Τσίπρας: Θα φορέσω… γραβάτα αν τα νέα για το χρέος αποδειχθούν τόσο θετικά

Τσίπρας: Θα φορέσω… γραβάτα αν τα νέα για το χρέος αποδειχθούν τόσο θετικά

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την πίεση ενόψει της αποψινής ψήφισης στη Βουλή του νέου, δυσβάσταχτου πακέτου μέτρων, που βαραίνει πάνω στην κυβέρνηση, το Μαξίμου συστηματικά και για να εμψυχώσει τους κυβερνητικούς βουλευτές, που καλούνται να βάλουν την υπογραφή τους στη συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών αλλά και για να διαμορφώσει επικοινωνιακό αντίβαρο, επιχειρεί να στρέψει την προσοχή στο ζήτημα του χρέους. Η προσπάθεια αυτή εκδηλώθηκε εμφατικά χθες, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να εμφανίζεται αισιόδοξος ότι πολύ σύντομα θα υποχρεωθεί να υποκύψει στη σύμβαση της γραβάτας και να αφήσει πίσω τις… εναλλακτικές του καθιερωμένου ενδυματολογικού κώδικα επιλογές του. Υπενθυμίζεται ότι, όταν ο κ. Τσίπρας είχε ερωτηθεί, πριν από τις πρώτες εκλογές του 2015, αν θα φορέσει γραβάτα, είχε απαντήσει ότι αυτό θα γίνει όταν επιτύχει τη μείωση του χρέους.

Βεβαίως, αν και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας αλλά και συνεργάτες του κάνουν λόγο για «εύλογη και έντονη προσδοκία θετικών εξελίξεων», σπεύδουν παράλληλα να χαμηλώσουν τους τόνους: «Τα νέα είναι τόσο θετικά που δυσκολευόμαστε να τα πιστέψουμε. Κρατάμε μικρό καλάθι βεβαίως, αλλά… Είναι πολύ καλά για να είναι αληθινά. Θα με αναγκάσουν να φορέσω και γραβάτα», είπε χθες ο πρωθυπουργός μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Και επανέλαβε ότι από τη συνάντησή του με την Κριστίν Λαγκάρντ στο Πεκίνο αποκόμισε τη βεβαιότητα ότι το ΔΝΤ εννοεί αυτά που λέει, ότι χωρίς ρύθμιση του χρέους δεν πρόκειται να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα. Σε συνέχεια της συνάντησης εκείνης, ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, προχθές, Τρίτη, από την οποία διαπίστωσε ότι εκείνη συμμετέχει ενεργά στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος και δεν είναι αποκλειστικά στα χέρια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε η υπόθεση.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τον οδικό χάρτη που η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα ακολουθήσει μιας συμφωνίας για το χρέος –αν όχι στις 22 Μαΐου, το αργότερο στις αρχές Ιουνίου, εκτιμούν από το πρωθυπουργικό περιβάλλον– και περιλαμβάνει ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και δοκιμαστική έξοδο στις αγορές. Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας θα επιδράσει στην περαιτέρω μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας σε επίπεδα κάτω του 5%. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι το 4% – 4,5% δεν θα είναι απαγορευτικό για μια έξοδο στις αγορές, ενώ προέβλεψε «επενδυτικό τσουνάμι» ως επακόλουθο όλων αυτών. Πάντως, ο κ. Τσίπρας απέφυγε να διευκρινίσει τι θα συμβεί εάν τελικά το ΔΝΤ δεν αποφασίσει να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα, ούτε και τι συνεπάγεται η πρόβλεψη στο πολυνομοσχέδιο ότι τα μέτρα που θα ληφθούν μετά το 2018 τελούν υπό την έγκριση του ΔΝΤ.

Σποτ στα social media

Στη μάχη εμψύχωσης των βουλευτών ρίχτηκε χθες και ο ΣΥΡΙΖΑ, που «ανέβασε» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σποτ για τις θετικές επιδόσεις της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση και την ορατή έξοδο από τα μνημόνια που προϋποθέτει, βεβαίως, την υπερψήφιση σήμερα του πολυνομοσχεδίου. Οπως όλα δείχνουν, στην κινητοποίηση εμψύχωσης των βουλευτών και ανανέωσης του θετικού αφηγήματος οδήγησε η αμηχανία που προκάλεσε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ η επίσημη αποκάλυψη των λεπτομερειών της συμφωνίας, μέσω της έλευσης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή και η διαπίστωση ότι ακόμα και θέματα που προβάλλονταν ως επιτυχία, όπως τα εργασιακά, τελικά κρύβουν δυσμενείς λεπτομέρειες. Η πίεση που υφίστανται δε, αναμένεται να κλιμακωθεί από τις αναμενόμενες δυναμικές κινητοποιήσεις έξω από τη Βουλή απόψε, την ώρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή