Κερέ: «Καθαρή περιγραφή των μέτρων χρέους πριν την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης»

Κερέ: «Καθαρή περιγραφή των μέτρων χρέους πριν την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης»

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναν «επαρκή βαθμό συγκεκριμενοποίησης» των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να θεωρήσει το χρέος βιώσιμο και να εξετάσει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, είπε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters το μέλος του Εκτελεστικού του Συμβουλίου Μπενουά Κερέ.

Παράλληλα, όμως, ο ίδιος πρόσθεσε οτι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δεν αναμένεται να συζητήσει το θέμα πριν αποφασίσει και το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Παρόλο που η ΕΚΤ θα πάρει την απόφασή της ανεξάρτητα από το ΔΝΤ, είπε, και δεν χρειάζεται τυπικά να έχει αποφασίσει το ΔΝΤ, «σαφέστατα θα μας ανακούφιζε αν το ΔΝΤ συμμετείχε σε όρους αξιοπιστίας των μέτρων για το χρέος».

Αυτή η δήλωση πρακτικά σημαίνει ότι η απόφαση για το QE  θα καθυστερήσει ίσως  ως το τέλος Ιουλίου, αν όχι αργότερα, αφού το ΔΝΤ θα χρειαστεί χρόνο για να βγάλει το χρέος βιώσιμο και να εισηγηθεί πρόταση συμμετοχής στο ελληνικό πρόγραμμα. Κι αυτά υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συμφωνία με το ΔΝΤ.

Ο κ. Κερέ είπε στη συνέντευξή του ότι το πρώτο βήμα που ήταν να συμφωνήσει η Ελλάδα σε μια σειρά πολιτικών με τους δανειστές της έγινε. Είναι θετικό βήμα και μια τεράστια προσπάθεια εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης. Το επόμενο βήμα, είπε, είναι να συμφωνήσουμε σε μέτρα που αντιμετωπίζουν θέματα σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους.

Το πλαίσιο που συμφωνήθηκε το Μάιου του 2016 δεν θα αλλάξει. «Αυτό θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες και ελπίζω να καταλήξουν σε συμφωνία. Αυτά τα μέτρα θα εφαρμοστούν στα μέσα του 2018, στο τέλος του προγράμματος, αλλά σαν ΕΚΤ θα θέλαμε να δούμε μια καθαρή περιγραφή των μέτρων χρέους και σε τι βαθμό θα συνεισέφεραν στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Χρειαζόμαστε έναν επαρκή βαθμό συγκεκριμενοποίησης», είπε.

Στη συνέχεια σημείωσε ότι όταν ικανοποιηθούν αυτοί οι όροι, θα κλείσει με επιτυχία η αξιολόγηση του ESM και θα μπορούσε να γίνει μια επιτυχής συζήτηση στο ΔΣ του ΔΝΤ. «Αυτές όλες είναι προϋποθέσεις για μας για να ξεκινήσουμε μια συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο για συμμετοχή στο QE. Αυτή θα περιλαμβάνει μια αξιολόγηση από το διοικητικό συμβούλιο της βιωσιμότητας του χρέους και άλλες συνθήκες διαχείρισης κινδύνου».

Η Δευτέρα θα είναι η μέρα για πολιτικές αποφάσεις, προσθέτοντας ότι δεν βλέπει να ξεκινά μια συζήτηση για το QE πριν γίνουν όλα τα βήματα τόσο από την ευρωπαϊκή πλευρά, όσο και από το ΔΝΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή