Πώς θα αποζημιωθούν οι ασφαλισμένοι της Ιnternational Life

Πώς θα αποζημιωθούν οι ασφαλισμένοι της Ιnternational Life

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής θα αποζημιωθούν οι ασφαλισμένοι της εταιρείας International Life, η άδεια της οποίας ανακλήθηκε την Τρίτη μετά δεκαπεντάμηνο καθεστώς εποπτείας, στο οποίο είχε τεθεί λόγω των προβλημάτων φερεγγυότητας που διαπίστωσε η εποπτική αρχή, δηλαδή η ΤτΕ.

Την ανάκληση της άδειας λειτουργίας και των δύο εταιρειών –ζωής και ζημιών– του ομίλου της International Life αποφάσισε η ΤτΕ, διορίζοντας παράλληλα ασφαλιστικό εκκαθαριστή τον κ. Σωτήρη Βασιλόπουλο. Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει ολοκληρωθεί η αποτίμηση του χαρτοφυλακίου της εταιρείας από τον ασφαλιστικό εκκαθαριστή, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των ασφαλισμένων που θα κληθούν να απευθυνθούν στο Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής, εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 13.000-14.000. Πρόκειται για κατόχους αποταμιευτικών προγραμμάτων και συμβολαίων ζωής, στον βαθμό που όσοι ασφαλισμένοι της International Life διέθεταν νοσοκομειακά προγράμματα έχουν μεταφερθεί στην Εθνική Ασφαλιστική, η οποία ανέλαβε τη συνέχιση της κάλυψής τους.

Η κάλυψη από το Εγγυητικό Κεφάλαιο σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος διαμορφώνεται έως τις 60.000 ευρώ σε περίπτωση θανάτου ή μόνιμης ολικής αναπηρίας. Για ασφαλίσεις που δεν είχαν λήξει κατά την ημερομηνία ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης, καταβάλλεται ως αποζημίωση η αξία εξαγοράς που η ασφάλιση ζωής είχε κατά την ημερομηνία ανάκλησης, με ανώτατο όριο τις 30.000 ευρώ. Για τα συμβόλαια που είχε ασκηθεί το δικαίωμα εξαγοράς, η αποζημίωση ισούται με την αξία εξαγοράς που είχε η ασφάλιση κατά την ημερομηνία άσκησης του δικαιώματος και με ανώτατο όριο επίσης τις 30.000 ευρώ. Η αποζημίωση των ασφαλισμένων από τα αποθεματικά κεφάλαια του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής, που ανέρχονται σε περίπου 35 εκατ. ευρώ, θα ξεκινήσει σταδιακά αφού ολοκληρωθούν οι αναγκαίες διαδικασίες από τον ασφαλιστικό εκκαθαριστή, δηλαδή η αναγγελία του πίνακα με τους δικαιούχους ασφαλισμένους και η επαλήθευση των σχετικών στοιχείων, κάτι που αναμένεται τις προσεχείς ημέρες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΤτΕ, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να απευθύνονται στον δικτυακό τόπο (http://www.inlife.com.gr), καθώς και στα τηλέφωνα της εκκαθάρισης, που είναι τα 210-81.19.000 και 213-01.59.744.

Με δεδομένο ότι η εταιρεία τελεί σε καθεστώς επιτήρησης από τον Δεκέμβριο του 2015 και ότι από τότε απαγορεύθηκε η ανάληψη νέων εργασιών, δεν υπάρχουν ενεργοί ασφαλισμένοι του κλάδου αυτοκινήτου, καθώς τα συμβόλαια αυτής της κατηγορίας μεταφέρθηκαν το μεσοδιάστημα σε άλλες εταιρείες. Ωστόσο, υπάρχουν εκκρεμείς ζημίες, που είχαν δηλαδή γεννηθεί πριν από την επίμαχη ημερομηνία και οι οποίες δεν έχουν πληρωθεί. Οι εκκρεμείς ζημίες θα μεταφερθούν στο Επικουρικό Κεφάλαιο, τον φορέα που καλύπτει τις αποζημιώσεις εταιρειών που κλείνουν. Αν και γι’ αυτή την κατηγορία των αποζημιώσεων δεν έχει γίνει ακόμα ακριβής απολογισμός, εκτιμάται ότι η επιβάρυνση για το Επικουρικό Κεφάλαιο θα ανέλθει περίπου στα 30 εκατ. ευρώ, διογκώνοντας περαιτέρω το έλλειμμά του, που διαμορφώνεται στα 430 εκατ. ευρώ.

Ηδη, πάντως, το Επικουρικό Κεφάλαιο αποζημιώνει με καθυστέρηση περίπου τριών ετών και μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας μιας ακόμα εταιρείας, αλλά και την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου που καταργεί το πλαφόν των 6.000 και των 100.000 ευρώ στις αποζημιώσεις για ψυχική οδύνη και για σωματικές βλάβες αντίστοιχα, το έλλειμμα αναμένεται να εκτιναχθεί. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, το έλλειμμα υπολογίζεται να φτάσει τα 600 εκατ. ευρώ και είναι αποτέλεσμα του επανυπολογισμού των αποζημιώσεων που υποχρεούται να καταβάλει για παλιές υποθέσεις, αλλά και των νέων λουκέτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή