ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μετωπική» Τσίπρα – Μητσοτάκη στη Βουλή

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Σε μετωπική σύγκρουση, σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξελίχθηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τα προαπαιτούμενα μέτρα της δεύτερης αξιολόγησης.

«Δεν ήταν νομοτέλεια το τέταρτο Μνημόνιο. Ήταν αποτέλεσμα των καταστροφικών επιλογών της κυβέρνησης, της μεγαλύτερης πολιτικής απάτης που γνώρισε η χώρα. Ψηφίστε μόνοι σας τα μέτρα. Το τέταρτο Μνημόνιο είναι όλο δικό σας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έλαβε πρώτος τον λόγο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο, τους οποίους χαρακτήρισε «συνένοχους στην απάτη», για τα μέτρα που φέρουν τη δική τους υπογραφή. «Αν έχετε την ελάχιστη πολιτική ευθιξία, να κάνετε αυτό που κάνατε το 2015. Αφού ψηφίσετε μέτρα και αντίμετρα, παραιτηθείτε. Και αφήστε τον λαό να αποφανθεί με την ψήφο του για το ποιός και πώς μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση. Δώστε τη δυνατότητα στον κυρίαρχο λαό να το κάνει. Δεν το κάνετε, επειδή ξέρετε ότι όταν ανοίξουν οι κάλπες, θα ανοίξουν οι πόρτες εξόδου από την εξουσία», υπογράμμισε ακόμη, επαναφέροντας το αίτημα του για προσφυγή στις κάλπες.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός αποκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη «ψευδοπροφήτη», κατηγορώντας ότι έχει αυτοεγκλωβιστεί σε μία αδιέξοδη στρατηγική, υποστηρίζοντας, παράλληλα ότι η χώρα θα έχει βγει από τα μνημόνια το 2018.

Ακόμη επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να εφαρμόσει μέτρα, αν δεν εξασφαλίσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

«Κατανοώ γιατί είναι πρόβλημα για τον κ. Μητσοτάκη που κλείνει η αξιολόγηση και οδεύουμε μετά από 7 χρόνια, σε μια συνολική συμφωνία. Διότι πλέον περνάμε σε θετική ατζέντα για την κοινωνία. Έρχεστε και μας παρουσιάζεστε ως αντιμνημονιακοί και αυτό είναι το πλέον φαιδρό. Εσείς που έξι μήνες, όσο διαρκούσε η διαδικασία με τους δανειστές μας πηγαίνατε στο Βερολίνο και φοράγατε τη φανέλα του ΔΝΤ», επισήμανε, κλιμακώνοντας την επίθεσή του κατά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

«Σηκώνω τα χέρια ψηλά, δεν μπορώ να σας παρακολουθήσω. Αυτή την αντιπολίτευση του ό,τι να ναι, ό,τι κάτσει δεν μπορώ να την παρακολουθήσω», ανέφερε και επανέφερε τα περί αριστερής παρένθεσης, λέγοντας πως η μόνη παρένθεση που θα κλείσει θα είναι της επιτροπείας «που οδηγήσατε τη χώρα αφού τη λεηλατήσατε».

Δευτερολογίες

Παίρνοντας για δεύτερη φορά τον λόγο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε αναφορά στο PSI του 2012.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην «σελίδα 233» του μνημονίου, η οποία αφορά στο PSI του 2012. Χαρακτηριστικά είπε: «Παγιδεύεστε. Είπα με μεγάλη σαφήνεια για το ζήτημα του χρέους. Κακώς οι πιστωτές δεν έχουν κάνει ακόμα τη ρύθμιση του χρέους. Αυτά είπα στον Σόιμπλε, αυτά λέω κι εγώ. Θα περίμενα να μην επαναλάβετε αυτά που λέτε συνήθως για καταστροφικό PSI, γιατί διαβάζω στη σελίδα 233 του μνημονίου, ότι παραδέχεστε επί λέξη ότι "τα τελευταία χρόνια η σύνθεση και η δομή του χρέους, βελτιώθηκαν". Αυτά που λοιδωρούσατε και τώρα δέχεστε πως ήταν ωφέλιμα»

Όσον αφορά τα μέτρα ο κ. Μητσοτάκης αναρωτήθηκε «Θα μας πείτε τίποτα για τα μέτρα, κ. Τσίπρα; Οι μειώσεις των συντάξεων υπήρξαν στην ομιλία σας; Μόνο τα αντίμετρα υπάρχουν;» και πρόσθεσε πως «η μόνη χώρα που είναι σε ύφεση είναι η Ελλάδα. Αυτά είναι τα επιτεύγματά σας.

«Εμείς όταν χτυπήσαμε σε τοίχο πήγαμε στον λαό κι αυτός επέλεξε εμάς», απάντησε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του προέδρου της ΝΔ.

«Με κατηγορείτε διαρκώς και εσκεμμένα συγκρίνοντας δηλώσεις μου. Όταν αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε αφήγημα, καθώς οδηγηθήκαμε σε εκβιασμό και δεν υπολογίσαμε ότι οι συσχετισμοί δεν αλλάζουν από τη μία ημέρα στην άλλη, πήραμε μια απόφαση που είχε ένα ηθικό βάρος που δεν μπορείτε να κατανοήσετε. Πήγαμε στον ελληνικό λαό», πρόσθεσε.

Οσον αφορά τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης περί αυτοκριτικής, ο πρώθυπουργός διερωτήθηκε: «Σε τι να κάνει αυτοκριτική η Αριστερά; Η Αριστερά έκανε κομματικούς διορισμούς;» «Μιλάτε για 4ο μνημόνιο εδώ και έναν χρόνο. Ενδεχομένως το 4ο μνημόνιο να ήταν ο διακαής σας πόθος», πρόσθεσε.

 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ