Υγιής και υπέρβαρος δεν γίνεται

Υγιής και υπέρβαρος δεν γίνεται

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΡΤΟ. Οι υπέρβαροι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν καρδιακά νοσήματα ή να υποστούν εγκεφαλικά, ακόμη και εάν μοιάζουν υγιείς ή δεν εμφανίζουν τα συνηθισμένα προειδοποιητικά σημάδια, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαβήτη, σύμφωνα με νέα μεγάλη μελέτη.

Το πόρισμα της έρευνας, που παρουσιάσθηκε αυτή την εβδομάδα στο ευρωπαϊκή συνέδριο παχυσαρκίας στο Πόρτο, αναμένεται να δώσει τέλος στον ισχυρισμό ότι είναι δυνατόν κάποιος να είναι υπέρβαρος, αλλά να διαθέτει υγιή μεταβολισμό.

Η νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ έγινε σε 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους, 61.000 από τους οποίους εμφάνισαν καρδιοπάθεια. Η επιστημονική ομάδα ανέλυσε τις εξετάσεις ασθενών μεταξύ 1995 και 2015. Οι ασθενείς αυτοί ήταν υγιείς, ενώ οι επιστήμονες τους χώρισαν ανάλογα με τον δείκτη σωματικής μάζας (BMI) και με το εάν έπασχαν από διαβήτη, υπέρταση και υπερλιπιδαιμία, που χαρακτηρίζονται ανωμαλίες του μεταβολισμού. Ολοι όσοι δεν εμφάνιζαν τα παραπάνω νοσήματα χαρακτηρίσθηκαν «υπέρβαροι, αλλά μεταβολικά υγιείς».

Η έρευνα, όμως, έδειξε ότι τα υπέρβαρα αυτά άτομα είχαν 50% μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιοπάθεια από όσων το σωματικό βάρος ήταν κανονικό. Οι υπέρβαροι είχαν, επίσης, 7% μεγαλύτερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό.

«Ο ιατρικός κόσμος οφείλει να προωθεί την απώλεια βάρους μεταξύ των υπέρβαρων, ανεξάρτητα από την εμφάνιση μεταβολικών ανωμαλιών», λέει ο Ρίσι Καλετσέτι, επικεφαλής της μελέτης της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ.

Τον περασμένο Αύγουστο, σουηδική μελέτη σε 1,3 άνδρες ηλικίας άνω των 30 ετών έδειξε ότι όσοι ήταν σε καλή φυσική κατάσταση στα 18 τους χρόνια είχαν 51% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα, από όσους δεν ήταν σε καλή φυσική κατάσταση. Αν, όμως, τα άτομα αυτά είχαν γίνει παχύσαρκοι ως ενήλικες, τα οφέλη της καλής φυσικής κατάστασης στα νιάτα τους ακυρώνονταν.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Παχυσαρκίας χαρακτήρισε επίσημα πριν από μερικές εβδομάδες την παχυσαρκία ως ασθένεια, εξαιτίας των πολλαπλών προβλημάτων υγείας που τη συνοδεύουν.

«Το πόρισμα της μελέτης του Μπέρμιγχαμ υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας την επιδημία παχυσαρκίας. Εκτός από την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιοαγγειακών προβλημάτων, η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης έντεκα ειδών καρκίνου, μεταξύ τους τον καρκίνο του προστάτη και του ήπατος. Αν όλων το βάρος ήταν κανονικό, θα αποφεύγαμε κάθε χρόνο 25.000 κρούσματα καρκίνων στη Βρετανία», λέει η δρ Σουζάνα Μπράουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή