Αντεπίθεση από Τσίπρα με «όπλο» το παρελθόν

Αντεπίθεση από Τσίπρα με «όπλο» το παρελθόν

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφήνοντας ολοκληρωτικά έξω από την ομιλία του χθες στη Βουλή τη δυσμενή πλευρά της συμφωνίας που η κυβέρνηση επέτυχε, ο πρωθυπουργός μίλησε με προφανή στόχο τη συσπείρωση των κυβερνητικών βουλευτών. Προς εξυπηρέτηση του στόχου αυτού ανέλυσε λεπτομερώς τον σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα σε ένα περιβάλλον σταθερότητας, με προοπτική εξόδου από τα μνημόνια, που, όπως υποστήριξε, η συμφωνία διαμορφώνει, παρέθεσε αναλυτικά τα αντίμετρα, επανέλαβε ότι εάν δεν δοθεί συγκεκριμένος οδικός χάρτης για το χρέος τα μέτρα δεν θα εφαρμοσθούν – χωρίς να διευκρινίσει τι θα συμβεί στην περίπτωση αυτή με τα αντίμετρα. Και, καθώς η προώθηση αυτής της θετικής ατζέντας όλο το προηγούμενο διάστημα δεν στάθηκε αρκετή να πείσει για τις αγαθές κυβερνητικές προθέσεις, ανέσυρε την επιχειρηματολογία των προνομιακών σχέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το μιντιακό σύστημα, αφήνοντας εμμέσως να εννοηθεί ότι οι δυσμενείς παράμετροι της συμφωνίας είναι κυρίως επικοινωνιακής εμπνεύσεως κατασκευάσματα. Ο κ. Τσίπρας, και πάλι με στόχο τη συσπείρωση των βουλευτών του, μίλησε για σκάνδαλα και διαπλοκή, παραθέτοντας όλες τις γνωστές υποθέσεις που έχουν αποκαλυφθεί τα προηγούμενα χρόνια και αποδίδοντας την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση σε ανησυχία ότι θα υπάρξουν νέες αποκαλύψεις προσεχώς.

Ο πρωθυπουργός φρόντισε στην αρχή της πρωτολογίας του να κλείσει οποιαδήποτε συζήτηση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, απαντώντας στην επαναφορά από τον κ. Μητσοτάκη του αιτήματος για εκλογές. Οπως είπε, η πρώτη εκλογική αναμέτρηση που έχουμε μπροστά μας είναι αυτή των ευρωεκλογών του 2019, όταν «θα διανύουμε σχεδόν ένα χρόνο εκτός μνημονίων» και «θα έχουν ενεργοποιηθεί τα αντίμετρα, που σήμερα ονομάζετε αέρα κοπανιστό».Αναφορικά με το πολυνομοσχέδιο που ήρθε στη Βουλή, μίλησε για εξισορροπημένη συμφωνία, με ισόποσα αντίμετρα, τα οποία, όπως είπε, «όχι μόνο θα εξασφαλισθούν στο σύνολό τους, αλλά θα δημιουργηθεί και επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για επιπλέον παρεμβάσεις ελαφρύνσεων». Ακολούθως, παρέθεσε τα θετικά που η κυβέρνηση αποτιμά ότι εξασφαλίζει με τη συμφωνία που επέτυχε: Τη δόση για την αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων, τα αντίμετρα, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Και επανέλαβε ότι «τα μέτρα που ψηφίζουμε σήμερα θα εφαρμοστούν αν και μόνο πρώτα αρχίσουν να εφαρμόζονται ουσιαστικά μέτρα για το χρέος. Σε αντίθετη περίπτωση, θα αποσυρθούν».

Και αφού παρενέβαλε στη συζήτηση μια αναφορά στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές συχνότητες, προκειμένου να συνδέσει την κριτική της αντιπολίτευσης με το θέμα αυτό και να επαναλάβει την επιχειρηματολογία περί μιντιακής διαπλοκής, παρέθεσε ένα προς ένα τα αντίμετρα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία, χωρίς, βεβαίως, καμιά αναφορά στις περικοπές από τις οποίες θα προκύψουν τα χρήματα για τις δαπάνες αυτές. Περιορίσθηκε να διαπιστώσει ότι «η συμφωνία έχει δυσκολίες αλλά ανοίγει δρόμο μπροστά μας». Ποιος είναι αυτός; Η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, η έξοδος στις αγορές, η έλευση επενδύσεων. Και πού θα οδηγήσουν όλα αυτά; Στην τελική μορφοποίηση του αφηγήματος για τους κυβερνητικούς βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που την επαύριο της ψήφισης της συμφωνίας πρέπει να εξακολουθήσουν να την υπερασπίζονται: Στη μεγαλύτερη ελευθερία «να σχεδιάσουμε ένα διαφορετικό οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή