Η ιταλική μαφία σε καταυλισμούς προσφύγων

Η ιταλική μαφία σε καταυλισμούς προσφύγων

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Σε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα υποδοχής προσφύγων της Ευρώπης διείσδυσε η ιταλική μαφία, υπεξαιρώντας κρατικά κεφάλαια, τα οποία προορίζονταν για τη διαβίωση των αφιχθέντων, σύμφωνα με την εισαγγελία. Η ιταλική αστυνομία προχώρησε χθες τα ξημερώματα στη σύλληψη 68 ατόμων, στη νότια Ιταλία, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται ένας ιερέας και ο επικεφαλής της καθολικής οργάνωσης αρωγής «Σάντα Αννα Κάρα», η οποία διαχειρίζεται το κέντρο υποδοχής μεταναστών και προσφύγων της κωμόπολης Ιζολα Κάπο Ριτσούτο.

Μεταξύ των κατηγοριών που βαρύνουν τους συλληφθέντες περιλαμβάνονται οι παρακάτω: σύσταση και συμμορία, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, εκβίαση, υπεξαίρεση κρατικών κεφαλαίων και διακεκριμένη απάτη, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της εισαγγελίας της πόλης Κατανζάρο της νότιας Ιταλίας.

Την επιχείρηση των Αρχών εξήρε χθες ο επικεφαλής της επιτροπής καταπολέμησης της μαφίας. «Η οργάνωση Κάρα στην Ιζολα Κάπο Ριτσούτο είχε μετατραπεί σε μηχανή εκτύπωσης χρημάτων για το οργανωμένο έγκλημα, χάρη στη συνέργεια των διαχειριστών του κέντρου υποδοχής», είπε η επικεφαλής της επιτροπής, Ρόζι Μπίντι.

«Η επιχείρηση αποδεικνύει την ικανότητα της μαφίας να εκμεταλλεύεται τις αδυναμίες και τον εύθραυστο χαρακτήρα της εποχής μας, με την επιθετική, αρπακτική και παρασιτική της προσέγγιση», προσέθεσε η κ. Μπίντι.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της αστυνομίας, πολλοί από τους συλληφθέντες ανήκουν στην οικογένεια Αρένα της ναπολιτάνικης «ντραγκέτα», η ισχυρότερη εγκληματική συμμορία στην Ιταλία και ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς κοκαΐνης στην Ευρώπη. Η αστυνομία ανέφερε ότι η οικογένεια Αρένα φέρεται να εξασφάλισε συμβόλαια σίτισης των μεταναστών και προσφύγων, τόσο στο κέντρο φιλοξενίας της Ιζολα Κάπο Ριτσούτο όσο και στο κέντρο της νήσου Λαμπεντούζα, το οποίο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μεταναστευτικού κύματος από τα παράλια της Λιβύης.

Το κέντρο φιλοξενίας της Ιζολα Κάπο Ριτσούτο έχει ικανότητα στέγασης 1.200 ανθρώπων και είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ιταλία. Η ετήσια κρατική επιχορήγηση για το συγκεκριμένο κέντρο φθάνει τα 16 εκατομμύρια ευρώ.

Πάνω από 500.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φθάσει στις ιταλικές ακτές από το 2014 μέχρι σήμερα, οι περισσότεροι από αυτούς προερχόμενοι από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Ερυθραία, τη Σομαλία, καθώς και κράτη της κεντρικής και δυτικής Αφρικής.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού Τύπου, Ιταλία και Γερμανία εξετάζουν το ενδεχόμενο αποστολής ευρωπαϊκών στρατευμάτων στα σύνορα Λιβύης – Νίγηρα, με στόχο την ανάσχεση της εισόδου προσφύγων και μεταναστών στη χώρα και από εκεί στην Ευρώπη. Αυτό ζήτησαν την περασμένη εβδομάδα με επιστολή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι υπουργοί Εσωτερικών Γερμανίας και Ιταλίας, Ντε Μεζιέρ και Μινίτι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή