Κέρδη κατέγραψαν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης

Κέρδη κατέγραψαν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά έκλεισαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, περιορίζοντας τις απώλειες μιας πολύ ταραγμένης εβδομάδας, στη διάρκεια της οποίας υποχώρησαν κατά 1,2% – εβδομαδιαία πτώση που είναι η μεγαλύτερη από τον περασμένο Νοέμβριο. Σημαντική άνοδο κατέγραφε χθες αργά το απόγευμα και η Wall Street, ενώ το πετρέλαιο ανέβηκε πάνω από τα 50 δολάρια το βαρέλι, διότι οι επενδυτές αισιοδοξούν ότι ο ΟΠΕΚ θα επεκτείνει την ερχόμενη εβδομάδα τη συμφωνία για μείωση της παραγωγής κατά εννέα μήνες, έως τον Μάρτιο του 2018.

Ο δείκτης εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης της Ευρωζώνης Euro Stoxx έκλεισε χθες με άνοδο 0,8% και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Europe Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,6%, περιορίζοντας τις εβδομαδιαίες απώλειες στο 1,2%. Οι τράπεζες ήταν από τις μεγάλες κερδισμένες (τις προηγούμενες ημέρες είχαν δεχθεί την ισχυρότερη πίεση όμως), με τις μετοχές των UBS, Banco Santander και UniCredit να παρουσιάζουν κέρδη μεταξύ 0,6% και 1,4%. Πολύ ισχυρή άνοδο κατέγραψαν τα τελευταία λεπτά της χθεσινής συνεδρίασης οι μετοχές των ενεργειακών γιγάντων RWE και Engie, μετά τη δημοσίευση πληροφορίας από το Reuters σύμφωνα με την οποία οι δύο εταιρείες εξετάζουν το ενδεχόμενο συγχώνευσης. Στο Λονδίνο ο Ftse 100 έκλεισε με άνοδο 0,4%, στο Παρίσι ο Cac 40 κατέγραψε κέρδη 0,6% και στη Φρανκφούρτη ο Dax έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,4%. Πολύ μεγαλύτερα ήταν τα κέρδη για Μιλάνο και Μαδρίτη, με τον Ftse Mib να κλείνει με άνοδο 1,2% και τον Ιbex 35 με κέρδη 1,5%. Στις ΗΠΑ, ο S&P 500 ενισχυόταν χθες βράδυ κατά 0,73% και ο Dow Jones επίσης ενισχυόταν κατά 0,58%, χάρη στην ανακοίνωση πολλών θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων τριμήνου.

Νωρίτερα ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης Τζέιμς Μπούλαρντ είχε δηλώσει πως ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού τον Ιούνιο θα εθεωρείτο «υπερβολικά επιθετική», ενώ αρκετοί αναλυτές έχουν αρχίσει να μεταθέτουν τον Ιούλιο την πιθανή ημερομηνία της επόμενης αύξησης. Η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) ενισχυόταν χθες βράδυ κατά 2,11% στα 50,39 δολάρια το βαρέλι και του πετρελαίου Brent ενισχυόταν κατά 2,08% στα 53,60 δολάρια το βαρέλι, καθώς η αγορά θεωρεί σίγουρη τη συμφωνία του ΟΠΕΚ και σημαντικών παραγωγών εκτός του καρτέλ, όπως η Ρωσία, για επέκταση της συμφωνίας μείωσης της παραγωγής έως τον Μάρτιο του 2018. Το πετρέλαιο ευνοήθηκε και από την υποχώρηση του δολαρίου στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Νοέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή