Γαλλία: Πολυσυλλεκτικό το νέο σχήμα του Μακρόν

Γαλλία: Πολυσυλλεκτικό το νέο σχήμα του Μακρόν

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρβαση ή διατήρηση επισφαλών ισορροπιών; Ανανέωση ή ανακύκλωση; Γεγονός είναι ότι η κυβέρνηση που σχημάτισε ο νέος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει προηγούμενο στα χρονικά της Πέμπτης Δημοκρατίας. Εμπειροι πολιτικοί και νεοεισερχόμενοι από την κοινωνία των πολιτών, συντηρητικοί, κεντρώοι και σοσιαλιστές συνυπάρχουν στο 18μελές υπουργικό συμβούλιο, τα μισά μέλη του οποίου είναι γυναίκες.

Εχοντας ήδη επιλέξει από τη Δευτέρα τον Συντηρητικό Εντουάρ Φιλίπ για το πρωθυπουργικό αξίωμα, ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε χθες τα ονόματα των υπουργών του, που θα κυβερνήσουν τη χώρα τουλάχιστον για ένα μήνα, ενδεχομένως και πολύ περισσότερο, αν οι βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου αναδείξουν προεδρική πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Συνεχίζοντας την προσπάθειά του να διεμβολίσει τη συντηρητική παράταξη, ο Μακρόν επέλεξε έναν από τους «τενόρους» του δεξιού κόμματος «Οι Ρεπουμπλικανοί», τον Μπρινό Λεμέρ, για το αξίωμα του υπουργού Οικονομικών. Μια άλλη προσωπικότητα της Κεντροδεξιάς, το όνομα του οποίου φιγουράριζε και μεταξύ των υποψηφίων για την πρωθυπουργία, ο επικεφαλής του κόμματος Modem Φρανσουά Μπαϊρού, ανέλαβε από χθες το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του Μακρόν υποδηλώνει και η επιλογή του Σοσιαλιστή Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, υπουργού Αμυνας επί προεδρίας Ολάντ, για το υπουργείο Εξωτερικών, που μετονομάζεται σε υπουργείο «Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων». Ενας άλλος σοσιαλιστής που τάχθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του Μακρόν (ορισμένοι στη Γαλλία λένε πως έχει μαζί του σχέση πνευματικού πατέρα με γιο), ο 69χρονος γερουσιαστής και δήμαρχος Λυών, Ζεράρ Κολόν, αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών. Τη θέση του Λε Ντριάν στο υπουργείο Αμυνας καταλαμβάνει μια κεντρώα πολιτικός, η ευρωβουλευτής Σιλβί Γκουλάρ, η οποία μιλάει τέσσερις γλώσσες και μέχρι χθες ήταν περισσότερο γνωστή στις Βρυξέλλες παρά στο Παρίσι.

Ανάμεσα στους υπουργούς χωρίς προηγούμενη πολιτική πείρα ξεχωρίζει το όνομα του Νικολά Ιλό. Πετυχημένος παρουσιαστής τηλεοπτικών εκπομπών και ακτιβιστής για περιβαλλοντικά θέματα, ο Ιλό αναλαμβάνει το υπουργείο Οικολογίας, με αρμοδιότητα και σε θέματα ενέργειας – κάτι που οδήγησε σε πτώση τις μετοχές γαλλικών ενεργειακών κολοσσών όπως η EDF. Μικρότερου βεληνεκούς υπουργείο, εκείνο της Εδαφικής Συνοχής, ανέλαβε ο Ρισάρ Φεράν, γενικός γραμματέας του κόμματος – κινήματος του Μακρόν και ο πρώτος βουλευτής των Σοσιαλιστών που στάθηκε στο πλευρό του.

Δείπνο εργασίας στον Τουσκ

Χθες το βράδυ, ο Γάλλος πρόεδρος επρόκειτο να παραθέσει δείπνο εργασίας, στο Ελιζέ, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Τα θέματα της ασφάλειας και της μετανάστευσης αναμένονταν να τεθούν στο κέντρο των διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο ανδρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή