Διακόπτεται η έρευνα σε βάρος του Ασάνζ για την υπόθεση βιασμού

Διακόπτεται η έρευνα σε βάρος του Ασάνζ για την υπόθεση βιασμού

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έρευνα σε βάρος του Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτή των WikiLeaks στη Σουηδία για την υπόθεση βιασμού μπήκε στο αρχείο, όπως ανακοίνωσε η σουηδική εισαγγελία, η οποία αποφάσισε να μη συνεχίσει την έρευνα που ήταν εν εξελίξει τα τελευταία επτά χρόνια.

Ως «σημαντική νίκη» για τον ίδιο χαρακτήρισε ο Ασάνζ από την πρεσβεία του Εκουαδόρ όπου παραμένει τα τελευταία πέντε χρόνια, την απόφαση τον εισαγγελικών αρχών. Ο ίδιος ευχαρίστησε την χώρα, η οποία στάθηκε στο πλευρό του παρά τις έντονες πιέσεις που δέχτηκε. Σημείωσε επίσης πως ο αγώνας του όχι μόνο δεν έχει τελειώσει ακόμη, αλλά «ο πόλεμος μόλις τώρα ξεκινάει», καθιστώντας σαφές  ότι ο ιστότοπός του θα συνεχίσει να αποκαλύπτει έγγραφα και άλλα ντοκουμέντα.

Αν και ο Ασάνζ δεν βρίσκεται πλέον υπό έρευνα στη Σουηδία, η βρετανική αστυνομία διευκρίνισε από την πλευρά της ότι ο ιδρυτής των WikiLeaks εξακολουθεί να καταζητείται για παράβαση των όρων της εγγύησής του. Μάλιστα όπως ανακοίνωσε η βρετανική αστυνομιά, παρά την απόφαση των σουηδικών αρχών, εάν ο Ασανζ εξέλθει από την πρεσβεία του Εκουαδόρ θα συλληφθεί.

Στην αστυνομία έγκεινται η τελική απόφαση της σύλληψης του ιδρυτή των WikiLeaks, δήλωσε νωρίτερα σήμερα η Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι. Ερωτηθείσα δε αν θα υποστήριζε την έκδοση του Ασάνζ από τη Βρετανία στις ΗΠΑ, η Μέι απάντησε: «Εξετάζουμε τα αιτήματα έκδοσης κατά περίπτωση όταν τα λαμβάνουμε.

«Και σε σχέση με τον Τζούλιαν Ασάνζ, οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί αναφορικά με βρετανική δράση σε σχέση μ' αυτόν, εάν εγκαταλείψει την πρεσβεία του Ισημερινού, είναι ένα επιχειρησιακό θέμα της αστυνομίας». Υπενθυμίζεται πως η βρετανική αστυνομία διευκρίνισε από την πλευρά της ότι αν και ο Ασάνζ δεν βρίσκεται πλέον υπό έρευνα στη Σουηδία, εξακολουθεί να καταζητείται για παράβαση των όρων της εγγύησής του. Μάλιστα όπως ανακοίνωσε η βρετανική αστυνομιά, παρά την απόφαση των σουηδικών αρχών, εάν ο Άσανζ εξέλθει από την πρεσβεία του Εκουαδόρ θα συλληφθεί.

Σε απάντηση της ανακοίνωσης της βρετανικής αστυνομίας, ο ιδρυτής των WikiLeaks σχολίασε ότι ισχυρισμός της βρετανικής αστυνομίας ότι μπορεί να τον συλλάβει επειδή ζήτησε άσυλο είναι αβάσιμος και είπε πως ελπίζει να ξεκινήσει ένας «διάλογος» με τις βρετανικές αρχές για το μέλλον του.

Ομως, υπενθύμισε ότι το Λονδίνο αρνείται μέχρι τώρα να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αν έχει λάβει κάποιο αίτημα για την έκδοσή του σε άλλη χώρα.«Εχω δικαίωμα στο άσυλο» τόνισε χαρακτηριστικά από το μπαλκόνι της πρεσβείας. Ο Ασάνζ είπε επίσης ότι ευχαρίστως θα συζητούσε και με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. 

«Υπό κράτηση επί επτά χρόνια χωρίς κατηγορία, ενώ τα παιδιά μου μεγάλωσαν και το όνομά μου συκοφαντήθηκε. Δεν συγχωρώ ούτε ξεχνώ» δήλωσε χαρακτηριστικά μέσω του λογαριασμού του στο Twitter. 

Αναλυτικά, οι Σουηδοί εισαγγελείς ανακοίνωσαν πως ζήτησαν από το δικαστήριο να άρει την εντολή για σύλληψη του Ασάνζ, ο οποίος έχει βρει καταφύγιο στην πρεσβεία του Εκουαδόρ από το 2012, προβλέποντας ότι ο Αυστραλός υπήκοος δεν πρόκειται να συλληφθεί στο «άμεσο μέλλον».

Ωστόσο, η εισαγγελία υπογράμμισε ότι εάν επιχειρήσει να επιστρέψει σε σουηδικό έδαφος πριν από το τέλος των περιορισμών που αντιμετωπίζει έως το 2020, δεν αποκλείεται να ανοίξει ξανά η έρευνα για την υπόθεσή του.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση του Εκουαδόρ είχε στείλει επιστολή στη σουηδική κυβέρνηση, στην οποία έκανε λόγο για «σοβαρή αποτυχία» της εισαγγελίας, καθώς μεταξύ άλλων παρουσίασε «έλλειψη πρωτοβουλίας» για την ολοκλήρωση αιτημάτων. Στην επιστολή η κυβέρνηση του Εκουαδόρ σχολιάζει τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, όπως και την ομιλία του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Μάικ Πομπέο, όπου τα WikiLeaks χαρακτηρίζονται «εχθρική υπηρεσία πληροφοριών».

Φριτς: «Δεν αλλάζει το γεγονός πως ο Ασάνζ διέπραξε  βιασμό»

Η σουηδή ενάγουσα που κατηγορεί τον Τζούλιαν Ασάνζ για βιασμό θεωρεί πως ο τερματισμός των διώξεων αποτελεί «σκάνδαλο» και, «συγκλονισμένη», επιμένει στις κατηγορίες σε βάρος του, δήλωσε η δικηγόρος της, η Ελιζαμπέτ Φριτς, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Είναι σκάνδαλο που ένας φερόμενος ως βιαστής μπορεί να διαφεύγει από τη Δικαιοσύνη και έτσι να αποφεύγει τα δικαστήρια. Υπάρχουν αποδείξεις σε αυτόν τον φάκελο και αυτές οι αποδείξεις έπρεπε να είχαν εξεταστεί σε μια δίκη», ανέφερε η δικηγόρος σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η πελάτισσά μου είναι συγκλονισμένη και καμία απόφαση να τεθεί η απόφαση στο αρχείο δεν μπορεί να αλλάξει το γεγονός πως ο Ασάνζ διέπραξε σε βάρος της βιασμό», πρόσθεσε.

Η ενάγουσα, ηλικίας περίπου 30 ετών την εποχή των γεγονότων, ανέμενε σχεδόν επτά χρόνια να απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος του 45χρονου Αυστραλού.

Όμως σήμερα η εισαγγελία αποφάσισε να βάλει στο αρχείο τη μήνυσή της εκτιμώντας πως η διαδικασία δεν μπορεί να συνεχιστεί, έπειτα από πολλές περιπλοκές που οφείλονταν στην άρνηση του Ασάνζ να εγκαταλείψει την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνου όπου κατέφυγε το 2012.

«Ενήργησε με αυτόν τον τρόπο σκόπιμα και η ανησυχία του, νομίζω, πρέπει να είναι ότι φοβάται μια καταδίκη για βιασμό. Κανείς δεν θέλει να είναι ύποπτος για βιασμό γιατί είναι μια σοβαρή και ατιμωτική κατηγορία», δήλωσε η Φριτς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή