Η Γερμανία αναζητεί λύση στην Ιορδανία

Η Γερμανία αναζητεί λύση στην Ιορδανία

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Η διαμάχη Βερολίνου – Αγκυρας για τη βάση Ιντσιρλίκ συνεχίστηκε χθες, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου να εκφράζει την αδιαφορία της Τουρκίας ως προς το αν θα μείνουν ή θα φύγουν τα γερμανικά αεροσκάφη και τη Γερμανίδα υπουργό Αμυνας Φον ντερ Λάιεν να μεταβαίνει στην Ιορδανία για να προετοιμάσει πιθανή μετεγκατάσταση.

Περίπου 270 άνδρες και γυναίκες των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων σταθμεύουν στη βάση Ιντσιρλίκ, απ’ όπου πετούν γερμανικά αναγνωριστικά τύπου Tonado, καθώς και σκάφος εναέριου ανεφοδιασμού, στο πλαίσιο του πολέμου κατά του ISIS στη Συρία. Η τουρκική βάση, μέρος της οποίας χρησιμοποιείται και από τις ΗΠΑ, βρίσκεται κοντά στα Αδανα, σε απόσταση περίπου 100 χλμ. από τα συριακά σύνορα. «Αν θέλουν να φύγουν είναι δικό τους θέμα, δεν θα παρακαλέσουμε», δήλωσε χθες ο Τσαβούσογλου. «Aν θέλετε στενότερες σχέσεις, φερθείτε ως φίλοι και όχι ως αφέντες».

Η Τουρκία δεν επιτρέπει την πρόσβαση Γερμανών βουλευτών στη βάση, εμποδίζοντας την ετήσια επιθεώρηση που απαιτείται από το γερμανικό σύνταγμα. Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις δεν λογοδοτούν στην κυβέρνηση αλλά στη Βουλή, για λόγους ευρύτερου δημοκρατικού ελέγχου. Η Τουρκία εμποδίζει την επίσκεψη ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου από τη Γερμανία σε Τούρκους στρατιωτικούς που διέφυγαν από τη χώρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου καλοκαιριού.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μετέβη την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον και ζήτησε από την αμερικανική πλευρά να ασκήσει πίεση στην Τουρκία για το ζήτημα, ενώ, χθες, αναγνωριστική ομάδα Γερμανών ενστόλων μετέβη από το Ιντσιρλίκ στη βάση Μουφαβάκ Σαλτί της Ιορδανίας. Σήμερα μεταβαίνει στη βάση και η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας Φον ντερ Λάιεν για να ενημερωθεί για το πόρισμα της αυτοψίας και να συζητήσει με τις ιορδανικές αρχές. Πάντως, από τις στήλες της γερμανικής FAZ, ο ατλαντιστής αρθρογράφος Νίκολας Μπούσε προέτρεψε το Βερολίνο να μην παρασυρθεί από συναισθηματικές αντιδράσεις και να παραμείνει στο Ιντσιρλίκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή