Οι υψηλοί φόροι διώχνουν τους ξένους ταξιδιώτες

Οι υψηλοί φόροι διώχνουν τους ξένους ταξιδιώτες

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο να υπάρχουν επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό, αν επιβαρυνθεί περαιτέρω με φόρους, επισημαίνουν υψηλόβαθμα στελέχη ξένων ταξιδιωτικών οργανισμών, ενώ ανησυχία έχουν προκαλέσει για ακυρώσεις κρατήσεων οι απεργιακές κινητοποιήσεις σε κλάδους που επηρεάζουν τις μεταφορές.

Το κώδωνα του κινδύνου για την υπερφορολόγηση του τουρισμού στην Ελλάδα χτύπησε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες υψηλόβαθμο στέλεχος της Tui, σημειώνοντας ότι οι τουρίστες δεν θα έρθουν για διακοπές αν αυξάνονται συνεχώς οι φόροι στην Ελλάδα. Και όλα αυτά ενώ τα μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό τη φετινή σεζόν τόσο από την Tui όσο και από άλλους ξένους οργανισμούς είναι ιδιαίτερα θετικά. Στην εξέλιξη αυτή έχει συμβάλει η κρίση του τουρκικού τουρισμού. Ενδεικτική είναι σχετική αναφορά του ομίλου Tui, που σημειώνει σε σχέση με την καλοκαιρινή περίοδο ότι η μειωμένη ζήτηση για την Τουρκία και την Αίγυπτο αντισταθμίστηκε από την αύξηση της ζήτησης για την Ελλάδα, την Ισπανία, την Κύπρο και άλλες χώρες. Αλλωστε, η Tui έχει στόχο να μεταφέρει φέτος στην Ελλάδα επιπλέον 210.000 τουρίστες σε σχέση με το 2016. Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, για το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας παρουσίασαν αύξηση κατά 14% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Παράλληλα, η TripAdvisor ανακοίνωσε χθες από το Λονδίνο τους δημοφιλέστερους τη φετινή σεζόν προορισμούς για τους Βρετανούς τουρίστες. Στη λίστα με τους 10 κορυφαίους προορισμούς κοντινών αποστάσεων η Κρήτη κατέλαβε τη δεύτερη θέση και η Σαντορίνη την τέταρτη θέση. Την πρώτη θέση κατέλαβε η Ιμπιζα της Ισπανίας. Το ταξίδι στην Κρήτη, αν κλειστεί τώρα για την περίοδο από 29 Μαΐου έως 4 Ιουνίου, κοστίζει 1.241 ευρώ (έκπτωση 44%) και στη Σαντορίνη 3.064 ευρώ (έκπτωση 16%). Κορυφαίος μακρινός προορισμός για τους Βρετανούς αναδείχθηκε το Μπαλί.

Πάντως, στον γερμανικό Τύπο υπάρχουν και δημοσιεύματα για ακυρώσεις κρατήσεων σε ελληνικά νησιά που δεν διαθέτουν αεροδρόμιο, λόγω της απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, η οποία κρατά δεμένα τα πλοία σε όλα τα λιμάνια της χώρας. Επίσης, αρνητικά σχολιάστηκε η ταλαιπωρία που υπέστησαν οι ξένοι τουρίστες χθες στο κέντρο της Αθήνας ως αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων. Στο μεταξύ, τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τον τουρισμό αναμένεται να συζητηθούν κατά τη σημερινή συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης του ΣΕΤΕ. Στην πρωινή συνεδρίαση θα μιλήσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ στην απογευματινή συνεδρίαση, αντί του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, έχει προγραμματιστεί να μιλήσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή