Πυρά των ερευνητών κατά της κυβέρνησης

Πυρά των ερευνητών κατά της κυβέρνησης

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την υπενθύμιση δήλωσης του διάσημου Ελληνα γιατρού, βιολόγου και ερευνητή Γεωργίου Παπανικολάου από το 1915 για την απαξιωτική στάση του ελληνικού κράτους προς τους ερευνητές, χθες η Ελληνική Ενωση Ερευνητών (ΕΕΕ) σχολίασε σκωπτικά τα πρόσφατα μέτρα και δη τις μειώσεις στις απολαβές τους. Συγκεκριμένα, η Ενωση τιτλοφορώντας την ανακοίνωσή της «Οχι άλλα κροκοδείλια δάκρυα για το brain drain!», υπενθυμίζει τα λεγόμενα του Γ. Παπανικολάου: «Αν έρθω στην Ελλάδα φοβάμαι ότι θα χαθώ. Ο Αμερικάνος ή ο Ευρωπαίος, όταν του πω ότι είμαι επιστήμων και δεν κάμνω τίποτα άλλο από το να ερευνώ, με θεωρεί όχι μόνο ως χρήσιμο στοιχείο αλλά ως κάτι ανώτερο από τους κοινούς ανθρώπους. Ο Ελλην με θεωρεί απεναντίας ως ένα άχρηστο ον, και όχι μόνο άχρηστον αλλά και επικίνδυνον. Αυτή είναι η εικόνα ενός κράτους σάπιου, ανίκανου να δημιουργήσει κάτι τι και να συνεισφέρει στη γενική πρόοδο της ανθρωπότητας. Ολα ξένα, όλα κλεμμένα. Ολα κατά μίμησην. Δεν είναι ντροπή;».

Η ΕΕΕ αναφέρει ότι «εξαγγελίες όπως “το τρίπτυχο έρευνα-ανάπτυξη-καινοτομία είναι η αιχμή του δόρατος, η μέγιστη εθνική επένδυση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και τη βιώσιμη αναπτυξιακή προοπτική της”, αποτελούν έπεα πτερόεντα. Η προώθηση από την κυβέρνηση της θεσμικής και μισθολογικής απομείωσης των ερευνητών, η οποία θα επέλθει με την ψήφιση του νέου ειδικού μισθολογίου, το μόνο που θα επιφέρει θα είναι η αποδόμηση του ερευνητικού συστήματος της χώρας και η άνευ προηγουμένου “αιμορραγία” σε νέους και πρεσβύτερους, άριστους ερευνητές προς το εξωτερικό». Και σημειώνει ότι «οι απομειωτικές ρυθμίσεις δεν αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση της χώρας, αντιθέτως το ίδιο το μνημόνιο καλεί την κυβέρνηση για το αυταπόδεικτο, να επενδύσει δηλαδή στην έρευνα και την καινοτομία… Και όλα αυτά, ενώ καμία ελληνική κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει προβεί σε ανάλογο, καταστροφικό και καθεστωτικού τύπου θεσμικό διαχωρισμό και σε τέτοιας έκτασης μισθολογική διαφοροποίηση μεταξύ καθηγητών ΑΕΙ και ερευνητών».

Χθες επίσης στο υπουργείο Παιδείας πραγματοποιήθηκε συνάντηση Ελλήνων και Κινέζων στελεχών εκπαίδευσης, με πρωτοβουλία του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου και στόχο την αλληλοενημέρωση σχετικά με την πολιτική και τα συστήματα εκπαίδευσης στις τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης καθώς και στην έρευνα και καινοτομία, ενώ παρουσιάστηκαν οι πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του brain drain.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή