Αναστασιάδης-Ακιντζί συζητούν για τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης στο Κυπριακό

Αναστασιάδης-Ακιντζί συζητούν για τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης στο Κυπριακό

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως μείζονος σημασίας κρίνεται η σημερινή συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί η οποία προγραμματίζεται για τις δέκα το πρωί. Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν τα εκκρεμούντα ζητήματα σε ΕΕ, περιουσιακό, εφαρμογή λύσης και χρηματοδότηση καθώς και τα επόμενα βήματα στη διαδικασία. Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση, πρόεδρος Αναστασιάδης και Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχαν τηλεφωνική επικοινωνία κατά την οποία συμφώνησαν ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την σύγκληση μιας νέας Γενεύης είναι η απαραίτητη προετοιμασία.

Σε τρία σενάρια εστιάζει η τ/κ πλευρά από την συνάντηση και αφορούν στη σύγκληση νέας διάσκεψης τον Ιούνιο, την περίοδο στασιμότητας, είτε οριστικό ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις, με το δεύτερο σενάριο, αυτό της στασιμότητας να θεωρείται και το επικρατέστερο από τον Μουσταφά Ακιντζί.

Η τ/κ πλευρά αναφέρει ότι σε μια ενδεχόμενη νέα διάσκεψη θα πρέπει να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις  και παράλληλα να ανοίξει ο δρόμος για την ανάδυση του νέου σχεδίου λύσης και των δυο δημοψηφισμάτων.

Η εκτίμηση της Άγκυρας

Η τουρκική πλευρά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μιας νέας διάσκεψης. Ωστόσο, επισημαίνει με μεγάλη επιμονή ότι η λύση του Κυπριακού πλέον εξαρτάται αποκλειστικά από την ε/κ πλευρά και την Αθήνα. Θεωρεί ότι είναι οι πλευρές που θα δώσουν την συγκατάθεσή τους για σειρά γεφυρωτικών προτάσεων και παραχωρήσεων σε σημαντικά πεδία του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή