Διαβουλεύσεις για διεθνή διάσκεψη

Διαβουλεύσεις για διεθνή διάσκεψη

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο πραγματοποίησης μιας διάσκεψης οκτώ χωρών της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης το επόμενο χρονικό διάστημα, το Brexit, αλλά και οι πραγματικές πιθανότητες της Τουρκίας να διατηρήσει την ευρωπαϊκή προοπτική της ζωντανή, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά και του Τσέχου ομολόγου του Λούμπομιρ Ζαοράλεκ. Δημοσίως ο κ. Κοτζιάς είπε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, ωστόσο επισήμανε ότι «είναι ζήτημα των ίδιων των Τούρκων να αποφασίσουν αν πραγματικά θέλουν να δουλέψουν και να προωθήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ώστε να ενταχθούν στην Ε.Ε.». Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η τσεχική πλευρά εκτιμά πως εάν ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχωρήσει σε επαναφορά της θανατικής ποινής, τότε η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας είναι «νεκρή».

Ως προς το ενδεχόμενο διάσκεψης, αυτό αφορά τις τέσσερις χώρες του Βίσεγκραντ (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία) και τις τέσσερις που συναντήθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κροατία). Η ιδέα παραμένει, προφανώς, σε ρητορικό επίπεδο, καθώς για να συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να συμφωνήσουν όλοι. Η κεντρική σκέψη πίσω από το συγκεκριμένο σχέδιο είναι ο μεγαλύτερος δυνατός συντονισμός ανάμεσα σε οκτώ χώρες της Ε.Ε. που πιθανώς έχουν παρόμοιες απόψεις ή συμφέροντα, παρά την προφανή γεωγραφική απόστασή τους.

Το πρώτο σημείο συντονισμού και σύγκλισης ανάμεσα στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της βαλκανικής χερσονήσου αναδύθηκε έπειτα από το βρετανικό δημοψήφισμα για Brexit. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούνιο ο κ. Κοτζιάς ήταν εκ των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Πολωνού ομολόγου του Βίτολντ Βαστσικόφσκι. Επρόκειτο πρακτικά για αντίδραση στη συνεδρίαση που έκαναν μετά το Brexit τα έξι ιδρυτικά μέλη της Ε.Ε. και είχε γίνει αντιληπτή και από την Αθήνα ως πλήγμα στη συλλογική διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή