Μολότοφ και δακρυγόνα στο Σύνταγμα στο περιθώριο των απεργιακών συγκεντρώσεων

Μολότοφ και δακρυγόνα στο Σύνταγμα στο περιθώριο των απεργιακών συγκεντρώσεων

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης το συλλαλητήριο, στο κέντρο της Αθήνας, των εργαζομένων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου επικράτησε ενταση και επεισόδια καθώς νεαρά άτομα έριξαν μολότοφ εναντίον των ΜΑΤ, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών για να τα απωθήσουν.

Παράλληλα, επεισόδια σημειώθηκαν και στην Ομόνοια, ενώ στην πλατεία Κλαθμώνος  άγνωστοι έριξαν πέτρες σε βαν τηλεοπτικού σταθμού. 

Στην πορεία συμμετείχαν εργατικά σωματεία, οργανώσεις και συλλογικότητες της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου. 

Μπαράζ κινητοποιήσεων στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Συνεχίζεται το μπαράζ κινητοποιήσεων των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Λεωφορεία και τρόλεϊ θα κινηθούν από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ. ενώ την Πέμπτη τα λεωφορεία θα κινηθούν από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ.

Παράλληλα, οι συρμοί του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, του μετρό και του τραμ θα κυκλοφορούν από τις 9 π.μ. έως τις 4 μ.μ. προκειμένου να εξυπηρετηθούν όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας. Ωστόσο δεν θα πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας τα δρομολόγια των συρμών του μετρό από τον σταθμό «Δουκ. Πλακεντίας» έως το αεροδρόμιο. Ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν και οι συρμοί του ΟΣΕ.

Οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες σε ανακοινώσεις τους αναφέρουν χαρακτηριστικά: «πρόκειται για συμφωνία με καινούργια φοροεπιδρομή που έχει ως αποτέλεσμα την επιπλέον μείωση των αποχών μας, νέα περικοπή συντάξεων, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, πλήρη διάλυση κοινωνικού κράτους. Από τη συμφωνία δεν εξαιρείται ο νευραλγικός χώρος των αστικών συγκοινωνιών. Τα μέτρα που προωθούνται στο χώρο μας είναι πλήρως ευθυγραμμισμένα με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που εφαρμόζονται απαρέγκλιτα εδώ και 6 χρόνια, και στοχεύουν σε ένα κράτος- επόπτη των αρμοδιοτήτων, που θα ασκούν ιδιωτικές εταιρείες, ενώ για τις ανάγκες του θα προσλαμβάνει προσωπικό, κυρίως με ελαστικές σχέσεις εργασίας».

Τετράωρη στάση εργασίας πραγματοποιούν από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ. και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Ετσι δεν θα πραγματοποιηθεί καμία πτήση τις ώρες αυτές, ενώ θα τροποποιηθούν και οι ώρες αναχώρησης και άφιξης και άλλων πτήσεων.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια – Νέα 48ωρη απεργία από την ΠΝΟ

Σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις επιβατών και εμπορευμάτων στις περισσότερες νησιωτικές περιοχές, αναμένεται να προκαλέσει η συνεχιζόμενη απεργία των ναυτικών στα πλοία της ακτοπλοΐας, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, αποφάσισε χθες σε συνεδρίαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής, νέα 48ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, για αύριο Πέμπτη 18-5- 2017 και Παρασκευή 19-05-2017.

Η πρώτη 48ωρη απεργία των ναυτικών στα πλοία της ακτοπλοΐας, ξεκίνησε χθες στη μία τα ξημερώματα της Τρίτης 16-5-2017 και λήγει απόψε στις 12 τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 17/05. Η δεύτερη 48ωρη αρχίζει στη μία τα ξημερώματα της Πέμπτης 18-5-2017 και λήγει στις 12 τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 19-5-2017.

Η απεργία έως τώρα είναι μαζική και καθολική σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, αναφέρουν στελέχη της ναυτεργασίας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ενώ η ΠΝΟ, σε ανακοίνωσή της, ζητάει την κατανόηση και την πλήρη συμπαράσταση τόσο του επιβατικού κοινού, όσο και όλων των Ελλήνων εργαζομένων, καθώς, όπως αναφέρει, «ο αγώνας που διεξάγεται δεν αφορά μόνον τους Έλληνες ναυτικούς αλλά και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία». «Η προσπάθεια εξάρθρωσης και εκμηδενισμού των δικαιωμάτων του κλάδου και η σιωπηρή ανοχή και αδιαφορία των υπευθύνων και του Κράτους, δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητα» τονίζεται στην ανακοίνωση της ομοσπονδίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή