Ο καλλιτέχνης που έλυνε τα αδιέξοδα με τη μουσική

Ο καλλιτέχνης που έλυνε τα αδιέξοδα με τη μουσική

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας από τους κυριότερους εκπροσώπους της γκραντζ σκηνής, ο Κρις Κορνέλ, ξεχώρισε χάρη τόσο στην αστείρευτη δημιουργικότητά του όσο και στη φωνή του, που κάλυπτε σχεδόν τέσσερις οκτάβες. Οι θαυμαστές του τον αγάπησαν ως φρόντμαν και συνθέτη των Soundgarden και αργότερα των Αudioslave, αλλά ανάλογη επιτυχία σημείωσαν οι σόλο δίσκοι του και η μουσική που έγραψε για τον κινηματογράφο. Βραβευμένος με Χρυσή Σφαίρα για το κομμάτι «Τhe Keeper» από την ταινία «Μachine Gun Preacher», είχε, μεταξύ άλλων, χαρακτηριστεί «καλύτερος κιθαρίστας της ροκ», ενώ κατείχε την ένατη θέση στη λίστα των καλύτερων τραγουδιστών όλων των εποχών του περιοδικού «Rolling Stone».

Το βράδυ της Τετάρτης, ο διάσημος Αμερικανός μουσικός βρέθηκε νεκρός σε ξενοδοχείο του Ντιτρόιτ, όπου θα περνούσε τη νύχτα αμέσως μετά τη sold out συναυλία των Soundgarden στην πόλη. Παρά τα ενθουσιώδη μηνύματα που είχε ποστάρει στο Twitter λίγες ώρες πριν από τον θάνατό του, οι τοπικές αστυνομικές αρχές διερευνούν σοβαρά το ενδεχόμενο να πρόκειται για αυτοκτονία.

Γεννημένος στο Σιάτλ το 1964, ο Κορνέλ πέρασε ένα μεγάλο κομμάτι της εφηβείας του σε κατάθλιψη, σχεδόν μόνιμα κλεισμένος στο σπίτι. Παρότι εγκατέλειψε το σχολείο, κατάφερε να «σωθεί» χάρη στη ροκ μουσική που του πρόσφερε μια διέξοδο, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως μέσον εκτόνωσης και κοινωνικοποίησης. Το 1984, ύστερα από σύντομες «θητείες» σε νεανικές μπάντες, ίδρυσε τους Soundgarden μαζί με τον Χίρο Γιαμαμότο και τον Κιμ Ταΐλ (ο Γιαμαμότο αργότερα αντικαταστάθηκε από τον τέως κιθαρίστα των Νιρβάνα Τζέισον Εβερμαν). Ηταν η χρυσή εποχή για την γκραντζ σκηνή του Σιάτλ και σύντομα το συγκρότημα δεχόταν προσκλήσεις για συναυλίες σε όλο τον κόσμο, ενώ το 1994 το άλμπουμ τους «Superunknown» βρέθηκε στην πρώτη θέση του αμερικανικού Billboard. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, ο Κορνέλ παρουσίασε το πρώτο του σόλο πρότζεκτ και για έξι χρόνια υπήρξε μέλος των Audioslave. To 2010, 12 χρόνια μετά τη διάλυση τους, οι Soundgarden ανακοίνωσαν την επανένωση τους.

Το 2004, ο Κορνέλ παντρεύτηκε, για δεύτερη φορά, την ελληνικής καταγωγής Βίκυ Καραγιάννη, με την προτροπή της οποίας έγινε χριστιανός ορθόδοξος. Νονά του δεύτερου παιδιού του είναι η Αννα Βίσση, με την οποία είχε εμφανιστεί στη σκηνή του «Ηotel Eρμού» τον περασμένο Απρίλιο. Αν και στα χρόνια της νιότης του αντιμετώπιζε προβλήματα με το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, είχε καταφέρει να παραμείνει «καθαρός» από το 2003.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή