Αριστείδης Αλαφούζος: Τελευταίο ταξίδι μέσα σε μια μεγάλη αγκαλιά

Αριστείδης Αλαφούζος: Τελευταίο ταξίδι μέσα σε μια μεγάλη αγκαλιά

4' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι ωραίο το τελευταίο ταξίδι να γίνεται μέσα σε μια μεγάλη αγκαλιά. Κάτω από έναν μολυβένιο, πένθιμο ουρανό, στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ο Αριστείδης Αλαφούζος βρέθηκε χθες το μεσημέρι περιτριγυρισμένος με στοργή απ’ όλους τους αγαπημένους, τους πλησίους, τους συνεργάτες, τους συντοπίτες, τους συνοδοιπόρους της θάλασσας και της στεριάς: Η οικογένεια με τα παιδιά του, τον Γιάννη και τον Θέμη, και τα εγγόνια του, από τον νεαρό Αριστείδη Ιω. Αλαφούζο έως το μικρότερο μέλος της οικογενείας, την Εμίλια Θ. Αλαφούζου, σύσσωμη η δημοσιογραφική ομάδα της «Καθημερινής» και του ΣΚΑΪ, οι εργαζόμενοι στη ναυτιλιακή επιχείρηση και στα καράβια του, ήμασταν εκεί για να αποχαιρετίσουμε έναν άνθρωπο που μας φρόντισε με τον δικό του τρόπο. Οι στωικοί φιλόσοφοι πίστευαν ότι κάποιος αξίζει τόσο όσο αυτό για το οποίο φροντίζει. Και εκείνος δεν έπαψε ποτέ, ώς την τελευταία ημέρα της ζωής του, να έχει μέσα του το πρωταρχικό ένστικτο της φροντίδας των άλλων, ως γονιός, εργοδότης, επιχειρηματίας, υποδειγματικός δημόσιος άνδρας και ευεργέτης.

Προερχόμενος από τη χαλύβδινη εκείνη γενιά των Ελλήνων που είδαν τη χώρα να σπαράσσεται και να αναγεννάται, πάσχισε για την οικοδόμηση και την προκοπή, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Εφτιαξε δρόμους, δημόσια έργα, έκτισε πλοία. Καθόλου τυχαία δημιούργησε και στέρεα στέγη για την αληθινή δημοσιογραφία των αξιών, δίνοντας πνοή στην ιστορική «Καθημερινή», σε μια εποχή όπου το πολιτικό σύστημα και η ηθική τάξη κλυδωνίζονταν βίαια. Θα τον παρομοίαζε κανείς με έναν ακούραστο μηχανικό που ήθελε να προσφέρει τη σκέπη του, που άπλωνε τη φτερούγα του για να καλύψει όποιον γνώριζε ότι είχε ανάγκη, συναισθανόμενος τη βαθιά ευθύνη του προς το νησί του τη Σαντορίνη, την κοινωνία και την πατρίδα. 

Στην κατανυκτική ατμόσφαιρα που επικρατούσε στη νεκρώσιμο ακολουθία, τον τόνο έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, εκπέμποντας όπως πάντα μιαν ανυπόκριτη γλυκύτητα και ιεροσύνη. Ο ναός ήταν γεμάτος από λευκά τριαντάφυλλα και παιώνιες. Ο Γιάννης Α. Αλαφούζος ανέλαβε τον δύσκολο ρόλο να πει λίγα λόγια για τον αγαπημένο του πατέρα, αλλά η συγκίνηση δεν τον άφησε. Πρόλαβε μόνο να μιλήσει για το πώς του δίδαξε τον δύσκολο, μοναχικό και ανεξάρτητο δρόμο, αλλά και για το πώς να μην εκμεταλλεύεται ποτέ το όπλο της εξουσίας.

Τον λόγο πήρε ο διευθυντής της «Καθημερινής», Αλέξης Παπαχελάς. Γνώριζε από πρώτο χέρι πως απ’ όλα του τα επιτεύγματα, σε ξηρά και θάλασσα, ο Αριστείδης Αλαφούζος θεωρούσε την εφημερίδα το πιο σπουδαίο. Και εκείνον τον έχρισε «καπετάνιο στη βάρδια του πιο αγαπημένου του καραβιού». Σε ένα λόγο γεμάτο αγάπη και ευγνωμοσύνη, τον ευχαρίστησε όχι μόνο για την εμπιστοσύνη του αυτή, αλλά και για το προνόμιο να «μαθητεύσει» κοντά σε έναν άνθρωπο που δεν άκουσε ποτέ τις σειρήνες της συναλλαγής με την εξουσία, που υπάκουε πάντα στην ηθική, που είχε απαιτήσεις από τον εαυτό και τους συνεργάτες του, μα κυρίως είχε προσδοκίες και όραμα για την πατρίδα. Ως απόγονος τολμηρών καραβοκυραίων που έφτασαν μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, ο Σαντορινιός λογάριαζε τους Ελληνες πολίτες του κόσμου. Και την «Καθημερινή» την οραματίστηκε σαν μια μεγάλη ευρωπαϊκή εφημερίδα, θεματοφύλακα των δημοκρατικών αστικών αξιών, μετριοπαθή και ψύχραιμη φωνή σε μια κοινωνία που ακολουθεί το θυμικό και όχι τη λογική.

Πολιτικοί και φίλοι

Αυτήν τη σπουδαία παρακαταθήκη την αναγνώρισαν όλοι. Και φάνηκε περίτρανα χθες. Ανταγωνιστές, φίλοι και εταίροι έδωσαν το «παρών» για το τελευταίο αντίο σε μια σπουδαία προσωπικότητα, που επεβλήθη με το μέτρο και την ηθική στον στίβο του επιχειρείν, της πολιτικής και των ΜΜΕ. Η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, τους πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά, Κώστα Καραμανλή και Λουκά Παπαδήμο, τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, τη Φώφη Γεννηματά, τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Δημήτρη Καμμένο των ΑΝΕΛ και τον πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, τους αντιπροέδρους της Ν.Δ. Αδωνι Γεωργιάδη και Κωστή Χατζηδάκη, τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη και την Ντόρα Μπακογιάννη, τον Θόδωρο Ρουσόπουλο, την Αννα Διαμαντοπούλου, τον δήμαρχο Σαντορίνης Νικόλαο Ζώρζο, τον πρώην υπουργό Γιάννη Παλαιοκρασσά, τον Δημήτρη Σιούφα, τον περιφερειάρχη Κωστή Μπακογιάννη, τον Νίκο Κωνσταντόπουλο κ.ά.

Ο Θόδωρος Βασιλάκης, ο Αχιλλέας και η Κωστάντζα Κωνσταντακοπούλου, ο Δημήτρης Κοπελούζος, ο Γιώργος Μπόμπολας, ο Δήμος Μαντζούνης, ο Βασίλης Ράπανος και ο Γιώργος Αρώνης από την Alpha, ο πρόεδρος της Ενωσης Τραπεζών Νίκος Καραμούζης, ο Δημήτρης Μελισσανίδης, εκπρόσωποι της κινεζικής πρεσβείας, μεταξύ άλλων, παρέστησαν χθες για το ύστατο χαίρε στον Αριστείδη Αλαφούζο, ο οποίος πίστευε πάντα στο «fair play» και δεν λογάριαζε τίποτα μπροστά στο αίσθημα του δικαίου και του σωστού. Στην εκκλησία, όμως, βρέθηκαν και όλοι οι αγαπημένοι φίλοι του Αριστείδη Αλαφούζου, όπως η οικογένεια Κοντέλη, η Μαργαρίτα Σαμούρκα, η Ξένια Γκρος, η Βάλια Ρόζη, ο καθηγητής κ. Ντούμας και η Καίτη Τζιτζικώστα, η επικεφαλής της ελληνικής επιτροπής της UNESCO.

Η ταφή του θα γίνει σήμερα στον αγαπημένο του τόπο την Οία, παρουσία οικογενειακού, φιλικού κύκλου και λίγων συνεργατών. Εκεί θα ξαναβρεί την αφοσιωμένη σύζυγό του Λένα. Κοντά στην παραλία των Μπαξέδων, με τη σκούρα άμμο και τα ηφαιστειογενή βράχια, που του ηρεμούσαν την ψυχή.

Συλλυπητήρια Κινέζου πρέσβη

Τη βαθιά θλίψη του για τον θάνατο του Αριστείδη Αλαφούζου εκφράζει ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, Τζόου Σιαολί, με επιστολή του προς την «Κ». «Ο Αριστείδης Αλαφούζος υπήρξε ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας αλλά κι ένας γενναιόδωρος ευεργέτης», αναφέρει ο κ. Τζόου και προσθέτει: «Η μακρά ζωή του υπήρξε γεμάτη επιτυχίες σε πολλούς και ποικίλους τομείς, καθοδηγούμενη από το καινοτόμο πνεύμα του. Σε αυτές περιλαμβάνονται και οι πρωτοποριακοί, πρώιμοι δεσμοί του με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή