Εικονική πραγματικότητα από το Μαξίμου

Εικονική πραγματικότητα από το Μαξίμου

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποδίδοντας είτε σκόπιμη διαστρέβλωση προς εξυπηρέτηση της αντιπολίτευσης είτε άγνοια στα περί των οικονομικών, η κυβέρνηση αποδύεται από χθες σε έναν μαραθώνιο ώστε να γνωστοποιήσει τη δική της εκδοχή για το τι συνεπάγεται το νέο πακέτο μέτρων που έφερε στη Βουλή. Παρά το γεγονός ότι το θέμα αφορά οικονομικά μεγέθη, την εκστρατεία άτυπης ενημέρωσης για την «ορθή» ανάγνωση των δεδομένων δεν ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών προς τους αντίστοιχους συντάκτες, αλλά, υποστηρίζοντας ότι το θέμα είναι πρωτίστως και εξόχως πολιτικό, το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης, που απευθύνθηκε στους πολιτικούς συντάκτες. Η κυβέρνηση παρουσίασε τη δική της ανάγνωση των μέτρων, σύμφωνα με την οποία τα μέτρα για τη διετία 2019 και 2020 ανέρχονται στα 4 δισ. ευρώ και όχι στα υψηλότερα ποσά που τα αποτίμησαν όσοι διάβασαν το πολυνομοσχέδιο. Εξουδετερώνονται, δε, από τα αντίμετρα, τα οποία δεν θα είναι μόνο ισόποσα με τα μέτρα που θα εφαρμοστούν, όπως γνωρίζαμε μέχρι την Παρασκευή, αλλά θα διατεθούν για αυτά πολύ μεγαλύτερα ποσά. Ετσι, από την υπεραπόδοση των εσόδων, θα διατεθούν για το 2019 επιπλέον 660 εκατ. ευρώ, 1,5 δισ. ευρώ το 2020 και η αναδιανομή της υπεραπόδοσης θα φτάσει τα 3,5 δισ. ευρώ για το 2021. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε κυβερνητική πηγή, «η αυθόρμητη κίνηση της οικονομίας θα παραγάγει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 5,5% το 2021», και με την επιστροφή τόσο μεγάλου ποσού από την υπεραπόδοση, θα διατηρηθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα περί το 4%, σε ποσοστό υψηλότερο των στόχων, που προσδιορίζεται στο 3,5%.

Το ΔΝΤ

Ολα αυτά, βεβαίως, μέτρα – αντίμετρα – υπεραπόδοση τίθενται υπό την αίρεση, κατ’ αρχάς, της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, διεμήνυσε από το Πεκίνο, μετά τη συνάντηση με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, ότι τα μέτρα που θα ψηφιστούν την Πέμπτη δεν θα εφαρμοστούν εάν τελικά το ΔΝΤ αποφασίσει να μη συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Μάλιστα, εάν η κυβερνητική αριθμητική υπεραπόδοσης των αντιμέτρων δεν αρκεί για να γίνει πιο εύκολη για τους κυβερνητικούς βουλευτές η ψήφιση των μέτρων, η κυβερνητική ηγεσία πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα: αν το Ταμείο αποφασίσει να μη συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, «τότε, δεν θα περιμένουμε ένα χρόνο, αλλά θα διευθετήσουμε το θέμα άμεσα», αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα ακυρώσει μέσα στον Ιούνιο τα μέτρα που θα ψηφίσει μεθαύριο. Μετά και τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με την κ. Λαγκάρντ, κυβερνητικές πηγές αναγνωρίζουν ότι η απόσταση ανάμεσα στο Βερολίνο και το Ταμείο, όσον αφορά τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος, παραμένει μεγάλη. Εκτιμούν ότι στο τέλος θα γεφυρωθούν οι διαφορές, ωστόσο φαίνεται ότι η Αθήνα προσπαθεί να ανιχνεύσει το τοπίο όσον αφορά το ενδεχόμενο τελικά να αποφασίσει το Ταμείο να μη λάβει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι, κατ’ αρχήν, αυτό δεν θα έχει επίπτωση στην ομαλή εκταμίευση της δόσης, στη λογική ότι κανένας δεν επιθυμεί να ανακινηθεί εκ νέου θέμα αποσταθεροποίησης με επίκεντρο την Ελλάδα. Οσον αφορά το πώς θα αντιδράσει το Βερολίνο, από το πρωθυπουργικό περιβάλλον θεωρούν ότι αυτό είναι ένα εσωτερικό πολιτικό ζήτημα της Γερμανίας, που δεν αφορά τη χώρα μας.

Βεβαίως, το ενδεχόμενο μη συμμετοχής του ΔΝΤ θα επηρεάσει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς εκτιμάται ότι η ΕΚΤ δεν θα αναλάμβανε την ευθύνη να πάρει μόνη της τη σχετική απόφαση – χωρίς πιστοποίηση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ. Θα επηρεάσει, επίσης, τον σχεδιασμό για έξοδο στις αγορές άμεσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή