«Δίχτυ ασφαλείας» για λουομένους

«Δίχτυ ασφαλείας» για λουομένους

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φέτος το καλοκαίρι, πλησιάζοντας στην παραλία, βεβαιωθείτε ότι, εκτός από το καπέλο και το αντηλιακό σας, έχετε πάρει και το… κινητό σας. Η εφαρμογή του safe water sports είναι πλέον διαθέσιμη δωρεάν, προσφέροντας στοιχειοθετημένες απαντήσεις σε κάθε λουόμενο. Κατά την πλοήγηση, ο χρήστης μπορεί να λάβει κατατοπιστικές πληροφορίες για ασφαλή πρόσβαση σε πάνω από 3.000 παραλίες στην Ελλάδα. «Η εφαρμογή περιλαμβάνει όλες τις νόμιμες επιχειρήσεις εκμίσθωσης θαλάσσιων σπορ που λειτουργούν στη χώρα μας και φυσικά την ισχύουσα νομοθεσία», διευκρινίζει ο δρ Παναγιώτης Πασχαλάκης, πρόεδρος της ΜΚΟ Safe Water Sports. «Εως τώρα έχουν αδειοδοτηθεί από το υπουργείο Ναυτιλίας 200 με 250 επιχειρήσεις επί συνόλου 700, ωστόσο από μέρα σε μέρα ο αριθμός αλλάζει», απάντησε ο δρ Πασχαλάκης σε ερώτηση της «Κ» κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου παρουσία αθλητών του υγρού στίβου, πολλοί εκ των οποίων Ολυμπιονίκες, του πρώην υπουργού Βασίλη Κικίλια, του προέδρου της Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρου Καπράλου και του Β΄ υπαρχηγού του Λιμενικού Σώματος Παναγιώτη Παρασκευά. Την πρωτοβουλία έχουν εξαρχής «αγκαλιάσει» το Ιδρυμα Λάτση και η Εθνική Τράπεζα.

Η ΜΚΟ ιδρύθηκε από τον δρα Πασχαλάκη το 2015 έπειτα από την τραγική απώλεια του 10χρονου γιου του σε παραλία της Μυκόνου. Εκτοτε, η ΜΚΟ αναδεικνύει σειρά παρατυπιών στα θαλάσσια σπορ και συμβάλλει στη δημιουργία ενός διχτυού ασφαλείας, για μικρούς και μεγάλους. «Δεν πρέπει να ξεγελιέται και να νιώθει άτρωτος κανείς μας, ακόμα και όσοι διαθέτουμε μεγάλη εξοικείωση με το νερό και την άσκηση», τόνισε ο αρχηγός της εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης και χάλκινος πρωταθλητής κόσμου Χρήστος Αφρουδάκης, θυμίζοντας στο κοινό το τραγικό τέλος του κορυφαίου Ελληνα αθλητή της υδατοσφαίρισης και κολυμβητή Νώντα Σαμαρτζίδη, ενώ έκανε υποβρύχιο ψάρεμα το 1996.

Η ΜΚΟ και η εταιρεία πιστοποίησης TÜV AUSTRIA Hellas δημιούργησαν από κοινού ένα ιδιωτικό πρωτόκολλο Ελέγχου Συμμόρφωσης και Σήματος Ποιότητας Επιχειρήσεων Εκμίσθωσης Θαλάσσιων Σπορ (ΕΕΘΣ). «Αιτήματα για έλεγχο έχουν κάνει έξι επιχειρήσεις, που ευελπιστούμε να γίνουν οι πρεσβευτές μας, ώστε να πολλαπλασιαστούν τα αιτήματα», διευκρίνισε στην «Κ» ο δρ Πασχαλάκης, που μας προτρέπει να απαιτούμε από τους επαγγελματίες να τηρούν τους κανονισμούς, να αξιολογούμε τις υπηρεσίες τους και να καταγγέλλουμε τα κακώς κείμενα. «Εχετε περισσότερη δύναμη απ’ όση νομίζετε», τονίζει.

Παράλληλα, η ΜΚΟ σε συνεργασία με το Λιμενικό εκπαίδευσε 20.000 μαθητές στους κανόνες των θαλάσσιων αθλημάτων (2016), ενώ για το τρέχον έτος ο στόχος είναι 70.000 μαθητές σε 500 δημοτικά και γυμνάσια, όπως και 30.000 γονείς. Το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανέλαβε για τα επόμενα δύο χρόνια την υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος «ΠΡΟΣΕΧΩ-ΜΑΘΑΙΝΩ-ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ».

Νέες δράσεις

Ο δρ Πασχαλάκης σχεδιάζει νέες δράσεις, όπως τη δημιουργία επιτραπέζιων και ηλεκτρονικών παιχνιδιών, τη θέσπιση κώδικα θαλάσσιας κυκλοφορίας, αλλά δρομολογεί και παρεμβάσεις για τη βελτίωση της νομοθεσίας. Εκτός από την πρόληψη των ατυχημάτων, τα παραπάνω εργαλεία δύνανται να αναβαθμίσουν το τουριστικό προϊόν της χώρας μας, πιστεύουν οι υποστηρικτές της προσπάθειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή