Εισαγγελική πρόταση για έκδοση πρώην Σκοπιανού αξιωματικού

Εισαγγελική πρόταση για έκδοση πρώην Σκοπιανού αξιωματικού

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έκδοση στα Σκόπια του πρώην επικεφαλής της ειδικής κατασταλτικής αντιτρομοκρατικής μονάδας της ΠΓΔΜ πρότεινε χθες ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Καραγιάννης.

Ο 30χρονος Dejan Vucovic εντοπίστηκε την 28η Φεβρουαρίου από Ελληνες αστυνομικούς στην Πυλαία της Θεσσαλονίκης και συνελήφθη καθώς εις βάρος του εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης των σκοπιανών αρχών για διακίνηση ναρκωτικών και παράνομη κατοχή όπλων.

Στις 26 Απριλίου, το Τριμελές Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης έκανε δεκτό το αίτημα των δικαστικών αρχών της γειτονικής χώρας για έκδοση του Vucovic στα Σκόπια, απορρίπτοντας ουσιαστικά τους ισχυρισμούς του 30χρονου ότι σε περίπτωση επιστροφής του στην ΠΓΔΜ κινδυνεύει με βασανισμό ή ακόμα και θάνατο. Μέσω των συνηγόρων του άσκησε έφεση η οποία εκδικάστηκε χθες. Η απόφαση του ποινικού τμήματος του Αρείου Πάγου θα ανακοινωθεί την προσεχή Πέμπτη 25 Μαΐου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο διεθνές ένταλμα σύλληψης «την 23η Σεπτεμβρίου 2016 κατά τη διενέργεια συνήθους ελέγχου σε όχημα μάρκας Volvo βρέθηκε μια χειροβομβίδα τύπου Μ93 και 805 γραμμάρια μαριχουάνας σε διάφανο πλαστικό περιτύλιγμα». Ο Vucovic συνελήφθη και οδηγήθηκε στα κρατητήρια της σκοπιανής αστυνομίας απ’ όπου ύπο αδιευκρίνιστες συνθήκες απέδρασε. Ο 30χρονος πάντως χαρακτηρίζει τη δίωξή του σκευωρία και υποστηρίζει ότι εξαιτίας της πολιτικής αναταραχής στη χώρα του και την ανάδειξη αλβανόφωνων μουσουλμάνων σε κρίσιμα κυβερνητικά πόστα, κινδυνεύει με ηθική και φυσική εξόντωση, καθώς θεωρείται υπεύθυνος για τον θάνατο μαχητών του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου, στα γεγονότα του 2015. «Μέχρι πρότινος διατελούσα επικεφαλής αστυνομικός της ομάδας εγκαθίδρυσης δημόσιας τάξης και ειρήνης. Με την ιδιότητά μου αυτή συμμετείχα σε μάχες κατά τρομοκρατών του UCK που είχαν στόχο την αποσταθεροποίηση της ΠΓΔΜ και τη δημιουργία αλβανικών καντονιών. Στο πλαίσιο της πολιτικής αναταραχής που επικρατεί στα Σκόπια από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι σήμερα, αλβανόφωνοι – μουσουλμάνοι ανέλαβαν σημαντικές θέσεις στο κυβερνητικό σχήμα και το τελευταίο διάστημα λάμβανα μηνύματα σχετικά με προσπάθεια ηθικής και πρωτίστως φυσικής εξόντωσής μου», είχε υποστηρίξει ενώπιον του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης και επανέλαβε χθες ενώπιον του Αρείου Πάγου.

Η ετυμηγορία του ανώτατου ποινικού δικαστηρίου για την τύχη του 30χρονου θα ανακοινωθεί την επόμενη Πέμπτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή