Οδικός χάρτης για άρση των capital controls χωρίς χρονοδιάγραμμα

Οδικός χάρτης για άρση των capital controls χωρίς χρονοδιάγραμμα

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και υπό την αίρεση υλοποίησης σειράς πολλών προϋποθέσεων –που ουσιαστικά παραπέμπουν στο τέλος της κρίσης και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης– δόθηκε χθες στη δημοσιότητα ο οδικός χάρτης για τη σταδιακή χαλάρωση και άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ο οδικός χάρτης, που αποτελούσε προαπαιτούμενο όπως αποκάλυψε η «Κ», αποσκοπεί στην περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών, «το συντομότερο δυνατόν». Ωστόσο στην πράξη, στελέχη τραπεζών παραπέμπουν για τα τέλη του 2018. Οπως εξηγούν, απαιτείται χρόνος και το χρονοδιάγραμμα εξαρτάται από την συνέπεια εφαρμογής του νέου προγράμματος, των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων. Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, η περαιτέρω χαλάρωση θα τελεί υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

• Βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών, η οποία με τη σειρά της συμβάλλει αμφίδρομα στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος.

• Βελτίωση του κλίματος στις αγορές και στο καταθετικό κοινό, αντανακλώμενη μεταξύ άλλων και στην αύξηση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.

• Συνεχή πρόοδo του προγράμματος προσαρμογής.

• Σταδιακή αποκατάσταση της πρόσβασης των τραπεζών και του Δημοσίου στις αγορές.

• Προσεκτική παρακολούθηση και ανάλυση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών κατά τη διαδικασία της χαλάρωσης των περιορισμών, καθώς και της ικανότητάς τους να αντεπεξέρχονται σε ενδεχόμενη μεταβλητότητα της ρευστότητάς τους κατά τη διαδικασία αυτή.

Η υλοποίηση των βημάτων χαλάρωσης προβλέπεται να είναι σταδιακή, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στο οικονομικό περιβάλλον και κλίμα, ενώ η αλληλουχία των ενεργειών δεν είναι χρονικά οριοθετημένη – δεν υπάρχουν χρονικά όρια ως προς τη διάρκεια κάθε σταδίου. Σε πρώτο χρόνο, στόχος είναι η άρση της απαγόρευσης ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών από επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αλλά και η σταδιακή αύξηση των σωρευτικών αναλήψεων μετρητών. Σε επόμενο στάδιο, στόχος είναι η πλήρης απελευθέρωση των αναλήψεων μετρητών και η αύξηση των ορίων για τη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή