Οι παρεμβάσεις Τραμπ ρίχνουν τις διεθνείς αγορές

Οι παρεμβάσεις Τραμπ ρίχνουν τις διεθνείς αγορές

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλες απώλειες κατεγράφησαν χθες στα ευρωπαϊκά και στα αμερικανικά χρηματιστήρια λόγω αποκαλύψεων της εφημερίδας New York Times ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε ζητήσει από τον τέως επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (FBI) Τζέιμς Κόουμι να σταματήσει τις έρευνες για τον τέως σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Μάικλ Φλιν. Σενάρια για παρακώλυση της λειτουργίας της Δικαιοσύνης λίγο μετά την απόλυση του κ. Κόουμι από τον Λευκό Οίκο θέτουν εν αμφιβόλω το πολιτικό μέλλον του κ. Τραμπ και άρα τις φοροαπαλλαγές που έχει υποσχεθεί στις επιχειρήσεις. Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκλήθηκαν στην Ευρώπη.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες Ftse Eurotop 100 και Stoxx Europe 600 οδηγήθηκαν σε πτώση 1,2%. Στη Wall Street, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 παρουσίαζαν πτώση άνω του 1,15%, εν μέσω της συνεδρίασης, η οποία αναμενόταν να είναι η χειρότερη μετά την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ. Από τον Νοέμβριο του 2016, οι αμερικανικές και οι ευρωπαϊκές αγορές έχουν καταγράψει αλλεπάλληλα ρεκόρ, λόγω των υποσχέσεων του κ. Τραμπ για μεγάλες ελαφρύνσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων και χαλάρωση των κανόνων σε κλάδους όπως η ενέργεια και οι τράπεζες. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, όμως, οι επενδυτές φοβούνται ότι οι υποσχέσεις του Λευκού Οίκου θα καταρρεύσουν σαν χάρτινοι πύργοι.

Τα επενδυτικά καταφύγια κέρδισαν έδαφος, με την τιμή του χρυσού να αναρριχάται χθες στα 1.257,45 δολάρια η ουγγιά, αντανακλώντας άνοδο 1,7%. Η ισοτιμία του δολαρίου έναντι καλαθιού έξι νομισμάτων (ευρώ, γιεν, στερλίνα, δολάριο Καναδά, κορώνα Σουηδίας, ελβετικό φράγκο) σημείωσε πτώση 0,53%. Το ευρώ ενισχύθηκε άνω του 1% στα 1,1136 δολάρια. Τους τελευταίους μήνες το δολάριο είχε εκτοξευθεί στο υψηλό 14ετίας λόγω των σχεδίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις του βασικού επιτοκίου. Πτώση 1,35% εμφάνισαν ο γερμανικός δείκτης Dax και ο δείκτης Cac-40 στο Παρίσι υποχώρησε κατά 1,63%. Στο Λονδίνο, ο δείκτης Ftse-100 δεν κατέγραψε νέο ρεκόρ ανόδου λόγω των γεγονότων στην Ουάσιγκτον, διολισθαίνοντας κατά 0,3%. Η τιμή του αργού πετρελαίου, όμως, ενισχύθηκε κατά 1,11% στα 49,29 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του Brent κατά 1,32% στα 52,33 δολάρια, λόγω στοιχείων της Yπηρεσίας Πληροφοριών Eνέργειας των ΗΠΑ (ΕΙΑ) για πτώση των αμερικανικών αποθεμάτων πετρελαίου κατά 1,8 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή