Τριετές σχέδιο οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας και Κίνας

Τριετές σχέδιο οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας και Κίνας

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μερίδιο από το επενδυτικό πρόγραμμα της τάξης των 100 δισ. ευρώ, που δρομολογεί για τα επόμενα χρόνια το Πεκίνο στους Nέους Δρόμους του Μεταξιού, επιχειρεί να διασφαλίσει η Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η υπογραφή συμφωνίας για «σχέδιο δράσης τριών ετών». Η συμφωνία, όπως είχε αποκαλύψει στις αρχές Μαΐου η «Κ», συνομολογήθηκε μεταξύ του κινεζικού υπουργείου Οικονομίας και της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης. Για την ώρα πρόκειται για ένα κείμενο προθέσεων, καθώς δεν συνοδεύεται από συμβάσεις ή συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Ομως το σχέδιο δράσης αυτό αφορά επενδύσεις στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών, «η επιτυχής υλοποίηση των οποίων μπορεί να φέρει επενδύσεις που θα προσμετρούνται σε δισεκατομμύρια ευρώ», σύμφωνα με δηλώσεις στην «Κ» του υφυπουργού Οικονομίας Στ. Πιτσιόρλα, που υπέγραψε και τη σχετική συμφωνία. Αν και προφανώς η επίτευξη τέτοιων στόχων θα εξαρτηθεί τόσο από την αποτελεσματικότητα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας όσο και από τη συμβατότητα των όποιων επενδυτικών πλάνων με το ευρωπαϊκό πλαίσιο ανταγωνισμού (ανοικτές διαγωνιστικές διαδικασίες, ενεργειακή ασφάλεια κ.λπ.), υπάρχουν προσδοκίες στην αγορά ότι η διμερής οικονομική συνεργασία επιταχύνει τον βηματισμό της. Ηδη ορισμένα μνημόνια δυνητικών συνεργασιών είναι γεγονός, με προεξάρχουσες αυτές του ομίλου Κοπελούζου, της Forthnet, αλλά και της ΔΕΗ.

Το τριετές ελληνοκινεζικό σχέδιο δράσης υπεγράφη στο Πεκίνο στο περιθώριο του Φόρουμ για τη Διεθνή Συνεργασία, στο πλαίσιο του Νέου Δρόμου του Μεταξιού (One Belt One Road ή OBOR) που πραγματοποιήθηκε εκεί χθες και προχθές. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο πρωθυπουργός, ενώ παρόντες ήταν δεκάδες αρχηγοί κρατών που βρίσκονται στις ρότες των εμπορικών αξόνων που προωθεί το Πεκίνο. Σύμφωνα με τον Στ. Πιτσιόρλα, «στο τραπέζι έχουν μπει επενδυτικά πλάνα που αφορούν από το σιδηροδρομικό δίκτυο, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια έως τις διασυνδέσεις τηλεπικοινωνιακών και ενεργειακών δικτύων και τις επενδύσεις σε εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών».

Ο ίδιος ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, κατά τη συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό το Σάββατο, απηύθυνε έκκληση στις ελληνικές και κινεζικές επιχειρήσεις να διευρύνουν τη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών, της ναυτιλίας και των τηλεπικοινωνιών.

Οι συμφωνίες που υπεγράφησαν

Στην παρούσα φάση, ώριμα προς υπογραφή ήταν δύο κυρίως μνημόνια δυνητικής συνεργασίας: το πρώτο είναι των Forthnet και ZTE, οι οποίες σε συνέχεια σχετικής συμφωνίας του 2016 για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών στην Ελλάδα υπέγραψαν τώρα και με τις Shanghai Gongbao Business Consulting και KaiXinRong Group, προκειμένου να διερευνήσουν συνεργασία για τη χρηματοδότηση αυτού του δικτύου. Η Gongbao και η KaiXinRong θα εξετάσουν επένδυση έως και 500 εκατ. ευρώ τα επόμενα 7 χρόνια για την υλοποίηση τηλεπικοινωνιακού δικτύου οπτικών ινών, που θα μπορεί να παρέχει ταχύτητες σύνδεσης Gigabit. Το δεύτερο μνημόνιο είναι αυτό μεταξύ των Shenhua Group και ομίλου Κοπελούζου για την απο κοινού ανάπτυξη στον τομέα της πράσινης ενέργειας και στην περιβαλλοντική αναβάθμιση μονάδων παραγωγής ενέργειας. Επίσης, στο Πεκίνο συζητήθηκε και η πορεία υλοποίησης του συμφώνου στρατηγικής συνεργασίας της ΔΕΗ με την CMEC στην κατασκευή λιγνιτικής μονάδας στη Φλώρινα. Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται δεκάδες άλλα σχέδια στον τουρισμό, στις υποδομές, αλλά και πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή