«Συμβιβασμός» ενόψει εκλογών στην Αλβανία

«Συμβιβασμός» ενόψει εκλογών στην Αλβανία

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΙΡΑΝΑ. Σε συμβιβαστική λύση συμφώνησαν τα πολιτικά κόμματα της Αλβανίας για τις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου μήνα, ύστερα από εντατικές συνομιλίες υπό την αιγίδα Αμερικανού διαμεσολαβητή, δίνοντας τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο.

Σε χθεσινές τους δηλώσεις, ύστερα από τρίωρη σύσκεψη, ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα και ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα, ανακοίνωσαν την επίτευξη συμφωνίας ενόψει των εκλογών της 18ης Ιουνίου, αν και πολλοί εκτιμούν ότι η συμφωνία μεταξύ των δύο πολιτικών αντιπάλων θα ολοκληρωθεί με αναβολή της ημερομηνίας των εκλογών.

Προηγούμενες διαμεσολαβητικές προσπάθειες από Ευρωπαίους και Αμερικανούς αξιωματούχους δεν είχαν πείσει το Δημοκρατικό Κόμμα να αποδεχθεί τη συμμετοχή του στις εκλογές, εκφράζοντας φόβους ότι ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Εντι Ράμα, θα χειραγωγούσε το αποτέλεσμα.

Τη Δευτέρα, ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χόιτ Μπράιαν Γι, παρουσίασε νέα πρόταση στους δύο πολιτικούς αντιπάλους, με τον Αμερικανό πρέσβη στα Τίρανα, Ντόναλντ Λου, να αναλαμβάνει ρόλο «ταχυδρόμου», μεταφέροντας τις προτάσεις από τον Ράμα στον Μπάσα.

Σε μήνυμά του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, ο πρέσβης Λου εξήρε «τον αλβανικό λαό για την υπομονή του και την πίστη του στην ισχύ της αλβανικής δημοκρατίας», χωρίς να ξεχάσει να επαινέσει τους δύο πολιτικούς ηγέτες και τους διπλωμάτες, οι οποίοι συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση.

Σε μήνυμά του στο Twitter, το γραφείο της Ε.Ε. στα Τίρανα έγραψε: «Συγχαρητήρια για τη συμφωνία, που θα εξασφαλίσει ελεύθερες εκλογές για όλους τους πολίτες της Αλβανίας».

Η αντιπολίτευση είχε κηρύξει αποχή από τις εργασίες του Κοινοβουλίου από τον Φεβρουάριο, εμποδίζοντας την ψήφιση της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος, αρνούμενη να καταθέσει επίσημα τις υποψηφιότητες των βουλευτών της για τις εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή