Η Γερμανία εξετάζει απόσυρση στρατού από την Τουρκία

Η Γερμανία εξετάζει απόσυρση στρατού από την Τουρκία

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόσυρση των στρατιωτών της από την τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ και τη μεταφορά τους σε άλλη χώρα της περιοχής εξετάζει η Γερμανία, όπως προκύπτει από χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και δημοσιεύματα του Τύπου. «Μπορώ μόνο να ελπίζω ότι η τουρκική κυβέρνηση θα αλλάξει στάση τις ερχόμενες ημέρες, διαφορετικά το γερμανικό Κοινοβούλιο ασφαλώς και δεν θα αφήσει τους στρατιώτες μας στην Τουρκία», δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα. Μια μέρα νωρίτερα, η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ είχε προειδοποιήσει ότι οι Γερμανοί στρατιώτες ενδέχεται να μεταφερθούν σε άλλη χώρα, με πιθανότερη υποψήφια, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, την Ιορδανία.

Οι σχέσεις Αγκυρας και Βερολίνου επιδεινώθηκαν στη διάρκεια της ταραχώδους προεκλογικής εκστρατείας για το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα στην Τουρκία για τη συνταγματική αναθεώρηση. Πέτρα του σκανδάλου, αναφορικά με το Ιντσιρλίκ, αποτελεί η άρνηση των τουρκικών αρχών να επιτρέψουν σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν τους 250 ομοεθνείς τους στρατιώτες που υπηρετούν στην εν λόγω βάση.

Σε πολύ θερμότερο κλίμα εξελίχθηκε η προχθεσινή συνάντηση Ερντογάν – Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν εγκώμια στην κοινή συνέντευξη Τύπου, με τον Αμερικανό πρόεδρο να συγχαίρει τον φιλοξενούμενό του για τη συμβολή του στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και τον Τούρκο ομόλογό του να χαρακτηρίζει «ιστορική» την εκλογή Τραμπ. Για τα δύο ακανθώδη προβλήματα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις –την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να εξοπλίσει τους Κούρδους αντάρτες στη Συρία και το τουρκικό αίτημα για έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ– δεν έγινε λόγος στις δηλώσεις των δύο προέδρων, αν και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι απασχόλησαν εκτενώς τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους.

Την ίδια ημέρα, εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν σε συμπλοκές έξω από την οικία του Τούρκου πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον, στη διάρκεια διαδήλωσης με αφορμή την επίσκεψη Ερντογάν. Δύο εκ των τραυματιών χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομείο, ενώ δύο άτομα συνελήφθησαν από την αστυνομία. Τα αίτια των συμπλοκών δεν είχαν διευκρινιστεί μέχρι χθες, αλλά, σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου NBC, ο Ερντογάν βρισκόταν στην πρεσβευτική κατοικία την ώρα των επεισοδίων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή