Βουλή: Αποκλεισμός των βουλευτών της Χ.Α. από την Ολομέλεια – Δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφοφορία

Βουλή: Αποκλεισμός των βουλευτών της Χ.Α. από την Ολομέλεια – Δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφοφορία

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πρώτη φορά στα χρονικά της κοινοβουλευτικής ιστορίας της χώρας, η εθνική αντιπροσωπεία αποφάσισε σήμερα –και μάλιστα ομόφωνα- τον αποκλεισμό σύσσωμης κοινοβουλευτικής ομάδας από τις εργασίες της Ολομέλειας, εξαιτίας της αντιδημοκρατικής και βίαιης συμπεριφοράς των μελών της.

Η απόφαση ελήφθη σήμερα το πρωί, μετά από εισήγηση του Προέδρου του Σώματος Ν. Βούτση, και αφορά φυσικά τη Χρυσή Αυγή. Αφορμή δόθηκε από το γνωστό περιστατικό με τη χειροδικία του Ηλ.Κασιδιάρη σε βάρος του Ν.Δένδια, κατά την διάρκεια συνεδρίασης Επιτροπών, και την εν μέσω ύβρεων πολιτική στήριξη του θεωρούμενου και υπαρχηγού της ΧΑ, από όλους τους παριστάμενους βουλευτές της ίδιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο κ. Βούτσης, το προαναφερθέν περιστατικό δεν είναι και ούτε μπορεί να θεωρείται μεμονωμένο, καθώς υπάρχει πλήθος άλλων, από την ημέρα της εισόδου της ΧΑ στο Κοινοβούλιο, που έχουν εκδηλωθεί είτε με εκτόξευση απειλών κατά πάντων, είτε με πρακτικές σωματικής ή και φραστικής βίας.

Η ανακοίνωση εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής και η υπέρ αυτής ψήφιση εκ μέρους όλων των βουλευτών, όλων των κομμάτων, έγινε δίχως «παρατράγουδα», καθώς οι βουλευτές του Ν.Μιχαλολιάκου δεν βρίσκονταν στην αίθουσα. Για την απουσία αυτή πιθανολογείται, στο Περιστύλιο, ότι προϋπήρξε παρασκηνιακή επαφή και «συμφωνία» με τον αρχηγό του ώστε να αποφευχθούν σκηνές έντασης εντός της αίθουσας της Ολομέλειας.

Για παν ενδεχόμενο, ωστόσο, και δεδομένου του βίαιου χαρακτήρα των συγκεκριμένων βουλευτών, από νωρίς το πρωί στους διαδρόμους και τις εισόδους περιμετρικά της κεντρικής αίθουσας συνεδριάσεων του Κοινοβουλίου βρισκόταν σε επιφυλακή ασυνήθιστα για την ελληνική Βουλή μεγάλος αριθμός στελεχών της φρουράς του Κοινοβουλίου: Προφανής στόχος ήταν να τηρηθεί η κατ’ αρχήν απόφαση για αποκλεισμό της ΧΑ από τις συνεδριάσεις, όπως αυτή ελήφθη στη χθεσινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, ή και κατ’ επέκταση η πιθανολογούμενη «συμφωνία», από ενδεχόμενη «παραβίασή» της εκ μέρους ανεξέλεγκτων μελών της συγκεκριμένης κοινοβουλευτικής ομάδας.

Σημειώνεται πως βάσει του Κανονισμού, οι βουλευτές της ΧΑ θα μπορούν να συμμετέχουν σε ονομαστική ψηφοφορία, αύριο το βράδυ, αν υπάρξει αίτημα διεξαγωγής μιας τέτοιου είδους ψηφοφορίας επί του πολυνομοσχεδίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή