Αϊντε: Διάσκεψη για την Κύπρο μόνο αν το θέλουν και οι δύο ηγέτες

Αϊντε: Διάσκεψη για την Κύπρο μόνο αν το θέλουν και οι δύο ηγέτες

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα Ηνωμένα Έθνη θα συγκαλέσουν Διάσκεψη για την Κύπρο μόνο όταν το θέλουν οι ηγέτες και μόνο όταν θεωρούν ότι αυτό είναι χρήσιμο, δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Άιντε ύστερα από συνάντηση μίας ώρας που είχε το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ο κ. Αϊντε ανέφερε πως οι δυο ηγέτες τού ζήτησαν χθες να έχει χωριστές συναντήσεις μαζί τους, σε μια προσπάθεια να διαμορφωθεί μια αντίληψη για το τι θα κάνουν στη συνέχεια.

«Και αυτό είναι που κάνω» είπε ο Νορβηγός διπλωμάτης, προσθέτοντας πως είχε μια καλή συζήτηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ενώ αργότερα είναι προγραμματισμένη μια παρόμοια συζήτηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ.Αϊντε είπε πως «εάν οι ηγέτες νιώθουν έτοιμοι και ότι θα είναι εποικοδομητικό να έχουμε μια νέα Γενεύη, τα Ηνωμένα Εθνη είναι έτοιμα γι' αυτό».

Επισήμανε πως η άποψη των Ηνωμένων Εθνών είναι πως «η διαδικασία είναι και παραμένει καθοδηγούμενη από τους ηγέτες» και προσέθεσε πως «έτσι οι ηγέτες πρέπει να συμφωνήσουν εάν θέλουν να πάνε στη Γενεύη, και αυτή είναι η συζήτηση που έχουμε τώρα».

Τέλος, ανέφερε πως ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είδε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πως «ήγειρε το θέμα μιας πιθανής νέας Διάσκεψης με αυτούς».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή