Αυτοδιαχειριζόμενος οίκος ανοχής

Αυτοδιαχειριζόμενος οίκος ανοχής

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον έχουν ονομάσει «δημοτικό οίκο ανοχής» και πράγματι, η πρωτοβουλία για το άνοιγμά του ανήκει στον Δήμο του Αμστερνταμ. Περίπου 40 ιερόδουλες εναλλάσσονται στις 14 «βιτρίνες», σε μια συνοικία γεμάτη με τέτοιου είδους δραστηριότητες. Η διαφορά εδώ είναι ότι η διαχείριση γίνεται από τις ίδιες τις γυναίκες, χωρίς να μεσολαβεί προαγωγός.

«Τα πάντα στο εγχείρημα αυτό, από το καταστατικό λειτουργίας έως τη διακόσμηση των δωματίων, είναι δική μας υπόθεση», είπε μία από τις εμπλεκόμενες.

Το 2000, η Ολλανδία νομιμοποίησε την πορνεία με την ελπίδα ότι θα «καθαρίσει» τον χώρο, δίνοντας μεγαλύτερη δύναμη στις γυναίκες και καθιστώντας περιττούς τους προαγωγούς. Ομως τα πράγματα δεν λειτούργησαν ακριβώς έτσι και το Αμστερνταμ παραμένει σημαντικός προορισμός για τα κυκλώματα διακίνησης λευκής σαρκός, που συνδέονται με εγκληματικές συμμορίες της Ανατολικής Ευρώπης.

Με τη νέα πρωτοβουλία, ο δήμος ελπίζει να ενισχύσει την ανεξαρτησία των γυναικών. «Οι γυναίκες θα καθορίζουν τους όρους και τα ωράριά τους» είπε η Μαρίκε ντε Ρίντερ, που είναι μέλος του εποπτικού συμβουλίου του εγχειρήματος My Red Light. «Θα υπάρχει επίσης μεγαλύτερος κοινωνικός έλεγχος, γιατί οι γυναίκες θα έχουν τον δικό τους χώρο, στον οποίο δεν θα επιτρέπονται πελάτες, και εκεί θα μπορούν να συνομιλούν και να πίνουν τσάι. Ελπίζουμε ότι θα ανταλλάσσουν πληροφορίες για τη διαπραγμάτευση και για το πώς να χειρίζονται δυσάρεστους πελάτες».

Μεγάλη προσπάθεια για την υλοποίηση του My Red Light κατέβαλε ο δήμαρχος του Αμστερνταμ, Εμπερχαρντ φαν ντερ Λάαν, γι’ αυτό και οι εγκαταστάσεις απέκτησαν το προσωνύμιο «δημοτικός οίκος ανοχής».

Αλλά η υπεύθυνη του δήμου για θέματα πορνείας, Σόνια Πολ, είπε ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα. «Ο δήμαρχος έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να βοηθήσει το εγχείρημα να ξεκινήσει: μελέτη βιωσιμότητας, εκτίμηση κινδύνων, διασκέψεις με τα εμπλεκόμενα μέρη, εξεύρεση επενδυτών και χρηματοδοτών. Αλλά ο ρόλος μας σταματάει εδώ, απλώς θα λειτουργούμε ως παρατηρητές για την επόμενη διετία».

Πάντως, η ερευνήτρια Κάριν Βέρκμαν σημειώνει ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ακόμη κι εκεί δεν θα εμπλακούν προαγωγοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή