Χίλιες κλήσεις ημερησίως στον Δήμο Αθηναίων

Χίλιες κλήσεις ημερησίως στον Δήμο Αθηναίων

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτοκίνητο που μαρσάρει σε πεζόδρομο και ταυτόχρονα πατάει κλάξον στον πεζό που «τόλμησε» να του κόψει τη φόρα. Αυτοκίνητο με διπλωματικές πινακίδες το οποίο έχει παρκάρει γωνία Σοφοκλέους και Αθηνάς, κλείνοντας μπάρα ΑμεΑ. Αυτοκίνητα που παρκάρουν στην πλατεία Συντάγματος ή στην πλατεία Ομονοίας.

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις –ακραίες είναι αλήθεια– περιπτώσεις που οι οδηγοί Ι.Χ. εγκαταλείπουν το τετράτροχό τους όπου τύχει, αδιαφορώντας για τις απαγορεύσεις και τη νομιμότητα. «Ο αριθμός των κλήσεων για παράνομο παρκάρισμα παραμένει κατά μέσον όρο κάθε χρόνο στα ίδια επίπεδα 30.000 – 35.000 κάθε μήνα. «Το θέμα είναι ότι παρά τον αριθμό των κλήσεων και τα πρόστιμα που επιβάλλονται δεν υπάρχει συμμόρφωση από τους πολίτες», τονίζει στην «Κ» ο Ανδρέας Βαρελάς, αντιδήμαρχος Αθηναίων, υπεύθυνος Δημοσίου Χώρου και Δημοτικής Αστυνομίας.

Από το σύνολο των 32.607 κλήσεων που «έκοψε» η Δημοτική Αστυνομία τον Απρίλιο, περίπου 2.000 κλήσεις συνοδεύονταν από αφαίρεση πινακίδων, γεγονός που σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα Ι.Χ. είχαν παρκάρει σε περισσότερο «απαγορευμένα» σημεία, όπου η στάθμευση θεωρείται άκρως αντικοινωνική συμπεριφορά όπως, π.χ., πεζοδρόμους. Παράλληλα μόνο 1.000 άτομα καταθέτουν κάθε μήνα ένσταση, το 80% των οποίων δικαιώνεται. «Αυτό σημαίνει ότι οι υπόλοιποι σε μεγάλο βαθμό αναγνωρίζουν το λάθος τους, παραδέχονται δηλαδή ότι πάρκαραν παράνομα. Ομως δεν διστάζουν να το επαναλάβουν. Κόβονται περίπου 500.000 κλήσεις τον χρόνο στο κέντρο. Είναι μεγάλος αριθμός σε σχέση με τον πληθυσμό», επισημαίνει ο κ. Βαρελάς.

Πόσα όμως από τα πρόστιμα αυτά τελικά εισπράττονται; «Περίπου 40% όσων παίρνουν κλήση καταβάλλουν άμεσα το πρόστιμο», παραδέχεται ο αντιδήμαρχος. Περισσότερο καλοπληρωτές είναι οι ευκαιριακοί επισκέπτες του κέντρου της πόλης, κάποιοι που κατεβαίνουν από τα βόρεια προάστια για διασκέδαση. Οπως οι ίδιοι παραδέχονται την επόμενη ημέρα πληρώνοντας το πρόστιμο, αισθάνονται σαν να πάρκαραν σε πάρκινγκ. «Δεν είναι και πολύ ακριβή η κλήση τελικά», λένε συχνά.

Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν μπορούν, πλέον, να πετάξουν χωρίς δεύτερη σκέψη την κλήση που βρήκαν στο παρμπρίζ του παράνομα σταθμευμένου οχήματός τους. «Μέσω των πινακίδων φθάνουμε στο ΑΦΜ του ιδιοκτήτη και το πρόστιμο βεβαιώνεται στην εφορία», εξηγεί ο κ. Βαρελάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή