ΟΗΕ – Ευρώπη: Νέο κύμα πολύ πιο επικίνδυνων τζιχαντιστών

ΟΗΕ – Ευρώπη: Νέο κύμα πολύ πιο επικίνδυνων τζιχαντιστών

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη φέτος με μια έξοδο τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους – που έχουν ηττηθεί στην Συρία και το Ιράκ – που είναι περισσότερο επικίνδυνοι και πολέμησαν σφοδρότερα από το προηγούμενο κύμα μαχητών που επέστρεψαν στις χώρες τους, δήλωσε σήμερα ο Ζαν-Πολ Λαμπόρντ, διευθυντής της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών Κατά της Τρομοκρατίας.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τις συναντήσεις του με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Λαμπόρντ δήλωσε πως αρκετές ευρωπαϊκές χώρες εκτιμούν πως ο αριθμός των μαχητών που επιστρέφουν από εμπόλεμες ζώνες έχει αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο.

Τα επίπεδα απειλής σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης παραμένουν υψηλά, έπειτα από μια σειρά αιματηρών επιθέσεων που σκότωσαν δεκάδες ανθρώπους κατά την διάρκεια των τελευταίων δύο ετών, με πολλές χώρες να ανησυχούν για την δυνατότητά τους να φυλάξουν τα σύνορά τους.

Ο Λαμπόρντ σημείωσε πως οι ξένοι μαχητές που επιδιώκουν να επιστρέψουν στην Ευρώπη τώρα, είναι «πολύ περισσότερο επικίνδυνοι» από ό,τι εκείνοι από προηγούμενα κύματα επιστροφών μαχητών, οι οποίοι κατακλύζονται από εχθρότητα, έπειτα χρόνια στο πεδίο μαχών.

«Κατά μέσο όρο, αυτοί οι μαχητές είναι πολύ περισσότερο αφοσιωμένοι, με μεγαλύτερη εμπειρία και με περισσότερες δεξιότητες», τόνισε.

«Παρά την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών. . . θα υπάρξει ένας αριθμός ξένων τρομοκρατών που πιθανότατα θα κατορθώσουν να περάσουν τα σύνορα, κατά την επιστροφή τους σε αυτές τις χώρες, κυρίως μέσω των δικτύων παράνομης διακίνησης ανθρώπων», πρόσθεσε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΕ.

Εντούτοις, όπως πρόσθεσε, οι περιορισμοί έχουν βοηθήσει να περιοριστεί σημεραινά η ροή των ξένων τρομοκρατών που φεύγουν από τις χώρες τους για να ενταχθούν στις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους.

Με βάση εκτιμήσεις που έχουν συγκεντρωθεί από κυβερνήσεις, τα Ηνωμένα Έθνη επισημαίνουν πως το 40% έως το 50% των περίπου 30.000 ξένων μαχητών, όχι όλοι εξ αυτών με προέλευση την Ευρώπη, έχουν ήδη εγκαταλείψει τις περιοχές που ήλεγχε το Ισλαμικό Κράτος.

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή