Το «φυλακισμένο» φρούτο

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όταν πρωτοείδα τα μπουκάλια με το απόσταγμα και τα αχλάδια στα ράφια, έμεινα με το στόμα ανοιχτό: Πώς μπαίνει ολόκληρο αχλάδι στο μπουκάλι;

Η γέννηση

Την άνοιξη, όταν η μητέρα φύση έχει κάνει τις επιλογές της αφήνοντας ένα στα τέσσερα ή πέντε αχλαδάκια να επιζήσουν πάνω στο δέντρο, έρχεται ο παραγωγός με τα μπουκάλια του και περνάει γρήγορα γρήγορα ένα μωρό αχλαδάκι μέσα από τον στενό λαιμό του μπουκαλιού. Σήμερα, γιατί αύριο μπορεί να είναι πολύ αργά, μια και τα αχλαδάκια παραμένουν στο σωστό μέγεθος μόνο λίγες ημέρες. Επιλέγει το σωστό κλαρί, ώστε το μπουκάλι που περιέχει το αχλαδάκι να είναι ανάποδα για να προστατεύεται από τη βροχή, αλλά να απολαμβάνει τον ήλιο. Κλαδί σταθερό για να μην υποκύπτει στον άνεμο. Μετά η αχλαδο-μπουκαλιά αφήνεται στην ησυχία της μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, να μεγαλώσει τα παιδιά της μέσα στις ατομικές τους σέρες.

Η ενηλικίωση

Όταν το μωρό αχλαδάκι ενηλικιωθεί, φρούτο και μπουκάλι αποκόβονται από το δέντρο και περνούν τη φάση της επιλογής. Θα κρατηθεί ένα μπουκάλι στα δύο. Αχλάδια χτυπημένα, με σημάδια ή πρόωρα ώριμα θα πεταχτούν χωρίς οίκτο – αληθινός Καιάδας! Το επόμενο στάδιο απαιτεί υπομονή. Το φυλακισμένο αχλάδι θα κολυμπήσει σε απόσταγμα που θα αλλαχθεί πολλές φορές στη διάρκεια των επόμενων μηνών, μέχρι να μπει το τελικό προϊόν και να γίνει η οριστική εμφιάλωση.

Η μακροημέρευση

Το αχλάδι παραμένει φρέσκο όσο βρίσκεται εμβαπτισμένο στο απόσταγμα. Γι’ αυτό οι παραγωγοί συνιστούν στους καταναλωτές, όταν αγοράζουν ένα μπουκάλι με φυλακισμένο αχλάδι, να προμηθεύονται συγχρόνως κι ένα με απόσταγμα αχλαδιού χωρίς το φρούτο. Έτσι ώστε, όταν κατεβαίνει η στάθμη, να συμπληρώνεται από το μπουκάλι-ρεζέρβα. Η όλη διαδικασία μοιάζει σχεδόν τρελή. Ένας Γάλλος παραγωγός μού εξήγησε ότι δεν είναι η διαδικασία που μετράει, αλλά το άρωμα, η γεύση και η ομορφιά του αχλαδιού που επιπλέει μέσα σ’ ένα αρωματικό, διαφανές απόσταγμα.

Tip

Το απόσταγμα αχλαδιού πίνεται παγωμένο, αλλά όχι με πάγο και κυρίως όχι με τριμμένο πάγο, που το νερώνει και αλλοιώνει τόσο τα αρώματα όσο και τη γεύση του.

Το κοκτέιλ

> Vertige

1,5 cl λικέρ πορτοκαλιού (Cointreau, Triple sec…) / Λίγες σταγόνες χυμός λεμονιού / 0,5 cl απόσταγμα αχλαδιού / σαμπάνια  

Ανακατεύουμε σε γυάλινο μεγάλο ποτήρι αναμείξεως τα τρία πρώτα υλικά με παγάκια. Σουρώνουμε σε ποτήρι της σαμπάνιας και απογεμίζουμε με τη σαμπάνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή