο προεδρεύων της συνεδρίασης Μ. Μπαλαούρας ανακοίνωσε ως εισήγησή του, βάσει του Κανονισμού της Βουλής, η οποία και έγινε αποδεκτή από όλα τα κόμματα, τα ακόλουθα: «Η μομφή, πέραν του βουλευτή Κασιδιάρη, αφορά όλη την Κ.Ο. της Χρυσής Αυγής. Δεν θα μπορεί να παραστεί στις συνεδριάσεις των επιτροπών. Τα υπόλοιπα θα τα συζητήσουμε στην Ολομέλεια. Επίσης, ο βουλευτής Κασιδιάρης παραπέμπεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ελληνικού Κοινοβουλίου. Ο βουλευτής αυτός αποκλείεται από τις συνεδριάσεις της Βουλής. Σύμφωνα με το άρθρο 81, συνεπάγεται αυτοδικαίως α) τη στέρηση του δικαιώματος του βουλευτή να μετέχει στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας, του Τμήματος Διακοπής των Εργασιών της Βουλής και των Επιτροπών της Βουλής, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί ο αποκλεισμός, και β) την περικοπή του ενός δευτέρου (½) της μηνιαίας βουλευτικής αποζημίωσής του».

Σήμερα, στη διάσκεψη των προέδρων θα συζητηθεί το εάν και ποιοι μπορεί να «αποκλειστούν» από τη διήμερη συνεδρίαση στην Ολομέλεια που θα ακολουθήσει αύριο και μεθαύριο. Σύμφωνα με τις έως χθες το βράδυ συζητήσεις, ως πιθανότερο θεωρείται να αποφασιστεί ο αποκλεισμός μόνο του Ηλ. Κασιδιάρη.

Την αποβολή του συνόλου της Κ.Ο. από τις συνεδριάσεις της επιτροπής είχαν αρχικώς ζητήσει εκ μέρους της Ν.Δ. ο κ. Μ. Βορίδης και του ΚΚΕ ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος. «Είναι τρομερά δυσάρεστη η έκπληξη, πάνω στη συζήτηση ενός σχεδίου νόμου που ισοπεδώνει τα πάντα, κατά την αντίληψή μας και κατά την κοινή λογική, να βρίσκεται πολιτική ασπίδα. Ποια πολιτική ασπίδα; Να αλλάξουμε θέμα. Να υπάρξει ένταση στο σώμα για άλλο θέμα», σχολίασε ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρ. Λοβέρδος, ενώ ανάλογη υπήρξε η τοποθέτηση του Αδ. Γεωργιάδη (ΣΚΑΪ).

Ερευνα για τις επιθέσεις στον Ασπρόπυργο

Επιθέσεις εις βάρος αλλοδαπών σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας στον Ασπρόπυργο. Το συμβάν διερευνά το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Ασφάλειας, ενώ σε σχετική καταγγελία προχώρησε χθες η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ). Στο θέμα αναφέρθηκε χθες και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος εις βάρος ακραίων στοιχείων που βιαιοπραγούν κατά μεταναστών. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στις 10.45 μ.μ. της Κυριακής, άγνωστοι πέταξαν πέτρες και προκάλεσαν φθορές σε δύο σπίτια Πακιστανών μεταναστών, στην οδό Τραπεζούντος στον Ασπρόπυργο, ενώ στη 1 τα ξημερώματα της Δευτέρας ομάδα περίπου 30 ατόμων επιτέθηκε και ξυλοκόπησε υπήκοο Πακιστάν μέσα σε εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο του Ασπροπύργου. Το θύμα μεταφέρθηκε εκτός κινδύνου στο Θριάσιο νοσοκομείο. «Στην περιοχή Γκορυτσά Ασπροπύργου δρα ανοιχτά συμμορία φασιστών σχεδιάζοντας και οργανώνοντας δολοφονικές επιθέσεις κατά μεταναστών», κατήγγειλε χθες ο συντονιστής του ΚΕΕΡΦΑ, Πέτρος Κωνσταντίνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή