ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Αγκινάρες με κοτόπουλο αυγολέμονο

ΝΙΚΗ ΧΡΥΣΑΝΘΙΔΟΥ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Αγκινάρες, Πουλερικά, Λαδερά, Πατάτες, Συνταγές, Αυγολέμονο

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 30΄, Μαγείρεμα: 40΄

Υλικά (για 4 άτομα)
  • 12 μέτριες αγκινάρες, φρέσκες και καθαρισμένες (βλ. παρακάτω)
  • 8 κοπανάκια κοτόπουλου, χωρίς το δέρμα (το κάτω μέρος από το μπούτι κοτόπουλου) ή 700 γρ. φιλέτο μπούτι, κομμένο σε κύβους 4 - 5 εκ.
  • 4 μέτρια καρότα, καθαρισμένα, σε φέτες
  • το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 κρεμμύδι ξερό, τριμμένο
  • 2 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους 2 εκ.
  • 1/3 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
  • 1 κουτ. σούπας κόλιανδρος σε σκόνη
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το αυγολέμονο

  • 2 αυγά (χωρισμένα τα ασπράδια από κρόκους)
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • 1 κουτ. σούπας αλεύρι


Διαδικασία

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κοπανάκια από όλες τις πλευρές για περίπου 4 - 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα στα κενά της κατσαρόλας και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Προσθέτουμε τις πατάτες, τις αγκινάρες, αλάτι, πιπέρι, τον κόλιανδρο και τον άνηθο.

Συμπληρώνουμε ζεστό νερό τόσο ώστε να σκεπάζει το κοτόπουλο και τα υπόλοιπα υλικά. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 25 - 30 λεπτά, έως ότου μαλακώσουν οι αγκινάρες και το κοτόπουλο. Σβήνουμε τη φωτιά, αλλά αφήνουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας για να παραμείνει ζεστό το φαγητό.

Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ ή σε ένα βαθύ μπολ με σύρμα, μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τους κρόκους, το αλεύρι και ρίχνουμε σταδιακά το χυμό λεμονιού, συνεχίζοντας το ανακάτεμα για να αναμειχθούν.

Προσθέτουμε λίγο-λίγο από το ζουμί της κατσαρόλας, χτυπώντας το μείγμα συνεχώς μέχρι να ζεσταθεί καλά το αυγολέμονο, και περιχύνουμε το φαγητό στην κατσαρόλα.

Σείουμε την κατσαρόλα ώστε να ενσωματωθεί το αυγολέμονο στο ζουμί, αφήνουμε 5 λεπτά να δέσουν οι γεύσεις και τα αρώματα και σερβίρουμε.

Τι πίνουμε
Οι αγκινάρες με την ιδιαίτερη γεύση τους δίνουν στα κρασιά μια ανεπαίσθητη «πίκρα». Δοκιμάστε τες με Sauvignon Blanc ή με Σαββατιανά και με μια Σαντορίνη βαρελιού.

* Πώς καθαρίζουμε τις αγκινάρες
Kόβουμε το κοτσάνι τους. Αφαιρούμε όλα τα φύλλα από τις αγκινάρες και καθαρίζουμε περιμετρικά τις «κούπες», τις καρδιές, με ένα μαχαιράκι. Με ένα κουτάλι βγάζουμε τον «μαλλιαρό» πυρήνα από την καρδιά τους. Τις ξεπλένουμε και τις βάζουμε σε μπολ με λεμονόνερο για να μη μαυρίσουν.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr
 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ