Ενα υπερσύγχρονο νοσοκομείο στη Μυτιλήνη

Ενα υπερσύγχρονο νοσοκομείο στη Μυτιλήνη

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα ιδιωτικά μαιευτήρια της Αθήνας η νέα Μαιευτική Κλινική του Νοσοκομείου Μυτιλήνης», τόνισε στην «Κ» ο διευθυντής της Μαιευτικής Κλινικής Παναγιώτης Προβέτζας και πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου, αναφορικά με το συνολικότερο έργο 25 εκατ. ευρώ που ολοκληρώνεται τους επόμενους μήνες στο Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Την ίδια ώρα, το υπερσύγχρονο ίδρυμα δευτεροβάθμιας περίθαλψης, το οποίο ολοκληρώνεται το φθινόπωρο, έχει σημαντικές ελλείψεις σε γιατρούς. Εκκληση προς την πολιτεία κάνει η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου.

Πρόκειται για το μοναδικό νοσοκομείο του νησιού, κατασκευής του 1931, και πλέον επεκτείνεται με την κατασκευή δύο νέων κτιρίων συνολικού εμβαδού 1.828 τ.μ. και 2.758 τ.μ. Επίσης, εκσυγχρονίζονται τα δύο κτίρια της παλαιάς πτέρυγας συνολικού εμβαδού 6.048 τ.μ. και 2.230 τ.μ. Ολα τα παραπάνω, μέσω του έργου «Αναδιαρρυθμίσεις – Επεκτάσεις και Προμήθεια – Εγκατάσταση Ιατρικού και Ξενοδοχειακού Εξοπλισμού στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης» που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Στο μεταξύ, σημειώθηκαν αρκετά προβλήματα από την έναρξη υλοποίησης του έργου το 2013, αφενός γιατί γίνονταν ενώ το νοσοκομείο ήταν σε λειτουργία, και απαιτήθηκαν αρκετές μετακινήσεις κλινικών και εξωτερικών ιατρείων, και αφετέρου διότι εγκυμονούσε κίνδυνος απένταξης του έργου λόγω των capital controls.

«Ολοκληρώνεται και σύντομα θα παραδοθεί στο σύνολό του το Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Με την ανακατασκευή της παλαιάς πτέρυγας και την εξ ολοκλήρου κατασκευή ακόμη δύο νέων κτιρίων, η Λέσβος θα διαθέτει ένα υπερσύγχρονο νοσοκομείο. Σε μια εποχή ιδιαίτερων δυσκολιών και προβλημάτων, είναι για όλους εμάς, τους ανθρώπους της περιφέρειας, μια ικανοποίηση, γιατί κατέστη δυνατό, αξιοποιώντας τους ευρωπαϊκούς πόρους, να τεθεί στη διάθεση της κοινωνίας της Λέσβου –ανακαινισμένο και σύγχρονο πλέον– το Βοστάνειο Νοσοκομείο», επεσήμανε στην «Κ» η περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου.

Στελέχωση

«Τώρα περιμένουμε η πολιτεία να στελεχώσει με το αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό το νοσοκομείο, ώστε να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προς όφελος των πολιτών», πρόσθεσε. Σε δεινή κατάσταση έχει βρεθεί από τις αρχές του Μαΐου το Αναισθησιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Από τους πέντε αναισθησιολόγους που υπηρετούσαν μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο, έχουν μείνει μόνο τρεις. Ενας αναισθησιολόγος συνταξιοδοτήθηκε στο τέλος Δεκεμβρίου και άλλος ένας διορίστηκε σε κενή θέση στο Νοσοκομείο Λήμνου. «Οι τρεις αναισθησιολόγοι δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες του τμήματος. Ακόμα και αν εκτελούν τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό ενεργών εφημεριών, αδυνατούν να καλύψουν όλες τις μέρες του μήνα», αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου, Στρατής Παυλής. Τα χειρουργεία (τακτικά και επείγοντα) που εκτελούνται ανέρχονται στα 2.000 ετησίως, με αυξητική τάση άνω του 10% τον προηγούμενο χρόνο. Από την αρχή του χρόνου έχουν πραγματοποιηθεί 850 χειρουργεία και 150 μαιευτικές επεμβάσεις, υπό την ευθύνη του τμήματος. Τέλος, οι αναισθησιολόγοι έχουν αναλάβει τις διακομιδές ασθενών, από και προς το αεροδρόμιο Μυτιλήνης.

Οξυμένα είναι τα προβλήματα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ένωσης γιατρών που διατέθηκαν στην «Κ», και στις υπόλοιπες κλινικές του νοσοκομείου. Η Ψυχιατρική Κλινική βρίσκεται επί της ουσίας εκτός λειτουργίας από τον Μάιο του 2016, όταν έμεινε να λειτουργεί με μόνο μία ψυχίατρο. Οι ελλείψεις ειδικευόμενων ιατρών δημιουργούν προβλήματα λειτουργίας σε όλες τις κλινικές. Για να καταρτιστεί πρόγραμμα εφημεριών και να λειτουργήσει το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, μετακινούνται ειδικευμένοι γιατροί από την ΠΦΥ και αρκετοί αγροτικοί γιατροί από τα περιφερειακά ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας. Τέλος, στο Νευρολογικό Τμήμα δεν γίνονται ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα, από την αρχή του 2017, λόγω συνταξιοδότησης του τεχνικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή