Καμία πρόοδος στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού

Καμία πρόοδος στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δίχως ουσιαστική πρόοδο και με την τουρκική πλευρά να έχει ξεκινήσει ήδη το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών, πραγματοποιήθηκαν χθες οι επαφές του Εσπεν Μπαρθ Εϊντε, ειδικού απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Το απόγευμα ο κ. Αναστασιάδης δέχθηκε τον Ελληνα ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά, με τον οποίο συζήτησαν για τις προτάσεις που έκανε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και, φυσικά, την εξωτερική πτυχή του ζητήματος που αφορά, ως εγγυήτρια δύναμη, την Αθήνα. Ο ίδιος ο κ. Εϊντε απέφυγε να κάνει κάποια ευθεία δήλωση, επισήμανε, ωστόσο, ότι αν οι δύο ηγέτες, Αναστασιάδης και Ακιντζί, αποφασίσουν πως υπάρχει περιθώριο για την πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης, τότε ο ΟΗΕ είναι έτοιμος να υποστηρίξει μια τέτοια απόφαση. Ο κ. Εϊντε, είπε, επίσης, ότι ο ίδιος ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, ήγειρε το περασμένο Σαββατοκύριακο στον Αλ. Τσίπρα και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν το θέμα πιθανής νέας διάσκεψης με τη συμμετοχή και των ιδίων, δηλαδή σε επίπεδο ηγετών.

«Εκανα μια πρόταση για να αποδείξω ότι εννοώ αυτά που λέω, ότι επιδιώκω λύση», είπε ο κ. Αναστασιάδης σχετικά με τη βούλησή του να στηρίξει τις διαπραγματεύσεις. Και πρόσθεσε: «Θέλουμε τη λύση, αρκεί και η άλλη πλευρά να συνεργαστεί. Με το να αποφεύγεται συζήτηση σε ουσιώδη θέματα που μάλιστα άπτονται της βούλησης της Τουρκίας, η οποία κατ’ επανάληψιν έχει δηλώσει ότι επιθυμεί τη λύση και θα συμβάλει και είναι ένα βήμα πιο μπροστά, αποδεικνύεται ακριβώς ότι δεν θέλουν να κάνουν βήμα εκεί και όπου οι ίδιοι θα διαδραμάτιζαν ρόλο προκειμένου να λυθεί το Κυπριακό». Από την τουρκοκυπριακή πλευρά και την Αγκυρα, αντιθέτως, ευθύνες επιρρίπτονται στον κ. Αναστασιάδη. «Υπάρχει η καλή θέληση και η εποικοδομητική προσέγγιση από τη μια πλευρά, που δεν είναι αρκετή, και η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να ανταποκριθεί προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο κ. Ακιντζί. Είχε προηγηθεί ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος χαρακτήρισε ως «περίεργες και παράλογες» τις ιδέες που κατέθεσε ο κ. Αναστασιάδης στην πρόσφατη, προχθεσινή συνάντησή του με τον κ. Ακιντζί. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε, επίσης, ότι ο κ. Ακιντζί απέρριψε από την πρώτη στιγμή τις ελληνοκυπριακές θέσεις περί λύσης εδαφικού και εγγυήσεων. Στην Κύπρο χθες, βρέθηκε και ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος, έπειτα από τη συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του Γ. Κασουλίδη, απηύθυνε πρόσκληση για αυτοσυγκράτηση, απαντώντας σε ερώτηση για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Εικονικές αερομαχίες

Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες καταγράφηκε πάνω από το Αιγαίο μεγάλος αριθμός παραβάσεων (22) και παραβιάσεων (76) από 14 τουρκικά F-16, 6 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και εννέα ελικόπτερα. Σε τρεις περιπτώσεις, σημειώθηκαν εικονικές αερομαχίες με ελληνικά μαχητικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή