GOOD LIFE

To rum και το rhum!

ΜΕΡΟΠΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Spirits

Στον μαγικό και ατελείωτο κόσμο του ρούμι υπάρχουν τα rums και τα... rhums! Τι διαφορά μπορεί να κάνει ένα γράμμα; Πολύ μεγάλη, σας πληροφορώ, γιατί αυτό το «h» προσδιορίζει μια κατηγορία ρούμι, το agricole, το γεωργικό δηλαδή, που διέπεται από αυστηρούς κανόνες παραγωγής. 

Ο κυριότερος είναι ότι παράγεται αποκλειστικά από ζαχαροκάλαμα, και όχι από μελάσες ή άλλα υποπροϊόντα, και επίσης ότι η παραγωγή του πρέπει να γίνει μέσα σε τρεις ημέρες από τη συγκομιδή. Η ιστορία των rhum agricole ξεκινάει στις αρχές του 19ου αιώνα στη Γαλλική Καραϊβική. Τότε που οι Γάλλοι μειώνουν δραματικά την κατανάλωση ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο και στρέφονται στη ζάχαρη από παντζάρι. Τότε οι καλλιεργητές αποφάσισαν να αποστάξουν τον χυμό του ζαχαροκάλαμου δημιουργώντας ρούμι. Ένα ρούμι που είναι βελουδένιο και μαλακό, με ιδιαίτερα φυτικά αρώματα, πολύ διαφορετικό από τα υπόλοιπα που παράγονται από τις μελάσες. Ρούμια agricole παράγονται σε πολλά νησιά της Καραϊβικής, αλλά και στον Παναμά, στη Δομινικανή Δημοκρατία, στο Τρινιδάδ. Τα καλύτερα όμως είναι αυτά που παράγονται στη Μαρτινίκα και φέρουν στην ετικέτα τους την ένδειξη «AOC Rhum Agricole Martinique», που σημαίνει «Ελεγχόμενη Ονομασία Προελεύσεως». Φυσικά, παρά την υψηλή ποιότητα που έχουν όλα τα ρούμια που παράγονται στα δώδεκα περίπου αποστακτήρια του νησιού, οι διαφορές μεταξύ τους στο στυλ είναι εμφανείς. Εμείς σήμερα θα επισκεφτούμε νοερά και με μεταφορικό μέσο τα ποτήρια μας το αποστακτήριο του J.Μ. Rhum. 

Στο βόρειο μέρος της Μαρτινίκας, στους πρόποδες του όρους Πελέ, βρίσκονται οι φυτείες του ζαχαροκάλαμου Bellevue, που αποτελούν την πρώτη ύλη. Το ενεργό ηφαίστειο παρέχει ένα πολύ πλούσιο και εύφορο έδαφος, ιδανικό για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, ενώ το τροπικό κλίμα και οι θαλάσσιες αύρες εξασφαλίζουν τον απαραίτητο αερισμό. Τα ζαχαροκάλαμα συλλέγονται την κατάλληλη στιγμή και σε μία μόλις ώρα από τη συγκομιδή τους ο ολόφρεσκος χυμός βρίσκεται ήδη σε διαδικασία ζύμωσης. Δύο παραδοσιακοί χάλκινοι αποστακτήρες συνεχίζουν τη διαδικασία, που συνεχίζεται στα δρύινα βαρέλια, τα οποία καίγονται με υψηλόβαθμο εύφλεκτο ρούμι. Και, βέβαια, ολοκληρώνεται με το νερό που είναι ένα από τα σημαντικότερα συστατικά των περισσότερων αποσταγμάτων. Νερό πεντακάθαρο από την ηφαιστειακή πηγή του όρους Πελέ, πλούσιο σε ορυκτά, κάνει τη
διαφορά για τα Rhum Agricole J.M.

To Ti’ Punch

Ένα κοκτέιλ με βαθιές ρίζες στην κουλτούρα της Μαρτινίκας 

2 μεζούρες Rhum Agricole J.M. / 2 μεζούρες σιρόπι ζαχαροκάλαμου (εναλλακτικά, πηκτό σιρόπι ζάχαρης) / ½ μεζούρα φρέσκος χυμός λάιμ

Κόψτε τα λάιμ σε φέτες και λιώστε τα σε χαμηλό old fashioned ποτήρι με ένα muddler, έτσι ώστε να πάρετε αρκετό χυμό, τη μισή μεζούρα της συνταγής. Προσθέστε το σιρόπι και ανακατέψτε να ενσωματωθούν. Συμπληρώστε με το ρούμι και ένα μεγάλο σκληρό παγάκι. Ανακατέψτε μέχρι να παγώσει το ποτό και απολαύστε ένα ταξίδι στην τροπική Μαρτινίκα.■

Περιοδικό "Κ"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ