Τσίπρας: «Δεν θα εφαρμόσουμε τα μέτρα, αν δεν πάρουμε το χρέος»

Τσίπρας: «Δεν θα εφαρμόσουμε τα μέτρα, αν δεν πάρουμε το χρέος»

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα θα έχει βγει από τα μνημόνια το 2018, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου τίθενται προς ψήφιση τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

«Δεν θα εφαρμόσουμε μέτρα, αν δεν πάρουμε το χρέος», επανέλαβε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος μάλιστα πρόσθεσε ότι αυτό το γνωρίζουν και οι δανειστές της χώρας, ενώ σημείωσε ότι το ίδιο διαμηνύει και προς την Αγκελα Μέρκελ και την Κριστίν Λαγκάρντ.

«Τα μέτρα που ψηφίζονται σήμερα θα εφαρμοσθούν μόνο εάν υπάρξουν από το 2018 μέτρα για το χρέος που θα μας οδηγήσουν σε έξοδο από την κρίση. Μήπως όταν αναφέρεστε σε τέταρτο μνημόνιο εννοείτε το μεσοπρόθεσμο», διερωτήθηκε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός και συνέχισε. «Αν μετρούσαμε για μνημόνιο κάθε μεσοπρόθεσμο που έφερναν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, θα είχαμε φτάσει σήμερα όχι στο 4ο αλλά στο 40ο μνημόνιο», πρόσθεσε.

Η στρατηγική της… ΝΔ 

Ο πρωθυπουργός αφιέρωσε αρκετό χρόνο από την ομιλία του, αναλύοντας την στρατηγική της ΝΔ. Απαντώντας στην τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος νωρίτερα είχε εξαπολύσει δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση, τον κατηγόρησε ότι θα είναι «αρχηγός κόμματος που επί 3,5 χρόνια θα προβλέπει καταστροφές και αυτές δεν θα έρχονται».

«Είχατε σήμερα μια μεγάλη ευκαιρία να αλλάξετε αφήγημα και αυτή την ευκαιρία την πετάτε. Λέτε σήμερα δυο πράγματα. Ότι η κυβέρνηση φέρνει τέταρτο και τα αντίμετρα είναι αέρας κοπανιστός. Θα ζητήσω από τους συνεργάτες μου να κρατήσουν τις σημερινές δηλώσεις για τα σποτάκια των ευρωεκλογών. Γιατί το Μάιο του 2019 που είναι οι ευρωεκλογές όχι μόνο δεν θα έχουμε τέταρτο μνημόνιο αλλά θα έχουμε βγει από τα μνημόνια ήδη από το 2018 και θα έχουν υλοποιηθεί όλα τα αντίμετρα που θα ανακουφίζουν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά. Κλείνει η αξιολόγηση και οδεύουμε μετά από επτά ολόκληρα χρόνια σε μια συνολική συμφωνία για να βγει η χώρα από τα μνημόνια. Περνάμε σε μια θετική ατζέντα και για τη χώρα και για την κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είναι καθήκον κοινωνικό, αριστερό, πατριωτικό και όπως θέλετε πείτε το, να οδηγήσουμε τη χώρα στην έξοδο από την κρίση, να σταθεί η χώρα στα πόδια της και να σχεδιάσουμε νέο κοινωνικό και παραγωγικό μοντέλο» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο.

Σημείωσε πως «ο ελληνικός λαός γνωρίζει πως δεν είμαστε αλάνθαστοι, αλλά γνωρίζει ότι δεν είμαστε ούτε πορφυρογέννητοι» και επισήμανε: «Δεν έχουμε στην πολιτική μας διαδρομή ούτε τη Ζήμενς, ούτε τη Νοβάρτις, ούτε τα εξοπλιστικά, ούτε τις λίστες της φοροδιαφυγής. Γνωρίζει ότι είμαστε οι μόνοι που θα το παλέψουμε μέχρι τέλος και δεν θα διαψεύσουμε τον ελληνικό λαό. Θα τα καταφέρουμε».

Αναφορά στα αντίμετρα

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς και στην μετά την υπογραφή των μέτρω εποχή. «Μπαίνουμε σ' ένα νέο πεδίο που απαιτεί σχέδιο. Στηρίζεται στην ενίσχυση των επενδύσεων, στην καινοτομία, την έρευνα, την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, στις δημοκρατικές τομές που έχει ανάγκη η κοινωνία» υπογράμμισε.

Με τη συμφωνία, πέρνουμε την προβλεπόμενη δόση αντίμετρα ισόποσα και δημοσιονομικό περιθώριο 5,5 δισ. που θα πάνε για στήριξη των ασθενέστερων και όχι των ημετέρων. Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα οδηγήσουν σε θετική έκθεση βιωσιμότητας από το ΔΝΤ που θα δώσει το πράσινο φως για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, είπε ακόμα ο πρωθυπουργός.

«Εμείς, όταν κάνουμε διαπραγμάτευση, κάνουμε διαπραγμάτευση και ήμασταν έτοιμοι να πάμε στα άκρα, αν δεν παίρναμε όσα θα καθιστούσαν την συμφωνία ισορροπημένη. Όταν έγινε καθαρό ότι θα έχουμε και αντίμετρα και δεν θα εφαρμοστούν τόσα και άλλα τόσα, αλλά για κάθε αρνητικό μέτρο που ψηφίζουμε σήμερα, θα εφαρμόζετε και αντίστοιχο θετικό και θα υπάρξει λύση για χρέος, που θα δημιουργήσει θετικό ορίζοντα και συμφωνήσαμε τότε η ΝΔ και τα ΜΜΕ άλλαξαν τροπάρι. Άρχισαν να λένε ότι την καταστρέφουμε, γιατί έχουμε συμφωνία. Μου έρχεται στο μυαλό ένα κουίζ: τι είναι πιο βαρύ, ένα κιλό σίδερο ή ένα κιλό βαμβάκι; Είμαι σίγουρος, κύριε Μητσοτάκη, ότι όταν ήσασταν παιδάκι, δεν θα απαντήσατε σωστά σε αυτό το κουίζ».

«Εξτρα δημοσιονομικό χώρο»

«Έρχομαι στην ταμπακιέρα για τα μέτρα» συνέχισε ο κ. Τσίπρας. «Λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι είναι αέρας τα αντίμετρα και πως απαιτείται πλεόνασμα 5,5%. Ψεύδεται. Λέει το νομοσχέδιο ότι τα ισόποσα αντίμετρα θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα το 2019, με την προϋπόθεση ότι ΔΝΤ και ευρωπαϊκοί θεσμοί θα προβλέψουν ότι είμαστε εντός του δημοσιονομικού προγράμματος. Ποιος ο στόχος; 3,5% πλεόνασμα. Αν το έχουμε, θα εφαρμοστούν ένα και ένα θετικά και μέτρα. Πόσο κάνει 3,5 + 1 + 1; Πόσο κάνει 3,5 + 1 – 1; Απλά μαθηματικά, γιατί δεν το καταλαβαίνετε;» τόνισε. 

«Όταν η πραγματικότητα δεν μας αρέσει, αντί να αλλάξουμε την προπαγάνδα, αλλάζουμε την πραγματικότητα» σχολίασε, επικρίνοντας τον πρόεδρο της ΝΔ. «Αέρας είναι τα λόγια και τα επιχειρήματά σας. Όχι μόνο θα εξασφαλιστούν τα αντίμετρα, αλλά, με βάση υπολογισμούς του ΥΠΟΙΚ, θα έχουμε έξτρα δημοσιονομικό χώρο το 2019 για 660 εκατ. και 1,5 δισ. ευρώ το 2020. Και το 2021 3,5 δισ. ευρώ και θα διατεθούν» υπογράμμισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή