Γαλλία: Κυβέρνηση διαρκείας βλέπει ο Φιλίπ

Γαλλία: Κυβέρνηση διαρκείας βλέπει ο Φιλίπ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. «Σχηματισμένη για να διαρκέσει πέρα από τις βουλευτικές εκλογές» είναι η νέα κυβέρνηση της Γαλλίας, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ.

Μιλώντας χθες στον ραδιοσταθμό France Inter, ο Φιλίπ δεσμεύθηκε να εμπλακεί ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία υπέρ του κόμματος του Μακρόν Η Δημοκρατία σε Κίνηση, έτσι ώστε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να εξασφαλίσει «την πλειοψηφία την οποία χρειάζεται».

Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε, επίσης, ότι όσα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ηττηθούν στις βουλευτικές, θα υποχρεωθούν να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους. «Αυτή είναι η δημοκρατική μας παράδοση», είπε ο Φιλίπ, ο οποίος θα παραιτηθεί το Σάββατο από τη δημαρχία της Χάβρης, για να αφιερωθεί στις πρωθυπουργικές του αρμοδιότητες. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Μακρόν ηγήθηκε χθες του πρώτου υπουργικού συμβουλίου της νέας του κυβέρνησης, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι σχεδόν κάθε ιδεολογικής τάσης.

Το «ντεμπούτο» της κυβέρνησης του προέδρου Μακρόν συνοδεύθηκε από σφυγμομέτρηση, η οποία έδειξε το κόμμα Η Δημοκρατία σε Κίνηση να κατακτά την πρώτη θέση στην κάλπη των βουλευτικών εκλογών, παρότι άγνωστο παραμένει εάν το κόμμα του προέδρου θα εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας Harris Interactive εμφανίζει το κόμμα του προέδρου να εξασφαλίζει ποσοστό 32% των ψήφων στον πρώτο γύρο της 11ης Ιουνίου, ενίσχυση της τάξης των τριών ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με δημοσκόπηση της 11ης Μαΐου. Η σφυγμομέτρηση δείχνει το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν και το κεντροδεξιό Οι Ρεπουμπλικανοί να εξασφαλίζουν από 19% των ψήφων, ενώ το αριστερό Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν επιλέγει το 15% των ψηφοφόρων.

Αντιδράσεις

Στο μεταξύ, οργισμένη υπήρξε χθες η αντίδραση του επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών, Φρανσουά Μπαρουέν, για τη συμμετοχή των πρώην στελεχών του κεντροδεξιού κόμματος, Μπρουνό Λεμέρ και Ζεράλντ Νταρμανέν στην κυβέρνηση Μακρόν. «Δεν πρόκειται για λάφυρα πολέμου, αλλά για απαγωγή», είπε ο Μπαρουέν, προσθέτοντας ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης δεν θα διαθέτουν καμία ελευθερία κινήσεων και θα είναι, αντίθετα, υποχρεωμένοι να ακολουθούν τυφλά τις εντολές του προέδρου.

Την ίδια ώρα, η ανακοίνωση του διορισμού του οικολόγου Νικολά Ουλό στο υπουργείο Περιβάλλοντος προκάλεσε σημαντική υποχώρηση στην τιμή της μετοχής της εταιρείας ηλεκτρικού EDF, εξαιτίας ανησυχιών ότι θα επιδιώξει το κλείσιμο των πυρηνικών εργοστασίων της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή