Αριστείδης Αλαφούζος: Η Οία, η τελευταία του κατοικία

Αριστείδης Αλαφούζος: Η Οία, η τελευταία του κατοικία

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι παλιοί θαλασσινοί είχαν μια έκφραση για κάποιον που φτάνει στο τέλος της ζωής του. Ελεγαν: «Αρχισε να βλέπει στεριά». Και αυτή η στεριά, ο τελικός προορισμός για τον Αριστείδη Αλαφούζο, δεν θα μπορούσε παρά να είναι η Οία. Ο τόπος που αγάπησε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, το ορμητήριο των καραβοκυραίων προγόνων του προς τα μεγάλα ταξίδια στη Μαύρη Θάλασσα, το ησυχαστήριό του, το μέρος που ενσάρκωνε για εκείνον την απόλυτη ελληνική ομορφιά. Εχθές το μεσημέρι αναπαύθηκε εκεί, δίπλα στην αγαπημένη του σύζυγο Λένα που έφυγε το 2012. Στην τελευταία του κατοικία, στο κοιμητήριο της Οίας, το οποίο δημιουργήθηκε όταν ήταν δήμαρχος ο πάππος του, τον συνόδευσαν τα παιδιά του, τα εγγόνια του, οι στενοί φίλοι και οι συνεργάτες του. Ετάφη μέσα στην απόλυτη συγκίνηση και σιγή. Ακουγόταν μονάχα ο δυνατός αέρας, ένας βοριάς που ερχόταν από την Ιο και έκανε τα κλαδιά των δένδρων να λυγίζουν.

Είχε προηγηθεί η εξόδιος ακολουθία στον Ιερό Ναό Παναγίας Ακαθίστου Υμνου, στην Παναγιά  την Πλατσανή όπως τη λένε εδώ, μια εκκλησία που κτίστηκε μετά τον μεγάλο σεισμό στον οικισμό, όμως, το βαρύτιμο ξυλόγλυπτο τέμπλο της είναι παμπάλαιο. Την ώρα της τελετής από την πόρτα έμπαινε το φως του Αιγαίου και στο βάθος φαινόταν ο σκούρος όγκος της Θηρασιάς. Ο δεσπότης του νησιού Επιφάνιος θέλησε να πει δυο λόγια για τον Σαντορινιό και το σπουδαίο έργο που άφησε στον τόπο του: «Δεν υπάρχει κάτοικος της Οίας που δεν θα μνημονεύει με ευγνωμοσύνη τον Αριστείδη Αλαφούζο. Και μόνο που θα ανοίγει τη βρύση του και θα τρέχει το νερό της αφαλάτωσης, το έργο που εκείνος χρηματοδότησε, σίγουρα θα τον θυμάται».

Το εύρος της ευεργεσίας του δεν απλώθηκε μόνο σε έργα κοινής ωφελείας. Ο δεσπότης αναφέρθηκε και στις αναστηλώσεις των εκκλησιών αλλά και στη βοήθεια προς τους συνταξιούχους ναυτικούς και τους άπορους. «Δεν υπήρχε άνθρωπος σε ανάγκη να του χτυπήσει την πόρτα και εκείνος να τον πέμψει». Ο πατέρας Λουκάς από τη Θηρασιά πήρε ύστερα τον λόγο για να μιλήσει για τις ευεργεσίες που έκαναν και εκεί ο Αριστείδης Αλαφούζος και η σύζυγός του, εξοπλίζοντας το ιατρείο με μικροβιολογικά μηχανήματα. Η Λένα Αλαφούζου παρότι δεν ήταν Σαντορινιά, λάτρευε και το νησί και τους κατοίκους του και πάντα μεσίτευε για το χατίρι τους.

Στις αναμνήσεις του από μια πολυετή φιλική σχέση με τον εκδότη αναφέρθηκε και ο ακαδημαϊκός, ο ιατρός του Χαράλαμπος Ρούσσος, που έλκει και αυτός την καταγωγή του από τη Σαντορίνη. Μίλησε για τον ταπεινό και καταδεκτικό χαρακτήρα του, αλλά και για το ενδιαφέρον που έδειχνε ο Αριστείδης Αλαφούζος για το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» σπεύδοντας πάντα να καλύψει ανάγκες.

Προτού τελειώσει η τελετή, μία ομάδα παιδιών του Δημοτικού μπήκε στην εκκλησία κρατώντας λευκά τριαντάφυλλα για να τιμήσουν τον εκλιπόντα. Κάθε Χριστούγεννα, ο επιχειρηματίας και εκδότης έκανε στους μαθητές του παιδικού σταθμού, του νηπιαγωγείου και του Δημοτικού της Οίας από ένα δώρο, ό,τι ήθελαν εκείνοι. Εφτιαχναν τη λίστα μαζί με τους παιδαγωγούς και τους δασκάλους τους. Τα παιδιά δεν τον ξέχασαν και ήρθαν να του ευχηθούν «Καλό ταξίδι».

Λένε πως για να «φύγει» κάποιος ευχαριστημένος, πρέπει η τελευταία πράξη του αποχαιρετισμού να ταιριάζει στον χαρακτήρα και στις επιθυμίες του. Η σεμνότητα, η κατάνυξη και τα λόγια αγάπης που ακούστηκαν εχθές θα κάνουν το χώμα που τον σκεπάζει πιο ελαφρύ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή