Ενας ασυμβίβαστος χορευτής

Ενας ασυμβίβαστος χορευτής

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αν η θέση του είναι πράγματι ανάμεσα στους μεγαλύτερους χορευτές όλων των εποχών μένει να κριθεί από τους ιστορικούς του μέλλοντος, όμως το φαινόμενο «Ιβάν Βασίλιεφ» σίγουρα ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Σε ηλικία 27 ετών, ο πολυβραβευμένος Ρώσος χορευτής είναι ήδη ένας σούπερ σταρ με εκατομμύρια θαυμαστές σε όλο τον κόσμο. Υπερβολικά «συμπαγής», μυώδης και θεατρικός για τα γούστα όσων εμμένουν στην παράδοση, κατάφερε να κατακτήσει κοινό και κριτικούς με το σφρίγος, τα εκρηκτικά του άλματα και την άρνησή του να προσαρμοστεί στα κυρίαρχα πρότυπα. Πάντοτε ασυμβίβαστος, είχε το θάρρος να εγκαταλείψει τα Μπολσόι, όπου έκανε τα πρώτα του βήματα ως σολίστ από το 2006 έως το 2010.

Σήμερα εξακολουθεί να συνεργάζεται με τα Μπολσόι, αλλά ταυτόχρονα απολαμβάνει τη μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων που έχει ως μόνιμος πρώτος χορευτής του θεάτρου Μιχαϊλόφσκι. «Αν η παράδοση απαιτεί να εργάζεσαι αποκλειστικά και μόνο σε ένα θέατρο, τότε την απαρνιέμαι», λέει στην «Κ» λίγο πριν από την πολυαναμενόμενη εμφάνισή του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε ένα γκαλά με τη συμμετοχή κορυφαίων σολίστ από τα Μπαλέτα Μπολσόι και Μαριίνσκι. «Δεν θα βρισκόμαστε για πάντα στο απόγειο των δυνατοτήτων μας, επομένως ένας χορευτής έχει πολύ σύντομο διάστημα για να δείξει τι αξίζει. Γι’ αυτόν τον λόγο ήρθα στο θέατρο Μιχαϊλόφσκι, και τώρα, παρά τις συνεχείς περιοδείες μου, είμαι γκεστ σταρ των Μπολσόι και πρώτος χορευτής του Μιχαϊλόφσκι», συνεχίζει.

Γεννημένος τo 1989 στο Βλαδιβοστόκ, o Iβάν Βασίλιεφ ανακάλυψε το πάθος του στην προσχολική ηλικία, όταν άρχισε να ακολουθεί τον μεγαλύτερο αδελφό του στη σχολή χορού και να επιμένει να χορέψει παρά την άρνηση των δασκάλων του. «Ημουν τεσσάρων χρόνων και ονειρευόμουν μόνο τη σκηνή και τον χορό. Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να ακολουθήσω διαφορετικό δρόμο», παραδέχεται. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ήταν πάντοτε μερικά χρόνια μικρότερος από τους υπόλοιπους χορευτές της τάξης του και σε ηλικία 12 ετών κέρδισε το πρώτο του βραβείο παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα για ενηλίκους. Αργότερα έγινε δεκτός κατευθείαν στο τρίτο έτος της Ακαδημίας Μπαλέτου, ενώ «πέρασε» την οντισιόν των Μπολσόι προτού κλείσει τα 18. Στη διάρκεια της θητείας του στο ρωσικό μπαλέτο, ερμήνευσε, μεταξύ άλλων, τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στον «Δον Κιχώτη», στη «Ζιζέλ», στον «Σπάρτακο» και στον «Καρυοθραύστη». Ωστόσο, η σκληρή δουλειά και η προσήλωσή του στον στόχο τον προστάτευσαν από τους κινδύνους της ξαφνικής επιτυχίας. «Στο μπαλέτο είναι αδύνατον να πετύχεις αν δεν δουλεύεις εντατικά, και αν τελικά κερδίσεις την αναγνώριση που αποζητείς, τότε είναι η στιγμή που πρέπει να αρχίσεις να προσπαθείς ακόμη περισσότερο».

Για μερικά χρόνια σύντροφος στη ζωή και στη σκηνή με την εξίσου διάσημη Ρωσίδα χορεύτρια Νατάλια Οσίποβα, το 2013 απογοήτευσε όσους θεωρούσαν τους δυο τους ιδανικό ζευγάρι, αποφασίζοντας να μην την ακολουθήσει στο Βασιλικό Μπαλέτο του Λονδίνου. Μόλις δύο χρόνια αργότερα, παντρεύτηκε την πρώτη μπαλαρίνα των Μπολσόι Μαρίνα Βινογκράντοβα, με την οποία σήμερα έχει μία κόρη. «Επειδή προερχόμαστε από τον ίδιο χώρο, ίσως καταλαβαινόμαστε καλύτερα», υποστηρίζει, αν και παραδέχεται ότι του λείπει τρομερά η οικογένειά του όταν περιοδεύει. Ο Ιβάν Βασίλιεφ έχει ήδη δοκιμάσει με επιτυχία τις δυνάμεις του ως χορογράφος και πέντε μπαλέτα του έχουν συμπεριληφθεί στο ρεπερτόριο του θεάτρου Μιχαϊλόφσκι. Ανάμεσά τους, το «Blind Link», με θέμα τη γοητεία που μας ασκεί η σύγχρονη τεχνολογία, και το «Morphine», βασισμένο στο διήγημα «Μορφίνη» του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ.

​​All Stars Russian Gala. Σάββατο και Κυριακή. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 20.30.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή