Αναστήλωση μνημείων σε Χίο, Λέσβο, Λήμνο

Αναστήλωση μνημείων σε Χίο, Λέσβο, Λήμνο

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία επικοινωνίας «Η Ευρώπη στην περιοχή μου», που στοχεύει να ενθαρρύνει τους πολίτες να μάθουν περισσότερα για τα έργα που συγχρηματοδοτεί η Ε.Ε. στην περιοχή τους, συμμετέχει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, αναδεικνύοντας με τρεις διαδραστικές εκδηλώσεις το Κάστρο της Χίου, το Κάστρο της Μυτιλήνης και τον προϊστορικό οικισμό της Πολιόχνης στη Λήμνο.

«Είναι μία δράση προβολής του έργου που πραγματοποιείται με χρηματοδοτούμενους πόρους από την Ε.Ε., μια προσπάθεια να φέρουμε κοντά τον κόσμο και ιδιαίτερα τη νεολαία σε αυτό που λέγεται Ε.Ε. και πολύ περισσότερο στο τι σημαίνει να χρηματοδοτεί η Ευρώπη προγράμματα», εξήγησε στην «Κ» η Χριστιάνα Καλογήρου, περιφερειάρχης Β. Αιγαίου.

Σήμερα Τρίτη στο Κάστρο της Μυτιλήνης στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου θα ξεναγήσουν σχολεία και πολίτες στο έργο συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης ενός πολύ μεγάλου κομματιού από το μεσαιωνικά και οθωμανικά τείχη του που βρίσκεται σε εξέλιξη. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κάστρα της Μεσογείου. Ανάμεσα στην άγρια και πυκνή θαμνώδη βλάστηση, ξεπροβάλλουν κατάλοιπα και οχυρώσεις που ανάγονται σε εποχές κατά τις οποίες οι Βυζαντινοί και εν συνεχεία οι Γενουάτες και οι Οθωμανοί κατακτητές δημιούργησαν ως σύνθετες οχυρωματικές κατασκευές με επάλληλες προσθήκες για την ενίσχυση των τειχών. «Με τη μελλοντική ένταξη και άλλων τμημάτων του κάστρου, θεωρούμε ότι θα αναβαθμιστεί και θα αποτελέσει έναν σημαντικό πόλο πολιτιστικών δραστηριοτήτων στο ακριτικό νησί» τόνισε στην «Κ» ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, Παύλος Τριανταφυλλίδης.

Η δεύτερη ξενάγηση θα γίνει αύριο στην Πολιόχνη, στο έργο της συντήρησης και ανάδειξης του περίφημου προϊστορικού οικισμού της Λήμνου, του πρώτου αστικά οργανωμένου οικισμού σε όλη την Ευρώπη, που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη διακίνηση των μεταλλευμάτων και του θαλάσσιου εμπορίου από τον Ελλήσποντο και τις δυτικές ακτές της Μικράς Ασίας στο Αιγαίο. «Ο οικισμός της Πολιόχνης είναι ο πρώτος οργανωμένος οικισμός με κοινωνική δραστηριότητα, με πολιτειακές δομές. Κτίσματα του οικισμού έχουν ταυτιστεί ως βουλευτήρια ή ως κοινωνικοί χώροι συνάθροισης των πολιτών της», προσθέτει ο κ. Τριανταφυλλίδης.

Η πρώτη από τις σχετικές εκδηλώσεις της περιφέρειας έγιναν στα τείχη του Κάστρου της Χίου στις 30 Απριλίου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Στην παρούσα προγραμματική περίοδο επισκευάζεται χερσαίο τμήμα των τειχών του σε μία προσπάθεια σταδιακής αποκατάστασής του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή