80 χρόνια πριν στην «Κ» 21.V.1937

80 χρόνια πριν στην «Κ» 21.V.1937

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

GIUSEPPE BASTIANINI: Βερολίνον, 20.- Αγγέλλεται εκ Ρώμης ότι ο υφυπουργός των Εξωτερικών της Ιταλίας κ. Μπαστιανίνι, αναλύων εν τη Γερουσία το πρόγραμμα της εξωτερικής πολιτικής της Ιταλίας, ετόνισεν ότι ο υπουργός Εξωτερικών κόμης Τσιάνο, αφού επαγίωσε τας φιλικάς σχέσεις μετά της Αυστρίας, της Ουγγαρίας και της Αλβανίας συνεκέντρωσεν ήδη τας προσπαθείας του προς τας ιταλο-γερμανικάς σχέσεις, επιθυμών να διευκρινίση πλήρως την θέσιν, εις την οποίαν ευρίσκονται αύται. Η Φασιστική Κυβέρνησις, κατά τον κ. Μπαστιανίνι, φρονεί ότι μόνος τρόπος διά την πραγματοποίησιν της ομαδικής ασφαλείας κατά τρόπον αποτελεσματικόν είναι η συνεργασία και ως προς τούτο σπουδαιοτάτη αποβαίνει η κίνησις προς την κατεύθυνσιν του άξονος Ρώμης – Βερολίνου. […] Η ιταλική πολιτική εν τη Μεσογείω, είπε ο Μπαστιανίνι, επαναπαύεται επί των συμφωνιών, αίτινες συνήφθησαν προ εννέα ετών μεταξύ της Ιταλίας και της Τουρκίας αφ’ ενός και της Ιταλίας και Ελλάδος αφ’ ετέρου. (Σημ. «Φ»: Ο Μπαστιανίνι αναφέρεται στο σύμφωνο Βενιζέλου – Μουσολίνι του 1928. Τότε ο Μπαστιανίνι ήταν πρεσβευτής στην Αθήνα. Για το θέμα αυτό βλ. το βιβλίο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Αλ. Καραμανλή «Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και οι εξωτερικές μας σχέσεις 1928-1932», εκδόσεις Παπαζήση.)

ΚΥΠΡΟΣ: Λονδίνον, 20.- Κατά πληροφορίας εκ Κύπρου, εν συνεννοήσει μετά του υπουργείου των Αποικιών η τοπική κυβέρνησις απεφάσισε την άρσιν του «διατάγματος της αμύνης», το οποίον επεβλήθη μετά του στρατιωτικού νόμου από της εποχής του κυπριακού κινήματος «1931».

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών εξέλεξε παμψηφεί έκτακτον καθηγητήν της Δημοσίας Οικονομίας τον κ. Αγγελον Αγγελόπουλον, μέχρι τούδε υφηγητήν του αυτού μαθήματος και διευθυντήν του Ανωτάτου Οικονομικού Συμβουλίου.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ: Αύριον Σάββατον το βράδυ εις το θέατρον «Λαού» κάμνει έναρξιν των παραστάσεών του ο νέος μεγάλος επιθεωρησιακός θίασος Β. Αυλωνίτη – Μ. Μαντινειού (καλ. διεύθυνσις Σπυρ. Τριχά). […] Η έναρξις γίνεται με την νέαν επιθεώρησιν των συγγραφέων κ. Σώτου Πετρά και Κ. Κιούση η «Τρόμπα» με μουσικήν του κ. Κατριβάνου.

ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ: Σήμερον το απόγευμα θα γίνη εις τον Ιππόδρομον Φαλήρου ιπποδρομιακή εορτή, αι εισπράξεις της οποίας θα διατεθούν υπέρ της Βασιλι-κής Αεροπορίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή