Ο Μάρτιν Τσούρντα νέος διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ

Ο Μάρτιν Τσούρντα νέος διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αίσιο τέλος είχε η νέα διαδικασία για την επιλογή διευθύνοντος συμβούλου για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, νέος διευθύνων σύμβουλος του ταμείου διορίστηκε ο κ. Μάρτιν Τσούρντα. O κ. Τσούρντα είναι αυστριακής καταγωγής, έχει διατελέσει πρόεδρος της αυστριακής Anadi Bank και διευθύνων σύμβουλος της Amsterdam Trade Bank N.V. Επίσης υπήρξε διευθυντής της διεύθυνσης διεθνών αγορών της Raiffeisen Zentralbank AG Wien της Αυστρίας, καθώς και διευθυντής της SREI Infrastructure Finance Limited. Επιπλέον, υπήρξε μέλος του εποπτικού συμβουλίου στην Pfandbriefbank (Österreich) AG και του εποπτικού συμβουλίου της Hypo-Wohnbaubank AG. Επιπλέον, ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Adria Bank AG. Ο κ. Τσούρντα αποφοίτησε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης το 1983, ενώ ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στα οικονομικά το 1988.

Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, η διάρκεια της θητείας του είναι 3ετής με ετήσιες απολαβές ύψους 270.000 ευρώ. Πρόκειται για σημαντική αύξηση των αποδοχών, που έγινε στο πλαίσιο της προσπάθειας εξεύρεσης υψηλού επιπέδου στελεχών. Υπενθυμίζεται ότι το 2015, πριν από τον σχηματισμό της κυβέρνησης Σύριζα – ΑΝΕΛ, η αμοιβή του επικεφαλής του ΤΧΣ ήταν 214.000 ευρώ. Η τότε νέα κυβέρνηση, θεωρώντας την απαράδεκτα υψηλή, προχώρησε με τυμπανοκρουσίες στη μείωση της αμοιβής σε 109.000 ευρώ. Λίγους μήνες μετά, ωστόσο, και μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, τον Αύγουστο του 2015, αναπροσάρμοσε την αμοιβή σε επίπεδα έως 220.000 ευρώ και στις αρχές του χρόνου προχώρησε σε νέα αύξηση του ορίου κατά 50.000 ευρώ!

Σημειώνεται ότι η τοποθέτηση διευθύνοντος συμβούλου στο ΤΧΣ αποτελούσε προαπαιτούμενο, ενώ ο διορισμός του κ. Τσούρντα εγκρίθηκε από το Euroworking Group. Το ταμείο ουσιαστικά βρισκόταν σε αδράνεια τους προηγούμενους μήνες, ενώ απαιτήθηκε ειδική νομοθετική παρέμβαση προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς διευθύνοντα σύμβουλο.

Μετά την επιλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου θα λειτουργήσει κανονικά η Εκτελεστική Επιτροπή του ταμείου, που έχει αποφασιστική σημασία για την καθημερινή εύρυθμη λειτουργία του ΤΧΣ. Η Εκτελεστική Επιτροπή αποτελείται από τρία μέλη: τον διευθύνοντα σύμβουλο, τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο κ. Τουρέ και τον εκπρόσωπο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή