Είπατε τίποτα για… μηχανισμούς διαφθοράς;

Είπατε τίποτα για… μηχανισμούς διαφθοράς;

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεχάστε τον Μακιαβέλι ή το «Game of Thrones». Οταν πρόκειται για την παραμονή στην εξουσία, οι πιο πλούσιοι επιχειρηματικοί όμιλοι της Νότιας Κορέας έχουν ήδη καταρτίσει κάποιο πολύ πιο «σατανικό». Προσέξτε: Υπάρχουν αρχικά κάποιες τεχνικές φιλανθρωπίας, μέσω των οποίων τα μέλη μιας οικογένειας προσφέρουν μερίδιο από την επιχείρησή τους σε φιλανθρωπικούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να μην πληρώνουν φόρους. Επειτα, υπάρχουν τεχνικές, μέσω των οποίων τα μέλη των οικογενειών δημιουργούν νέες επιχειρήσεις και συνάπτουν φιλικές και κερδοφόρες συμφωνίες με άλλες επιχειρήσεις που ελέγχουν οι ίδιοι. Και τέλος, υπάρχουν οι παραδοσιακοί εταιρικοί μηχανισμοί βάσει των οποίων ενώνουν τα «όπλα» των αυτοκρατοριών τους για να αποκτήσουν μεγαλύτερη δύναμη, ακόμη και εάν σε αυτό αντιτίθενται οι υπόλοιποι μέτοχοι.

Είπατε τίποτα για μηχανισμούς διαφθοράς; Στον απόηχο του πολύκροτου πολιτικού σκανδάλου στο οποίο ενεπλάκη πρόσφατα μία από τις πιο πλούσιες επιχειρήσεις-αυτοκρατορίες, η Samsung, μία νέα γενιά ηγετών της Ν. Κορέας έχει υποσχεθεί να καταρρίψει αυτήν την παραδοσιακή τακτική των μεγάλων οικογενειακών επιχειρήσεων. Πολλοί υποψήφιοι των εκλογών που διεξήχθησαν την περασμένη Τρίτη υποσχέθηκαν ότι θα αντιταχθούν σε αυτήν την τακτική των επιχειρήσεων οικογενειακού χαρακτήρα, γνωστές και ως τσέμπολ (chaebol), που έχουν κυριεύσει την εγχώρια οικονομία και έχουν συγκεντρώσει τεράστια πολιτική δύναμη. Μένει να αποδειχθεί στην πράξη…

Αλήθειες και μύθοι για την έξοδο στις αγορές

Οι περισσότεροι εκ των διαχειριστών κεφαλαίων που ασχολούνται με τα ελληνικά ομόλογα συμφωνούν πως είναι οικονομικά ασύμφορη η πραγματική επιστροφή της Αθήνας στις αγορές και δεν θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί το Δημόσιο απευθείας από τον ιδιωτικό τομέα για πολύ καιρό ακόμα. «Συμβολικές» εκδόσεις μπορεί να είναι δυνατές, εκτιμούν οι ίδιοι κύκλοι, αλλά θα έχουν μικρή πραγματική συνεισφορά στη χρηματοδότηση της Ελλάδας. «Αν πρέπει να πληρώσει στην καλύτερη περίπτωση κουπόνι 3,5% και προμήθειες στους αναδόχους της τάξης του 1,5% με 2%, ή και περισσότερα αν βγει με εγγυημένη αναδοχή, αυτό σημαίνει πραγματικό κόστος κεφαλαίου της τάξης του 5%. Καμία λογική δεν υπάρχει να το κάνει κανείς αυτό όταν δανείζεται με 1% και λιγότερο από τους εταίρους», λένε. Βέβαια με υψηλά επιτόκια είχε βγει ο ΟΔΔΗΧ και το 2014 επί Σαμαρά, αλλά με μια ειδοποιό διαφορά: Τότε είχαν καταφέρει να σηκώσουν δυο – τρία δισεκατομμύρια με ομόλογα και οι τράπεζες. Σήμερα μπορούν, μετά το «κούρεμα» πολλών από εκείνων των χρεογράφων στην τελευταία ανακεφαλαιοποίηση;

Κίνα και… ευρωπαϊκό κεκτημένο

Ακούμε πολλά για τις κινεζικές προθέσεις για επενδύσεις σε ενέργεια, υποδομές και τηλεπικοινωνίες και κατά πάσα βεβαιότητα είναι ειλικρινείς. Αλλά ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε περιβάλλον Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ητοι κατευθυντήριες γραμμές δίκαιου ανταγωνισμού, απαγόρευση διακρατικών συμφωνιών, υποχρεώσεις διαγωνιστικών διαδικασιών και στρατηγικές προστατευτισμού (ενεργειακή ασφάλεια κ.λπ.). Δεν είναι λοιπόν αυτόματη η μετατροπή των προθέσεων σε πράξεις. Το εξομολογήθηκε άλλωστε και ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας, που κατά πολλούς αποτελεί, αυτή την εποχή, τον «αρχιερέα» (ή αν προτιμάτε, «αρχιτέκτονα») των ελληνοκινεζικών οικονομικών σχέσεων: «Οταν μιλάει η Ευρωπαϊκή Ενωση όλα τα τελευταία χρόνια για ανάπτυξη, σε αυτούς τους τομείς αναφέρεται. Αρα λοιπόν πρέπει να βρούμε τον τρόπο, και εκεί θα κριθούμε, να παντρέψουμε τις δύο στρατηγικές». Αν πάντως κρίνουμε από τον χρόνο που απαιτήθηκε για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, χρειαζόμαστε μερικά χρονάκια για να το πετύχουμε…

Αγωνία στα νησιά του Αιγαίου εν αναμονή της τουριστικής σεζόν

Μεικτή εικόνα εμφανίζει για τη φετινή σεζόν ο τουρισμός των νησιών που επλήγησαν τα τελευταία χρόνια από τις υψηλές προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Στη Λέσβο και στη Χίο συνεχίζουν να υφίστανται τα προβλήματα, καθώς οι κρατήσεις από τις διεθνείς τουριστικές αγορές κινούνται σε χαμηλά επίπεδα. Στη Σάμο ο τουρισμός εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης, ενώ στην Κω που κατάφερε από πέρυσι στα μέσα της σεζόν να περιορίσει τις απώλειες, ο ρυθμός των κρατήσεων έχει επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα. Μάλιστα, όπως μαθαίνουμε, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Περικλής Αντωνίου, έχει στείλει επιστολή στο υπουργείο Τουρισμού, με κοινοποίηση στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, ζητώντας «να συμπεριληφθεί η Λέσβος και τα άλλα ακριτικά νησιά στα προγράμματα χρηματοδότησης και συνδιαφήμισης με τους tour operators». Με αυτό τον τρόπο θεωρεί ότι θα παρασχεθούν κίνητρα για την προσέλκυση στο νησί πτήσεων charters ή και αεροπορικών εταιρειών χαμηλού ναύλου. Ο κ. Αντωνίου σημειώνει ότι ανταγωνιστικοί προορισμοί της Ελλάδας, όπως η Τουρκία, παρουσιάζουν πρωτόγνωρες μειώσεις κρατήσεων. Ετσι η τουριστική κίνηση από τους ξένους tour operators έχει κατευθυνθεί σε προορισμούς όπως η Ελλάδα. Το γεγονός αυτό διευκολύνει τη χώρα που χρηματοδοτεί έμμεσα τους tour operatοrs να ζητήσει τη δρομολόγηση πτήσεων σε ελληνικά νησιά όπου εξακολουθεί να υφίσταται χαμηλή ροή κρατήσεων, καθώς ήδη σε δημοφιλείς προορισμούς μας οι κρατήσεις κινούνται σε πολύ υψηλά ποσοστά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή