Ματιές στον κόσμο

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «Μπαλαρίνα» (που ξαποσταίνει) του Τζεφ Κουνς

NEA ΥΟΡΚΗ

Στην Πέμπτη Λεωφόρο, ανάμεσα και πάνω από τα πλήθη, αυτή η «Μπαλαρίνα» είναι ένα νέο αξιοθέατο. Τοποθετημένη στο Ροκφέλερ Σέντερ, η «Μπαλαρίνα» έρχεται ως νέο καλλιτεχνικό ορόσημο σε μια διαδρομή που έχει ταυτιστεί με την ποπ κουλτούρα εδώ και δεκαετίες. Είναι έργο του Τζεφ Κουνς και θα παραμείνει σε αυτήν τη θέση έως τις 2 Ιουνίου. Κατασκευασμένη από νάιλον, η τεράστια «Μπαλαρίνα» έχει ύψος σχεδόν 14 μέτρα και είναι ευδιάκριτη από μακριά. Είναι η νέα φωτογραφική τρέλα των ημερών καθώς το εφήμερον της παρουσίας της όσο και το νεορομαντικό, συναισθηματικό αποτύπωμά της συγκινούν τους χιλιάδες τουρίστες και μη, που περνούν έξω από το Ροκφέλερ Σέντερ. Πρωτοβουλία του Public Art Fund, που προκαλεί δημόσια τέχνη στον δρόμο και συγκεκριμένα στο Ροκφέλερ Σέντερ, η «Μπαλαρίνα» (ο τίτλος του έργου είναι «Seated Ballerina») σηματοδοτεί την επιστροφή του Τζεφ Κουνς στον δημόσιο χώρο της Νέας Υόρκης, αλλά και στον καλό «αναγνωρίσιμο» εαυτό του.

ΣΙΔΝΕΪ

Ο μπρουταλισμός διχάζει

Γνωστό ως The Sirius Βuilding, στο μπρουταλιστικό ύφος των ’60 και ’70, με θέα την Οπερα του Σίδνεϊ, είναι ένα από τα πολλά αυτής της σχολής που αμφισβητούνται διεθνώς. Μερικά έχουν κατεδαφιστεί και άλλα προκαλούν κινήσεις για τη σωτηρία τους. Είναι κτίρια από γυμνό μπετόν και ορισμένα έχουν αρχιτεκτονική σημασία. Η διαμάχη συνεχίζεται και τα διεθνή Μέσα στέλνουν φωτογραφίες.

ΒΕΝΕΤΙΑ

Στα φώτα της Μπιενάλε

To γλυπτό της Αμερικανίδας Carole A. Feuerman με τίτλο «Monumental Quan» έχει προκαλέσει την προσοχή καθώς είναι ευανάγνωστο και εκ πρώτης όψεως ελκυστικό. Βρίσκεται σε ένα από τα πολλά καλλιτεχνικά πάρκα της 57ης Μπιενάλε της Βενετίας, όπου οι διάφορες εκθέσεις στους Κήπους και στο Αρσενάλε θα συνεχίσουν να προσελκύουν το διεθνές κοινό έως τις 26 Νοεμβρίου.

GOTHA, ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Οι Γάλλοι ζωγράφοι του «Πούσκιν»

Κοσμοσυρροή προκαλεί στη Γερμανία, στο Ducal Museum της Gotha, η έκθεση που έρχεται από το Μουσείο Πούσκιν της Μόσχας. Είναι εστιασμένη στους Γάλλους ζωγράφους της συλλογής του ρωσικού μουσείου, από τον 17ο και 18ο αιώνα, έργα που στην πλειονότητά τους παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη Γερμανία. Στη φωτογραφία, το πορτρέτο του Μολιέρου, έργο του Charles Le Brun.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ

H διεθνής φωνή της Αιθιοπίας

Φωτογραφημένος στο σπίτι του, στην Αντίς Αμπέμπα, ο 41χρονος τραγουδιστής Teddy Afro είναι μια διεθνής προσωπικότητα της Αιθιοπίας. Το άλμπουμ του με τίτλο «Ethiopia» έχει ανεβεί ψηλά στα τσαρτ όχι μόνο για την ελκυστική μείξη της ρέγκε με την αιθιοπική ποπ μουσική αλλά και για τον πολιτικό σχολιασμό. Χάρη σε αυτόν ο Teddy Afro κρίθηκε από το καθεστώς «προκλητικός» έως και «αμφιλεγόμενος». Το πραγματικό του όνομά είναι Tewodros Kassahun και συνεχίζει ακάθεκτος το έργο του ως μια χαρισματική προσωπικότητα που συγκρούεται με ό,τι κρατάει πίσω την πατρίδα του.

ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ

Η ξαδέλφη μου Ραχήλ

Η νέα κινηματογραφική μεταφορά του πολυδιαβασμένου μυθιστορήματος, γοτθικού μυστηρίου, «Η ξαδέλφη μου Ραχήλ» ξαναφέρνει τη Δάφνη ντι Μοριέ σε μια νέα γενιά θεατών και αναγνωστών. Με τη Ρέιτσελ Βάις στον επώνυμο ρόλο (ρόλο που κρατούσε η Ολίβια ντε Χάβιλαντ στην πρώτη μεταφορά), η νέα «Ξαδέλφη μου Ραχήλ» είναι μια ταινία του Ρίτσαρντ Μίτσελ, που προγραμματίζεται να βγει στη διεθνή αγορά στις 9 Ιουνίου. Παίζουν ακόμη, Ιαν Γκλεν, Σαν Κάφλιν και Χόλιντεϊ Γκρέιντζερ. Το μυθιστόρημα κυκλοφόρησε το 1951.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή