Νέα συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,5% στο πρώτο τρίμηνο του 2017

Νέα συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,5% στο πρώτο τρίμηνο του 2017

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το βαρύ κόστος για την οικονομία εξαιτίας της καθυστέρησης της δεύτερης αξιολόγησης αποτυπώθηκε με επώδυνο τρόπο στο ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου του 2017, που υποχώρησε κατά 0,5% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2016 και κατά 0,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Η σημαντική πτώση, την οποία κατέγραψε χθες στις εκτιμήσεις της για το ΑΕΠ του α΄ τριμήνου η ΕΛΣΤΑΤ, έρχεται σε συνέχεια της βουτιάς του δ΄ τριμήνου του 2016, όταν το ΑΕΠ είχε υποχωρήσει κατά 1,1% σε ετήσια βάση και κατά 1,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Εχοντας προφανώς προβλέψει τις επιδόσεις αυτές, η κυβέρνηση δεν δίστασε να αναθεωρήσει σημαντικά προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη φέτος, προσγειώνοντας το σχετικό ποσοστό στο 1,8% έναντι στόχου του προϋπολογισμού και του προγράμματος για 2,7%. Αυτό καταγράφεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, που κατέθεσε το περασμένο Σάββατο στη Βουλή.

Λίγες μέρες πριν, η Κομισιόν είχε επίσης αναθεωρήσει τις προβλέψεις της από το 2,7% στο 2,1%.

Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, πάντως, εφόσον επιβεβαιωθούν, δημιουργούν ερωτήματα για το κατά πόσον είναι εφικτές ακόμη κι αυτές οι αναθεωρημένες προβλέψεις.

Το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών προέβλεψε πρόσφατα ρυθμό ανάπτυξης 1,5%, ενώ περίπου σ’ αυτό το επίπεδο κινούνται και οι εκτιμήσεις των τραπεζών (αν και ανεπισήμως, στελέχη τους αναφέρουν ότι μπορεί να υποχωρήσει και χαμηλότερα). Ξένες τράπεζες είχαν προβλέψει κατά το παρελθόν ακόμη και ρυθμό μόλις 0,5%.

Την υποχώρηση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο προοιωνίζονταν μια σειρά από δείκτες. Χαρακτηριστικά, αναφέρονται οι εξής:

• Πωλήσεις σούπερ μάρκετ: -4% το πρώτο τρίμηνο του 2017 σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2016.

• Δείκτης PMI Μεταποίησης: 46,7 μονάδες τον Μάρτιο από 47,7 μονάδες τον Φεβρουάριο (κάτω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει ύφεση).

• Οικοδομική δραστηριότητα: -6,8% ο όγκος της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας (δημόσιας και ιδιωτικής) το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2017 σε σύγκριση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2016.

• Πωλήσεις ηλεκτρονικών – ηλεκτρικών συσκευών: -5% το α΄ τρίμηνο του 2017 σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2016.

• ΙΟΒΕ: Δείκτης οικονομικού κλίματος: 94,9 μονάδες τον Απρίλιο από 93,4 τον Μάρτιο. Ελαφρά ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις -72,2 μονάδες από -74,4 μονάδες. Ομως παραμένει στο 63% το ποσοστό των νοικοκυριών που δηλώνει ότι μόλις τα βγάζει πέρα.

«Η ελληνική οικονομία φαίνεται να εξέρχεται από την ύφεση πολύ πιο αργά του αναμενομένου, με τις διαρθρωτικές αδυναμίες να παρεμποδίζουν την ανάπτυξη», σημειώνει στο χθεσινό μηνιαίο δελτίο οικονομικής δραστηριότητας ο ΣΕΒ.

Ωστόσο, ο ΣΕΒ σημειώνει επίσης ότι το πρώτο τρίμηνο του 2017 μια σειρά από δείκτες (βιομηχανική παραγωγή, λιανικές πωλήσεις, καθαρές προσλήψεις) κινήθηκαν ανοδικά και σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση με τις εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για μείωση του ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο του 2017. Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει, με την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης, ανοίγει ο δρόμος για την ανάκαμψη του οικονομικού κλίματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή